A dlaczego nie widzisz się w X100 albo właśnie X-Pro1? One mają APS-C i banglają jak trzeba![]()
A dlaczego nie widzisz się w X100 albo właśnie X-Pro1? One mają APS-C i banglają jak trzeba![]()
x100 odpada tylko i wyłacznie ze względu na jedno szkło.
chyba nie potrafię się tylko jednym bawić. może bym się i skusił na jedno jedyne ale ciut szersze... ale powiem szczerze nigdy nie przyglądałem się ogniskowym.
tzn kadruję i generalnie nie zwracam uwagi, czy to np 24mm.
no i moim wielkim brakiem jakiego doznaję po pozbyciu się swojekgo "lustra", to C10-22. strasznie mi się podoba kadr i deformacja
a wprzypadku m4/3 widzę zastępstwo no i te małe gabaryty samego zestawu z tym, czy innymi malutkimi obiektywami. oczywiście to tylko błądzenie w teorii. oprócz macalni MM nie miałem do czynienia z m4/3.
X-Pro1 w tym przypadku pewnie boję się troszki ceny.
Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 19-02-2012 o 17:11
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
Tez uwazam ,ze apsc to minimum
Piszac inne szkla nie mialem na mysli szkiel lustrzankowych a te z systemu M Leica albo m39. Sa malutkie.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Akurat C10-22 jest dosc plaske ze wzgledu na ogniskowa i przyslone. Jezeli taka plastyka jest dla Ciebie ok to smialo isc w m4/3.
Ja nie mowie ze to zlo, ja sie po prostu wyleczylem z tak szerokich ogniskowych![]()
Nie,powtarzam raz jeszcze.Nie tak duza aby była róznica między nią jako bezlusterkowcem a lustrzanką.Taaa, rzeczywiście nie aż tak duża
Konkretnie to: Lustrzanka Canon 550d waży 475g bez aku
Leica M9 waży 515g bez aku
Wymiary Canona 550d : 128 x 97,5 x 75,3
wymiary Leica M 9 : 139 x 37,0 x 80,0.
Lustrzanka wygrywa.
jeśli wziąść dużą lustrzankę Canona 5d to :waga 810 g
wymiary 152 x 113 x 75
a więc 300 g wagi więcej i odpowiednio 24 x 80 x 5 mm różnicy.
Ja dżwigam te 300g bez emocji ,2,4 cm też w moich łapach znika,do kieszeni nawet dużej jeden ani drugi aparat nie wejdzie .więc moja ocena jest taka jaka jest.
Ale moze ja się nie znam,mój kontakt z leicą o niewiele zmieniających się rozmiarach
przez lata to tylko kilka dziesiątków lat wszakże.Może mi się pomyliło.![]()
Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-02-2012 o 23:18
Świetnie. Porównywać M9 z pełną klatką do 550D z matrycą APS-C....
5D2 - różnica 300g czyli ponad połowa całej wagi M9. Nawet dorosły facet poczuje różnice trzymając w jednej ręce M9, a w drugiej 5D2.
Ale jak wszyscy wiemy, samym body zdjęć się nie zrobi. Rzućmy zatem okiem jak do tego mają się obiektywy. No to popularny 35/1.4 niech będzie.
Summilux 35/1.4 - 330g (z osłoną)
Canon EF 35/1.4L - 580g
Ops. Czyżby wychodziło, że Leica z obiektywem waży tyle samo co samo body 5D2? Do tego dorzućmy ponad półkilowe szkło i jeżeli dla Ciebie to ciągle jest nie tak duża różnica, to ja chyba jestem chucherko, bo dla mnie jednak jest.
O różnicach w rozmiarach nawet nie chcę pisać, bo nie potrzeba do tego linijki żeby widzieć że różnica jest kolosalna.
Ja nawet 500g udżwignę...z przyjemnością.
Każdy ma swój rozum i czytać umie.Każdy też ma prawo do własnych doznań i ocen.Dla mnie to nie różnica ,dla innego róznica.Ot,życie.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-02-2012 o 23:52
Ja na dwie jedynki biegam jak trzeba i nie płaczę. Ale różnicę w wadze i wielkości pomiędzy Leicą, a Canonem widzę i czuję bez sprawdzania liczb![]()