Strona 37 z 105 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Domyślnie

Mam pytanko do drogich forumowiczow i prosbe jednoczesnie.

W ubieglym sezonie fotografowem zestawem 5D + 24-70 i 85mm. W tym postanowilem przejsc calkowicie na stalki i wymienilem zooma na 24mm 1.4. Przede mna zakup drugiego body. Jeszcze nie tak dawno mial to byc oczywiscie 5D II ale spadly na mnie niestety dodatkowe wydatki i zastanawiam sie tez nad 7d albo nawet 60d skoro to ta sama matryca. Szukam tez starej 5D bo bardzo odpowiada mi obrazek z tej puszki ale coraz trudniej wyrwac cos w dobrym stanie. Pomyslalem sobie, ze taka kombinacja pelnej klatki i apsc plus te 2 szkielka powyzej i jeszcze dodatkowe 50mm mogloby stanowic ciekawa kombinacje, bo majac 24mm na fullfrejmie moge tez miec jakies 35mm na apsc.

Tylko pytanie jak sie ta matryca spisuje?? Jest ktos moze zyczliwy z Poznania lub okolic, zeby sie spotkac i uzyczyc na chwile jedna z tych puszek??

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franek kimono Zobacz posta
    Mam pytanko do drogich forumowiczow i prosbe jednoczesnie.

W ubieglym sezonie fotografowem zestawem 5D + 24-70 i 85mm. W tym postanowilem przejsc calkowicie na stalki i wymienilem zooma na 24mm 1.4. Przede mna zakup drugiego body. Jeszcze nie tak dawno mial to byc oczywiscie 5D II ale spadly na mnie niestety dodatkowe wydatki i zastanawiam sie tez nad 7d albo nawet 60d skoro to ta sama matryca. Szukam tez starej 5D bo bardzo odpowiada mi obrazek z tej puszki ale coraz trudniej wyrwac cos w dobrym stanie. Pomyslalem sobie, ze taka kombinacja pelnej klatki i apsc plus te 2 szkielka powyzej i jeszcze dodatkowe 50mm mogloby stanowic ciekawa kombinacje, bo majac 24mm na fullfrejmie moge tez miec jakies 35mm na apsc.

Tylko pytanie jak sie ta matryca spisuje?? Jest ktos moze zyczliwy z Poznania lub okolic, zeby sie spotkac i uzyczyc na chwile jedna z tych puszek??
    Jak kupisz cropa to nigdy sobie nie wybaczysz i bedziesz tak dlugo kombinowal az dokupisz drogie FF. Ja cropa nie dotykam, jak jeszcze mialem 40d z 5d to po cropa siegalem z przymusu, potem lezal w szufladzie az zmienilem na 2xFF.
    Tym bardziej przesiadka w droga strone wydaje mi sie bardzo zlym pomyslem.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 15-02-2012 o 17:32

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Tez miałem kiedyś 40D i po przejściu na 5D rzeczywiście doznałem szoku. Myślałem jednak, ze nowe matryce w 7D jakoś lepiej się sprawdzają od tej w 40D
    Nie ma tu na tym forum Poznaniakow???

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Tez miałem kiedyś 40D i po przejściu na 5D rzeczywiście doznałem szoku. Myślałem jednak, ze nowe matryce w 7D jakoś lepiej się sprawdzają od tej w 40D
    Ale co sie mialo zmienic. Nawalili wiecej pixeli wiec jak dla mnie jest to jedynie wada. Matryca dalej ma ten sam rozmiar a to sie liczy.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Przechodził ktoś z 5d na 1d (ogólnie aps-h) ? Cały czas się zastanawiam nad zmianą. Doszedłem do wniosku, że wolę chyba mieć pewniejszy aparat (tj. af + fps) w ciemniejszych miejscach kosztem niewielkiej utraty jakości zdjęć. Czy ktoś już tak przechodził ? Ewentualnie jakie wnioski ? AF w niektórych kościołach zwyczajnie nie wyrabia bez założenia lampy, a nie po to się kupuje lekkie stałki, żeby lampę dokładać do tego. Docelowo celuję w 1dsmk2, ale póki co nie moja półka cenowa

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja przeszedłem z 5Dmk2 na 1Dmk4, i nie żałuję, warto było. Z 16-35 jest zawsze szybko i pewnie. Nie wiem co miałbym napisać, to zupełnie inna specyfika pracy, inny shutter lag, itd. O ile z 5D nie lubiłem 85 1.8, o tyle na 1D stało się moim ulubionym szkłem Mimo to, dalej zestaw 5Dmk2 + 35L uważam za niezastąpiony na jakimkolwiek ślubie. Nie brakuje mi jakoś specjalnie rozmycia czy "plastyki".
    Pozdrawiam, Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jest sporo:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24833
    Tylko nie wiem kto ma 7D

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    Przechodził ktoś z 5d na 1d (ogólnie aps-h) ? Cały czas się zastanawiam nad zmianą. Doszedłem do wniosku, że wolę chyba mieć pewniejszy aparat (tj. af + fps) w ciemniejszych miejscach kosztem niewielkiej utraty jakości zdjęć. Czy ktoś już tak przechodził ? Ewentualnie jakie wnioski ? AF w niektórych kościołach zwyczajnie nie wyrabia bez założenia lampy, a nie po to się kupuje lekkie stałki, żeby lampę dokładać do tego. Docelowo celuję w 1dsmk2, ale póki co nie moja półka cenowa
    Skoro 1ds2 to nie ta półka cenowa to jaką jedyne chcesz kupić?
    mkIIN? - staroć. 1d3? No może ale tu bym się zastanawiał czy nie lepiej 5D2 jednak.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Celuję w 1d2. Praktycznie ta sama cena co 5d. 1d3 ma tylko więcej klatek (1,5fps więcej) oraz lepsze iso. Najbardziej mi zależy na sprawnym af, więc najprawdopodobniej kupię 1d2, sprawdzę czy faktycznie dużo lepiej się pracuje z takim body i dalej podejmę kroki, albo powrót na 5d, albo kupno 1dmk3 (pod warunkiem, że matryca aps-h trafi w mój gust), albo zostawię 1d2 do czasu kupna 1ds2.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    AF w niektórych kościołach zwyczajnie nie wyrabia bez założenia lampy, a nie po to się kupuje lekkie stałki, żeby lampę dokładać do tego.
    Nie wiem co masz na mysli ciemny kościół ale ja nie mam problemów z uzywaniem 5D z jasnymi stałkami w ciemnych kościołach czy nawet salach. Lampy nie zakładam aby poprawić sobie działanie AF, tym bardziej, że moje podstawowe szkło to Sigma 50/1,4 HSM
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

Hm, może faktycznie nie doprecyzowałem: ujęcia statyczne, gdzie np. para klęczy przed ołtarzem, czy czeka przy wejściu aż wszyscy wejdą lub muzyka zacznie grać to jest ok - mogę złapać ostrość na coś kontrastowego i lekko przestawić kadr. Ale gdy np para idzie do ołtarza, w środku nie za dużo światła zastanego, a w tle czasami dodatkowo światło z zewnątrz (przez otwarte drzwi wejściowe kościoła) to AF lubi się pomylić lub po prostu kręcić tam i z powrotem (mam tu na myśli 5d+50usm, najczęściej tego używam). 50usm przymknięte do f/2 i para idąca w moją stronę w takich warunkach często się kończy tym, że ostrość nie jest na twarzy ale w najlepszym wypadku kilka cm za (efekt można porównać do BF). Już pomijam w tej sytuacji fakt, że nastawiam ostrość na coś kontrastowego, choćby ta twarz i przy użyciu centralnego punktu kadr nie zawsze jest taki jaki bym chciał mieć... I tak naprawdę jeśli nie mam podpiętej lampy w takich warunkach (bez błysku - wspomaganie af) to dość sporo ryzykuję. Innym rozwiązaniem jest przymknięcie szkła, ale czasami warunki w kościele na to nie pozwalają (nie jeden raz się spotkałem z sytuacją, gdzie iso 1600/3200 + max f/2 wychodziły czasy rzędu 1/30).

Strona 37 z 105 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów