-
Pełne uzależnienie
Odp: Fuji x-pro 1
Ja mam X100 kolega X-Pro 1 i użytkuję 5D pierwsze. Do roboty to jednak Canony 5D - po prostu AF jest nie do pobicia przez FUJi X. Naprawdę to nie to samo. W Fuji denerwuje mnie brak oprogramowania takiego jak DPP Canona - proste, szybkie i dające możliwość robienia samych RAWów, bo w domu po naciśnięciu jednego przycisku mam JPGi jakie bym robił na sesji. W Fuji trzeba RAW+JPG. Nie ma na razie programu który da te same JPGi co aparat. Także problem jest pewnie na razie z Rawami z X-Pro1 i X-E1 bo matryca jest niebayerowska i wszystkie wywoływarki na razie wykładają się dając brzydkie "ziarno". Ostatnio robiłem przez parę dni reportaż bo chciałem tylko X100 i przyzwyczajony do AF z 5D + USM, wiele razy męczyłem się z X100 aby trafił, a na małej GO manual focus jest bezużyteczny. Szkoda że nie w sofcie aparatu czegoś ala dalmierz - na elektronicznym wizjerze widzę cały kadr ale środek jest powiększony do precyzyjnego wyostrzenia. Jest oczywiście funkcja powiększająca 10x kadr, ale wtedy tracę widok kadru, mam tylko powiększenie.
Uprawnienia umieszczania postów