Połówki mnie nie interesują polar jak najbardziej. Planuje dużo zdjęc na wodą -wiadomo refleksy. Powiem szczerze gdyby L była zauważalnie lepsza na każdej fotce tobym ludziom na forum d... nie zawracał...Zamieszczone przez mmsza
Połówki mnie nie interesują polar jak najbardziej. Planuje dużo zdjęc na wodą -wiadomo refleksy. Powiem szczerze gdyby L była zauważalnie lepsza na każdej fotce tobym ludziom na forum d... nie zawracał...Zamieszczone przez mmsza
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Skoro światło jest gówniane, a 300 ciemniejsza to w pomieszczeniach powinno być gorzej? A nie jest...300 potrafiła mnie czasem zadziwic ilością detali zobacz tą fotkę z 300mm z pierwszego postu, 200mm było podobnie, a 70-200L była baardzo przeciętna... i bądż tu mądry. Chyba że ten poprawiony AF w 300 jest taki dobry...Zamieszczone przez mmsza
PS. Sorki oczywiście obydwa są f4 :-) ale L to powinna być L...
Podejrzewa że się wyłącza, muszę w sobotę ( mogę jeszcze przetrzymać szkła zanim podejmę decyzję :-) ) zrobic z reki kilka fotek z i bez IS przy krótkich czasach jak pogoda dopisze. ..Zamieszczone przez mmsza
a tutaj ciekawy teścik
http://www.pbase.com/fstopjojo/manytests
a tutaj http://www.pbase.com/fstopjojo/image/54719168 pisze że ma to samo niezależnie z IS czy bez. Kurcze muszę sprawdzić...jak będę miał różnicę to postaram się wziąść drugą 300 to testu...
Kurcze jak bym miał z IS tak jak tutaj
http://www.pbase.com/fstopjojo/isvf4
to biorę 300 :-)
trafiłem na moje stare szpargały foto, i m.in. na instrukcję do mojego starego 75-300 IS USM. ktoś tu kiedyś szukał instrukcji do jakiegoś obiektywu i został zje...ny, że po grzyba mu instrukcja do szkła?? ale jednak czasami coś tam piszą...Zamieszczone przez mmsza
na wstępie:
thank you for buying canon.... bla, bla, bla.... Canon EF 75-300mm IS ULTRASONIC is the world's first interchangeable SLR lens equipped with an image stabilizer. he, he, fajnie 8)
a dalej, po tekstach gdzie jest przód, a gdzie tył i nie stawiać na stykach itp. itd. można przeczytać m.in.:
- If the camera is tripod-mounted and the image stabilizer switch is set to ON, the imege stabilizer may misoperate. When using tripod, make sure the image stabilizer switch is set to OFF.
- Before taking a bulb exposure, turn off the Image Stabilizer switch.
- With the EOS 50/50E/ELAN II/ELAN IIE and IX, using self-timer will disable the Image Stabilizer.
- The image stabilizer may not be effective in preventing blur in the following cases:
1. the subject is fast-moving.
2. You are on a moving vehicle, etc.- Avoid attaching more than one filter.
- For polarizing effects, the Canon PL-C polarizing filter is recommended. When using a polarizing filter, do not attach a hood. The attached filter cannot be rotated with a hood attached.
dodana jest tabelka czasów:
Effective shutter speed range
Focal length --> Shutter speed
75 mm --> 1/8 to 1/30 sec.
300 mm --> 1/30 to 1/125 sec.
oraz wypisują całe stado aparatów, z którymi IS nie będzie działać do końca dobrze (np. nie działa przez sekundę po każdym zdjęciu, albo w trakcie ładowania wbudowanego flasha, albo w trybie DEP itp. itd.) i wymieniają tam np. EOS 600/620/630/650/RT, EOS 1/1N, EOS 5, najgorzej z EOS 10/10S/100/ELAN, reszta wszystko ok.
może i to jest dość stara instrukcja (jest na niej (C) Canon Inc. 1995), ale zapewne niektóre z wymienionych uwag jest słusznych także dla nowszych szkiełek z IS.
pozdro.,
m.
Mirhon jeśli chcesz używać polaryzacyjnego filtra to zdecydowanie powinieneś myśleć o L'ce. Ja z kolei często dokręcam połówki i dla mnie eLka to wygoda i oczywisty wybór.Zamieszczone przez mirhon
Co do IS'a nie wypowiadam się, bo nie mam żadnego szkła z tym dobrodziejstwem ale nie czuję się tym poszkodowany.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Tez tak kiedys myslalemZamieszczone przez Mac
![]()
Po intensywnych tygodniowych :-) testach nowej pary 70-300/IS i 70-200/4L stwierdzam że w przypadku testowanego 70-300, IS włączony zamydla obraz. Statystycznie bez IS miałem więcej ostrzejszych fotek...może ten konkretny typ tak ma...ja się trochę zraziłem...W dobrym świetle (np. dzisiaj) L była lepsza i na niektórych fotkach, gdzie jest dużo drobnych detali różnica była dość widoczna (100% cropy).
Ja wybieram jednak L ze względu na pewniejszą optykę (więcej ostrych fot), wykonanie, szybkość AF i cenę. 70-300 jest IMHO za drogie i dużo straci przy ewentualnej odsprzedaży...Do decyzji przyczynił się jeszcze potwierdzony przez canona problem z 70-300 przy fotkach portretowych tzn.aparat obrócony...poczytajcie sami: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=16801333