Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Nowy Metz 58 AF-2 czy używana canon 580 EX ll ??

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Jeśli Ktoś nie dąży do perfekcji i zdjęciom się nie przygląda to bardzo proszę niech nie spieszy się ze sprowadzaniem innych do swojego "poziomu" zmysłów estetycznych.
    To jest właśnie trollowanie w najczystszej postaci. Tobie nie zależy na dyskusji merytorycznej (bo dawno już byś pokazał przykłady rzekomej przewagi jednego odchylanego palnika nad dwoma) tylko na dowaleniu innym. To że czynisz to w zawoalowany sposób nie zmienia zupełnie faktu że to robisz :rolleyes:. Dalsza tego typu działalność zostanie napiętnowana w sposób regulaminowy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

też mam podobny dylemat i na 99% kupię 580EX II

Domyślnie

Witam serdecznie, by nie zakładać innego wątku zapytam tutaj.

Którą lampę wybrać do swojego Canona 40D - Metz 50 AF-1 czy może Nissin Di866 Mark II Pro, sprawa jest bardzo ważna, bo lampy potrzebuję - że się tak wyrażę - na gwałt.
    Poczytałem sporo o jednej i o drugiej, dowiedziałem się tylko, że nie ma idealnej lampy, ja osobiście skłaniałbym się ku Nissinowi ale moja wiedza w tej materii jest bardzo nikła, dlatego chciałem Was użytkowników (wielu zapewne posiada i używa owe lampy) prosić o pomoc w wyborze.

Z góry dziękuję.

Domyślnie

ja sie odwazylem kupic uzywana lampe do mojej 1 lustrzanki olympus... kupilem i sie przejechałem... nigdy wiecej tego nie zrobie. teraz mam 500D i metza 50 af1 nówke sztuke - 2 lata gwarancji i wszystko jest jak powinno byc - nawet na chrzciny itp itd bo zrobilem nia juz 2 chrzty w grudniu
    Canon 500D + Gripp | Canon 18-55 3.5-5.6F + 70-200L 4.0F + 50 1.8F + Tamron 17-50 F2.8 + Metz 50 AF1 + Benro + Slik

Domyślnie

Ja mam używanego Sunpaka 5000AF i działa spoko tak ze nie ma reguły.
    EX580 II miałem przez rok i sprzedałem
    Teraz przymierzam się do Metza 58 AF-2

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Argumenty przeciw są dokładnie takie same jak dla każdej innej lampy ustawionej na wprost blisko osi obiektywu, także tej wbudowanej w korpus a generowane tak efekty opisałem już wcześniej. Zmniejszanie jej mocy zmniejsza tylko te niepożądane efekty na zasadzie im słabiej błyśniemy tym mniej ich będzie(najmniej po wyłączeniu takiego wspomagania).
    Nie należy mylić rozjaśniania półcieni powstających z rozproszonego od sufitu światła z cieniami generowanymi przez ustawioną na wprost wspomagaczkę. Owe cienie można by było zamienić na pożądane półcienie zakładając porządny dyfuzor ale ten zasłoni laser i czujniki w lampie. Logiczne więc że prościej część światła z górnego palnika rozproszyć na wprost zachowując zresztą w ten sposób automatyczną kontrolę systemu E-TTL II nad siłą światła.
    To akurat nie jest trollowanie tylko całkiem sensowne argumenty. Dyskusja nad wykorzystaniem drugiego palnika w Metzu toczy się w sieci z dużym nasileniem i przyznam, że rozumiem argumenty przeciwników takiego doświetlania. Ilustracje użycia tego drugiego palnika raczej zniechęcają:
    http://newyorkportraits.blogspot.com...ctor-well.html
    http://photo-tips-online.com/test/me...extended-zoom/
    Przychylałbym się do poglądu, że przydałoby się zaprezentować więcej udanych przykładów wykorzystania tego nie nowego w końcu pomysłu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Tylko mały palnik w Metzu można przecież wyłączyć. Metz także posiada dyfuzor i odblaśnik więc dyskusja się sprowadza do tego że canon nie ma a metz ma. Doliczmy że lampa Metza jest tańsza (choć przecież wcale nie taka tania) i jest - czy to się komuś podoba czy nie - uznanym producentem. Dylemat jest poważniejszy niż by się mogło z pozoru wydawać (wiadomo canon to canon, ale co nowe to nowe). I nie ma znaczenia, że nie jestem mistrzem błyskania, a ktoś inny jest bo to przecież nie argument.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Też mnie to w tej dyskusji zastanowiło: można mieć więcej za mniej i wychodzi, że to jest wada. Faktycznie, drugi palnik może dać nieprzyjemne cienie i dlatego trzeba się go nauczyć i stosowac ostrożnie.
    Metz ma w lampie złącze USB i można wgrywać nowy firmware, co już raz zrobiłem i zyskałem nowe, całkiem niebanalne mozliwości. Czy 580 też ma taką mozliwość?
    Nie namawiam ani do Metza, ani do Canona, ale warto chyba chłodno i rzetelnie opisać cechy, żeby ktoś mógł wybrać jak najbardziej obiektywnie.
    Zaś pisanie, że Metz to firma znikąd świadczy trochę o słabej znajomości tematu.

Ciekawe co autor wątku w końcu wybrał i co zdecydowało.

Domyślnie ....

Wybrałem Metza....jednak co nowe to nowe i z gwarancją,no i 500 pln w kieszeni....poza tym z odpowiedzi wynika że w amatorskim użytkowaniu różnica między canonem a metzem będzie niezauważalna...dzięki za podpowiedz.....

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie

Ja również wybrałem metza i dałem za niego polowę mniej niż 580ex, jedyne co moglo by być lepsze to plastik z jakiego jest wykonany. Szczerze mówiąc metz w niczym nie odbiega od canona, mając maly budżet warto brać metza.
    Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów