Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Początkująca

Exclamation Początkująca

:-( Witam może ktoś mi pomóc, dostałam w prezencie aparata CANON EOS 1100D .
    Mój problem polega na tym ,iż zdjęcia które wykonuję są ciemne,mimo ,że robię je przy zapalonym świetle. Instrukcję przeczytała,ale niezbyt mi pomogła w uzyskaniu dobrych zdjęć -niestety. Zgodnie z radami z internetu próbowałam przestawić odpowiednio przesłonę,czułość iso i czas naświetlenia ,również bez rezultatu. Nie pomogło także kasowanie nastaw.

Poprosiłabym o radę jak poradzić sobie z tym problemem.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

Nic nie piszesz o uzywaniu lampy ? w pomieszczeniach przy zapalonym swietle nie łatwo o jasne zdjecie, a wydaje mi sie ze obiektywu 2.8 to pewnie nie masz. Napisz jaki masz obiektyw i w jakim trybie robisz zdjecia. Czy ustawiajac aparat na program P z włączoną lampą i iso 800 w pomieszczeniu też zdjecie wychodzi ciemne ?
    Canon

Coś już napisał Awatar nniwi
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

hej
    daj jak możesz przykład zdjęcia
    pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

W jakim trybie fotografujesz? To Twoja pierwsza lustrzanka? Na początek ustaw na kole trybów (takie duże pokrętło na górnej ściance aparatu) tryb "pełnej automatyki" (zielony prostokąt) - aparat sam dobierze nastawy, a w razie potrzeby (gdy za ciemno) wysunie lampę błyskową.

Jak porobisz trochę zdjęć i nabierzesz wprawy, a także zapoznasz się dokładnie z instrukcją, to przyjdzie czas na samodzielnie przestawianie przysłony, czułości ISO itp. Może lampa za słaba, bo za duża odległość, albo ekspozycja źle ustawiona...

Pozdrawiam, Alex

PS1: Jeśli w trybie pełnej automatyki ("zielonego prostokąta") aparat dalej robi ciemne zdjęcia, to zamieść ze dwa przykładowe - zobaczymy co jest przyczyną...

PS2. Jeśli już fotografowałaś lustrzanką i wiesz co i jak, ale coś jest nie tak z aparatem, to przepraszam - ale odniosłem wrażenie, że dopiero uczysz się pracy z "lustrem"...
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 05-01-2012 o 23:04

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Bardzo dobrze zaczęłaś, popatrz ilu "myśliwych" się uaktywniło... Jakby facet zadał takie pytanie od razy dostał był link do wyszukiwarki i temat zostałby zamknięty...

Domyślnie

Aparat mam od świąt, zrobiłam nim już kilka ładnych i w miarę dobrych zdjęć, ale od pewnego czasu za każdym razem , kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne.

Próbowałam na różne sposoby, raz z lampą , raz bez , ale za każdym razem bez zadowalającego efektu , ponieważ zdjęcie było mimo wszystko ciemne.

Obiekty to EFS 18-55 mm lub 75-300mm , ale na razie staram się nauczyć robić tym pierwszym
    Zgodnie z Twoją radą próbowałam robić zdjęcia w trybie P , z lampą i iso 800 - nadal ciemne ;(

Aktualnie fotografuje w trybie preselekcja czasu (ponieważ kiedy próbowałam szukać pomocy w internecie na własną rękę tak podano, a teraz zdjęcia wychodzą beznadziejne nawet w trybie pełnej automatyki).

Jestem amatorem ,aczkolwiek wydaje mi się , że lampa na tą odległość jest dobra (zdjęcia wykonuję w pokoju).

Może zdjęcia wyślę na pocztę?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aparat mam od świąt, zrobiłam nim już kilka ładnych i w miarę dobrych zdjęć, ale od pewnego czasu za każdym razem , kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne.

Próbowałam na różne sposoby, raz z lampą , raz bez , ale za każdym razem bez zadowalającego efektu , ponieważ zdjęcie było mimo wszystko ciemne.

Obiekty to EFS 18-55 mm lub 75-300mm , ale na razie staram się nauczyć robić tym pierwszym
    Zgodnie z Twoją radą próbowałam robić zdjęcia w trybie P , z lampą i iso 800 - nadal ciemne ;(

Aktualnie fotografuje w trybie preselekcja czasu (ponieważ kiedy próbowałam szukać pomocy w internecie na własną rękę tak podano, a teraz zdjęcia wychodzą beznadziejne nawet w trybie pełnej automatyki).

Jestem amatorem ,aczkolwiek wydaje mi się , że lampa na tą odległość jest dobra (zdjęcia wykonuję w pokoju).

mogę zdjęcia przesłać na pocztę ?
    Ostatnio edytowane przez karolcia1991 ; 06-01-2012 o 00:03 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Bez przykładu fotek i parametrów trudno coś wywnioskować. Poczytaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347.
    Zastanawia mnie to że zdjęcia robi w połowie normalne a reszta czarno biała. Może problem z zapisem ? Jaką masz kartę i czy masz mozliwość sprawdzenia z inną kartą pamięci ?
    Ostatnio edytowane przez Tomeksad2 ; 06-01-2012 o 00:11
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

co do tematu, to bez zdjęć cieżko cokolwiek zawyrokować. wstaw tu przykładowe foto i obadamy co i jak.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-01-2012 o 02:56
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    j wstaw tu przykładowe foto i obadamy co i jak.
    I zrzuć przez czytnik kart a nie z aparatu przez kabel.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolcia1991 Zobacz posta
    mogę zdjęcia przesłać na pocztę ?
    Wgraj zdjęcie np. tutaj: http://speedyshare.com/ i podaj potem na forum link do tego co wgrałaś.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów