Strona 24 z 33 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 328

Wątek: Fuji x-pro 1

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Epson byl genialna maszyna, z dobrym szklem urzekal. Wlasnie sprzedalem swoj egzemplarz w stanie mint. Nie powiem, nie stracilem na tym, a pieniazki zostaly spozytkowane na dobre szkla, ale.... Sentyment pozostal...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Steve zrobił review. Szybko studzi

http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...by-steve-huff/

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rog Zobacz posta
    Szkoda, że do Bessy nikt nie włoży matrycy. ;P
    Chodzą słuchy że Zeiss Ikon nad tym pracuje.
    Miałem okazję przez chwilę pobawić się ZI, kapitalne body, fantastyczny niesamowity wizjer, najlepszy jaki kiedykolwiek widziałem (Bessa, Leica, Konica).

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta

Czytam czytam i trudno nie przyznać racji. X100 mamy za 4000zł - aparat+szkło (odpowiednik 35/2.8 na FF), za to samo w wersji X-Pro1 to trzeba dać 2x więcej. Dla manualnych szkieł to drogie body, bo za 1/5 ceny można mieć NEXa z wizjerkiem. W cz/b nie będzie różnicy, a dla kolorów jakie daje algorytm fuji czy warto? Gdybym miał wybierać to wolałbym w tej cenie M8 z cropem 1.3x z Voitkiem.

http://www.rangefinderforum.com/foru...2&postcount=10
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 05-04-2012 o 11:44

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Podsumowując tą recenzję...

To jest większy X100 z wymiennymi obiektywami. Nic więcej, nic mniej. Ze wszystkimi pozostałymi wadami (AF choćby) i zaletami (świetna jakość obrazka).

"The Fuji X-Pro 1 is a step up from the X100 in a few ways but in reality, the image quality is VERY similar and the usability is about exactly the same. I have shot both cameras in real world use and have to say that the cameras feel the same when shooting. What I mean by that is, both are on the slower side when compared to what is out there today in this class of camera (NEX, Micro 4/3). The reason this camera is more advanced and desirable than the X100 is that you can not only use the new Fuji X lenses like the 18 f/2, the 35 1.4 and the 60 2.4 macro but you can also shoot Leica glass with an adapter. So this camera is like an X100 on steroids as it is bigger, badder, and yes, much more versatile. It is also much more expensive and has the same size sensor and the same overall IQ traits"

Jakość wykonania - to nie jest Leica. To nawet nie jest jakość wykonania NEX-7 i OM-D.

Jest dużo za wolny.

"So while in Vegas testing the camera some of the guys I was with were talking about the speed of the camera and how slow it was with focus. One guy nicknamed it “The X-Slow 1″ and we all laughed. The fact is that the auto focus of this camera is on the slower side. When in low light it is VERY frustrating. I had MANY misses, many hunting moments and a few hits. I missed MANY shots due to the slow focus in evening light around 6-7PM when using the 35 1.4. The 18mm f/2 is faster but you do not always want to shoot with a 24mm equivilant lens."

Dodatkowo sporo rzeczy które Fuji musi poprawić, może przez update firmware, choćby bardo wolny start:
    "X-Pro 1 takes about 20-30 seconds to start up"

Obiektywy:
    - portretówka/macro 60mm f/2.4- bardzo ostra i piękne kolory, ale bardzo często nie trafia z ostrością (AF), najwolniejszy
    - szeroki kąt 18mm f/2 - malutki, wykonanie trochę pachnie tanizną, ale ma najszbszy AF ze wszystkich szkieł do Fuji
    - standard 35mm f/1.4 - wspaniały obiektyw, tylko AF czasem nie trafia w gorszych warunkach, nie jest szybki

Za to ma piękny obrazek, piękne kolory i świetne wysokie ISO. Świetny aparat do robienia zdjęć na manualu.
    Gdyby nie te wady...

"Pros

It is light and the design is retro cool
    All black, stealth
    There is a 35 1.4 available and it is good.
    Keeps the same look and feel of the X100 with gorgeous Fuji colors
    Sharp detailed images that can pop when shot wide open with the 35
    HIGH ISO is amazing, especially with B&W shooting
    Zone focusing is easy to set up and use for street
    The packaging is awesome
    Fuji has a rep for putting out firmware updates so improvements can be made to the speed
    Some of the best JPEG’s ever to come out of a camera
    Has the good Fuji Dynamic Range
    Has the same OVF/EVF of the X100 – and this is good.

Cons

Slow AF and overall slow performance, especially in low light
    Slow start up bug still here (in certain circumstances)
    The 18mm lens is so light, it almost feels made of plastic
    Manual Focus is still slow and is the same as the X100 MF
    Price. $3500 for the complete system. $1700 for the body only.
    Camera locked up on me twice during my evaluation of it.
    The lenses do the “rattlesnake shake” when out in daylight (noisy clicks while not using it)
    X100 now has faster AF than the X-Pro 1 "

Trochę jak obiektywy Sigmy. Często są lepsze optycznie niż Canona (np. 50mm f/1.4 Canona vs. 50mm f/1.4 Sigmy) tylko dużo zdjęć jest nietrafionych bo AF chybia. Tu aparat daje świetny obrazek, tylkoc często albo AF chybia, albo jest za wolny by złapać niestatyczne sceny. Cóż, Sigmą 50mm f/1.4 też można ostrzyć manualnie...
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 05-04-2012 o 13:24

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

Dodatkowo sporo rzeczy które Fuji musi poprawić, może przez update firmware, choćby bardo wolny start:
    "X-Pro 1 takes about 20-30 seconds to start up"
    Jak już coś cytujemy, to dokładnie i z kontekstem..

X-Pro 1 takes about 20-30 seconds to start up. If you buy one, yours probably will not so why does mine? Well, it seems this camera has the same bug that the X100 has/had.

i dalej:

If I shoot 100 images on the X camera and then put this SD card into my iMac or Macbook Pro and grab images off of them by browsing the card with Adobe Bridge it somehow creates an issue. If I take this card and put it back in the camera, I have to wait 20-30 seconds for it to start up.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Kilka rzeczy skomentowałeś jak dziennikarz faktu. Start kamery to bug związany z Bridge, pisał o tym dalej. Niecelność 60mm...to obiektyw przedpremierowy, więc nie można oceniać.

Ale ogólnie to się zgadzam. Ostudziłem swoje zapały. Liczyłem na backup/drugie body do M9. I się przeliczyłem.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale ogólnie to się zgadzam. Ostudziłem swoje zapały. Liczyłem na backup/drugie body do M9. I się przeliczyłem.
    Mogę to samo powiedzieć, strasznie się napaliłem na to body, ale chyba tym razem pozmieniam trochę gratów w stajni Canona :-) Poczekam na X2-Pro, będzie więcej obiektywów, i poprawią wady poprzedników - bateria, koszmarnie wolne menu, długie wybudzanie się z trybu uśpienia, lub czasowe zwiechy, kiedy to aparat się włącza po 20-30 sekund (mówię o X100). Poza tym, jak dla mnie, to idealny system, bardzo dobrze się zapowiada i na 100% skończy u mnie w torbie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

Do statycznej fotografii genialny aparat. Ciekaw jestem ewolucji tego systemu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Micro43 w pierwszym wydaniu, szczególnie w wersji Olympusa PEN EP1, miał spore braki. Dojrzałość osiągnął w ostatnich modelach - szczególnie OM-D, który jest na tyle dopracowany, że nie ustępuje jakości użytkowania lustrzanki (ergonomia - pokrętła, przyciski, wizjer EVF, autofocus). Pierwsza i druga generacja PENów to były choroby wieku dziecięcego. Fuji pewnie w drugiej czy trzeciej generacji dojdzie do poziomu w którym aparat nie będzie miał tylu wad. I system obiektywów będzie dawał większy wybór. Sony też dopiero po jakimś czasie popełniło model NEX-7, który prócz AF-u (lepszego niż w Fuji, ale daleko za tym z najnowszego micro43) jest bardzo dopracowany. Tyle że nadal kiepsko z systemową szklarnią.

O Fuji można znaleźć obecnie takie opinie:

"So I've had the XP1 + 35mm 1.4 for a few days. That lens is great and the sensor kills. The rest of the camera bothers me.
    AF too slow to capture any (slow) action, unless you use a deep DOF + zone focus. AF hunt mode in dimmed light. Laggy EVF that freezes when trying to AF & I dont find the OVF as magical as people say. Video mode as dumbed down as possible. Camera is not exactly light and small, though the lens is. IMO it is a risky system to invest into, with an overpriced body."

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=41164709

To będzie fajny system za kilka lat. Na razie stawia pierwsze kroki.

Strona 24 z 33 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów