Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-03-2012 o 14:25 Powód: literówka
Moim zdaniem zostawic 17-50 mm dokupić 50 mm f/1.4 lub 85 mm f/1.8 i zacząć zarabiac, oczywiscie w torbie trzymać 580 tke, moim zdaniem zestaw podstawowy. Po sezonie sam stwierdzisz czy twoi klienci do osoby zainteresowane artyzmem i swiatłem zastanym czy osoby ktore chca pamiatke z całosci a mianowicie czyste sliczne dobrze naswietlone zdjecia z wspaniałych chwil. Jezeli wesel bedziesz mial niewiele zawsze mozna sie podszkolic w ps i wyciagac wiecej z fotek niz na nich jest ewentualnie jechac na presetach w LR. Na plenerach szkła szkłami ale przede wszystkim trzeba sie wykazać kreatywnościa i cierpliwościa i głową pełną pomysłow i sukces bedziesz miał zagwarantowany.
Canon FF
popieram, kup 85 1,8 i zacznij zarabiac, potem zainwestujesz w lepszy sprzet![]()
Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |
mam mały przypływ gotówki
chcę kupić coś dłuższego (mam 85 1.8)
1. 135 L
2. 100 L macro
co wybrać?
Chcę wykorzystać ten obiektyw do portretów w plenerze i zbliżeń np. kościół/sala oraz do szczegółów - 135 ma 1:2 a 100 ma 1:1 (co mnie kusi)
ciężko mi się zdecydować. Może jakieś spostrzeżenia z życia wzięte![]()
są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając
mały błąd 135 1:5
są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając
Oba szkła zacne. Oba fajna kolorystyka. 100 mm to szkło macro wiec i od wewnątrz obrączki fajnie wyglądają a i portret zrobisz. 135 mm zdecydowanie szybszy AF i to co robi na 2.0 z drugim planem to bajka ... obrazek nieosiągalny dla 100 mm macro
Canon FF
kusicie panowie jednym 50 mm f/1.4 i drugim 85 mm f/1.8
na pewno macie rację i większe doświadczenie jak ja
trzeba będzie pomyśleć i zainwestować w jedno z tych szkiełek
tylko jeszcze jedno pytanie, czy do Cropa nie będzie za długi bo to trzeba x1,6 ...