5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
e tam, jeżeli trafisz na używaną, która opłaca się kupić to śmiało. sam kiedyś miałem używaną lampę i działała spoko. z drugiej strony - jeżeli stać Cię na nówkę, to ta bankowo podziała dłużej niż używana. planując zakup lampy "na stałe do pracy", a nie tymczasowo aż nie uzbierasz na lepszy model, lepiej wybrać nową.
życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com
Af nie taki zły, ja nie miałem wielkich problemów z nią.
Zgadzam się. Pracowałam na nikonowskim 17-55 2.8 i momentami było to niewystaczające, choć oczywiście moja D300s nie była lustrzanką pełnoklatkową, nie miała też wysokich wartości ISO, na których można pracować bez większych przeszkód (czyt. bez nadmiernego zaszumienia...). Dlatego zoom 2.8, na pewno nie 4
Always look on the bright side of life...
ja nie pamiętam kiedy użyłem większej przesłony jak F/2,8. Skoro kupiłem jasne stałki to nie po to aby je domkać i używać lampy niepotrzebnie. Im jaśniejszy obiektyw tym łatwiejsza praca, dłuższe czasy, mniejsze ISO, łatwiejszy postproces![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Dziękuję za Wasze cenne uwagi.
Zielony jestem w fotografii komercyjnej przy użyciu lustrzanki.
Do tej pory fotografowałem kompaktami lub hybrydami amatorsko. Reakcje znajomych: kupiłeś lustrzankę? Myślę, że predyspozycje mam. Jednak staram się zachować dużo pokory bo nie chcę nikogo skrzywdzić swoim brakiem doświadczenia.
Czemu chcę się tym zająć? Uwielbiam robić zdjęcia. Dlaczego nie zarobić na sprzęt i nadal się nie rozwijać w kierunku profesjonalnym? :-)