Strona 31 z 33 PierwszyPierwszy ... 212930313233 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 328

Wątek: Fuji x-pro 1

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Fuji x-pro 1

Jedno co mogę powiedzieć o tych zdjęciach, co pierwsze kole w oczy to albo koleś przesadza z kontrastem, albo te aparaty mają cieniutki DR. Wszystko co w cieniu staje się jedną wielką czarną plamą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Zdecydowanie przesadził, bo matryca Fuji bardzo ładnie rejestruje cienie i czernie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

DxO przyznaje oficjalnie na fejsie, że na razie są za cieńcy, żeby przetestować matrycę X-Pro1 i innych nowych Fuji.

The Fuji X-Pro 1 and X-E1 sensor does not use a Bayer matrix, but rather a very different matrix whose pixels are arranged in rows of three colors — a technology called “X-Trans”, inspired by the naturally irregular distribution of silver halide crystals on film. As for the Fuji X10, XF1 and X-S1, they use a CMOS EXR sensor with yet another different arrangement.
    The demosaicing algorithms of DxOMark lab that allow it to analyse digital camera RAW photo files were designed to process the output of sensors using the Bayer matrix.
    Testing these five Fuji cameras would necessitate completely rewriting our demosaicing algorithms to enable them to process the data received from this different matrix. Although DxO Labs tries to respond to photographers’ requests to provide test for specific camera models, there are no plans for testing these five Fuji cameras in the short term.
    Ostatnio edytowane przez Rafaelito ; 10-01-2013 o 22:45

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Ponieważ zastanawiam się czy nie wyprzedać się z Canona i przejść na Fuji mam prośbę - może ktoś z Krakowa ma x-pro 1 lub x-e1 i trochę czasu na popstrykanie fotek (wieczorową porą)? Chętnie zobaczę porównanie z moją 5II.

jak coś to proszę o kontakt: k1k@o2.pl
    Fiu fiu

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    ... może ktoś z Krakowa ma x-pro 1 lub x-e1 i trochę czasu na popstrykanie fotek (wieczorową porą)? Chętnie zobaczę porównanie z moją 5II.
    Nie jestem z Krakowa, ale mam i X-E1, i 5DII, więc mogę zrobić jakieś fotki.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Fuji x-pro 1

Możesz pokazać poglądowe 2 fotki i z fuji i z 5?

A o jakie konkretnie fotki chodzi? Teraz siedzę w robocie i nie mam dostępu do zdjęć, ale podaj jakieś szczegóły, to coś potem wybiorę albo pstryknę w wolnym czasie. Na razie mogę pokazać tyle:

FujiKlub • Zobacz wątek - Pierwsze zdjęcia i wrażenia z Fujifilm XE1

FujiKlub • Zobacz wątek - XF 18-55 f/2,8-4
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

dzięki epicure (za info na FijiKlub również)

moja prośba do próbek taka (chodzi raczej o RAWy):

1. zdjęcie krajobrazowe (jakiś zachód/wschód słońca, ze słońcem w kadrze - zobaczymy jakie tam bliki/flary są, DR, no i kolory) na przesłonie np. 8 (max11, bo potem to już degradacja się zwiększa), ISO 100 lub 200.
    2. nocne (ISO 3200-6400) z podobną przesłoną, z jakimiś źródłami światła
    3. jakieś na największym otworze (jak nie masz nic z 2,8 to przy Twoim 24-105 na F4) - choćby bateryjki, czy coś tam - ale żeby ostrość była ustawiona na tym samym miejscu

Wiem, wiem duża prośba - ale gdybyś znalazł trochę czasu, nie musisz się spieszyć to pewnie niejeden będzie wdzięczny

Bo myślę, że jest sporo osób, które zastanawiają się czy warto wyprzedawać się z lustra i fajnych obiektywów na rzecz dużo lżejszego sytemu - a w sumie nie wiadomo jak będzie z utratą jakość zdjęć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Fiu fiu

O kurde, trochę tego będzie Ze wschodem i zachodem słońca na razie będzie ciężko. Pozostałe zdjęcia da się zrobić, może do końca tygodnia. Mam zdjęcia z zooma na największym otworze, ta sama scena przy różnych ogniskowych i to samo powtórzone eLką 24-105. To są te zdjęcia z krzaczorami, których sample zamieściłem w drugim linku. Jeśli chodzi Ci o coś takiego, to mogę gdzieś wrzucić rawy. A jeśli bardziej chodzi Ci o porównanie GO, to coś będę musiał pstryknąć, bo nic takiego nie mam.

24-105 się już pozbyłem. Z zoomów mam teraz tylko 17-40 f/4, a ze stałek 35 f/2, 50 f/1,4 i 85 f/1,8. Do Fuji mam zooma i 35 f/1,4. Na pewno będę robił jakieś porównanie obu stałek na f/1,4. Pisz, co z czym mam porównywać

Na razie bezlusterkowce, a przynajmniej te Fuji, nie nadają się do fotografowania sportu. Jasnych teleobiektywów też jeszcze nie ma w ofercie, więc jeśli ktoś potrzebuje takich szkieł, to lepiej niech się jeszcze nie rozstaje z lustrzanką. Z pracą z lampą też jest średnio... - po podpięciu normalnego, pełnowymiarowego flesza cały zestaw jest mocno niestabilny. Ale fotografię krajobrazową, podróżniczą, jakąś reporterkę przy zastanym świetle, portrety, kwiatki, robaczki itp. spokojnie można zrobić bezlusterkowcem. O jakość zdjęć nie ma co się martwić - optyka jest bardzo dobra, DR w porównaniu do Canonów jest ogromny, a rozdzielczość i szumy na podobnym poziomie, co w 5DII.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

hmmm, wywalili mi poprzedniego posta

jeszcze raz dzięki epicure za chęć pomocy
    Spokojnie i tak jutro nie polecę do sklepu

Nie chodzi o wiele zdjęć, po jednym porównaniu w trzech tematach (razem 6)
    1. pejzaż (wcale nie musi być świt ale żeby było dość kolorowo (wiem wiem zima - dlatego np. zachód, i słoneczko w kadrze) no i f jakieś 8 lub 11.
    2. wieczorne na wysokim ISO f np. 4 lub 5,6
    3. coś z małym GO

fajnie zobaczyć starcie stalek.
    I to chyba Fuji 35 w Canonie będzie z 50

ale zooomki też warto by porównać
    Najlepiej gdybyś mógł pokazać RAWy, a jeszcze lepiej RAW+jpg (bo z tego co czytam to Fuji wymiata z wypluwaniem z jpgów z puszki)

Pozdrawiam!
    Fiu fiu

Strona 31 z 33 PierwszyPierwszy ... 212930313233 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów