Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Parasolko-softbox

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie Parasolko-softbox

Witam serdecznie forumowiczów

Szukając tanich rozwiązań na modyfikacje światła, natknąłem się na własnej roboty beuty dish'a, softbox'a, ale zajrzałem i po coś gotowego, ze sklepu, składanego pewnie przez jakiegoś chińczyka - parasolka transparentna. Ok, patrzę dalej i ku moim oczom pojawiło się takie cudo, którego jeszcze w akcji nie widziałem.

http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...jaca-84cm.html
    http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...jaca-84cm.html

Która z tych parasolek lepiej nada się do fotografii portretowej? Użyte źródło światła to nissin (patrz na moją stopkę). Czy to prawda że w tej 1 stracę mniej światła? Czy wgl mogę to zastosowac do mojej lampki? Jak to się rozłoży wszystko na osobie fotografowanej i otoczeniu? Jakieś przykładowe zdjęcie z użyciem tych dwóch wynalazków? Czy jest to opłacalny zakup? Zakładamy że kosztem jak najtaniej, na jak najdłuższy czas

Pozdrawiam
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Hey,
    Ja mam tę sama lampe i mam taki zestaw:

http://allegro.pl/reporterski-zestaw...027923211.html

Efekt np tutaj:

To jest tylko zdjęcie testowe zrobione krótko po tym jak kupiłem ten zestaw.. Zrobiłem kilka sesji, ale nie mam zgody na publikacje tych zdjęć.... więc to Ci musi wystarczyć
    Przysłona przymknięta na 6.3 z tego co widzę, nie pamiętam jaki obiektyw, chyba to był mój tele, z którego często korzystam w portretach

Co do straty to na parasolu stracisz trochę światła, gdyż nie jest tak ukierunkowane jak w softboxie. Te ala softbox-parasole to nienajlepszy pomysl. Albo rybki albo akwarium...

Ja używam parasola białego przepuszczalnego + nałożona czarno-srebrna folia do odbijania. Tak jak masz w tej aukcji na allegro

Co do tej lampy (Nissin Di622mII) to przy F11 i więcej trzeba podbić ISO do 200 lub więcej...

Polecam również kupić do parasola uchwyt na lampę PILOT. Bardzo się przydaje
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Te ala softbox-parasole to nienajlepszy pomysl. Albo rybki albo akwarium...
    A dlaczego niby tak z ciekawości...Słyszałem trochę pozytywnych opinii o tych softo parasolkach.
    Sam nie mam takich ale na początku zanim miałem softy i bd zdarzało mi się na odbijającą srebrną parasolkę zarzucać materiał ala firanka i efekty były zadowalające, a na pewno w niektórych sytuacjach światło było przyjemniejsze niż bez tego dodatku.

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Wiesz, publikowac nie musisz ogółem, a podesłac na e-maila możesz jedno lepsze jakieś najlepiej w plenerze Bo studio nie mam, nawet amatorskiego a zastosowania to głównie na dworze. Nie wiem czemu chcesz domykac aż tak szkło? Wg mnie do portertów f/4 wystarcza całkowicie Statyw jest, uchwyt też, ale nie na parasolkę, także dokupic go będzie trzeba. Na razie zbieram pierdólki na konstrukcje beuty dish'a ale nie moge nigdzie znaleśc dużej miski, wie ktoś gdzie takową dostanę w necie, 42 cm lub większa - z drewna, z stali nierdzewnej, plastik, obojętne, byle kształt spodku, a nie takie jak do mycia...D wiecie o co chodzi
    Pięćdziesiatka + dodatki

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    ...
    Na razie zbieram pierdólki na konstrukcje beuty dish'a ale nie moge nigdzie znaleśc dużej miski, wie ktoś gdzie takową dostanę w necie, 42 cm lub większa - z drewna, z stali nierdzewnej, plastik, obojętne, byle kształt spodku, a nie takie jak do mycia...D wiecie o co chodzi
    Ja kupiłem michę w E.Leclerc na wyprzedaży artykułów nierdzewnych za kilkanaście PLN. Co prawda kupiłem niecałe 40 cm ,
    bo większe są w nieludzkich cenach - ostatni widziana "firmowa" 55 cm za 93 PLN .

Jednym słowem trzeba polować na okazje i rozglądać się w marketach.

A widziałeś :

Sofbox składany jak parasolka
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Im bardziej domkniesz tym ostrzej Ten zoom co mam nie jest niestety demonem ostrości, ale po przymknieciu jest super, przynajmneij ja jestem bardzo zadowolony z efektów...
    Polecam Ci zrobić test. Zrób zdjecie twarzy nawet tym kitem co masz na 4.0 i na 11.
    Zobaczysz o czym mówie.

Co tu dużo mówić, nie ma co podsyłac więcej zdjęć. To zdjęcie robiłem własnie w celu zobaczenia jak działa prasol, jak rozkłada się światło, jak odbija w oku itd. Ustawiony pod katem ok 45'
    Zdjęcie nie jest może piękne (modelka nie ma makijazu itd), ale nie oto tutaj chodziło.
    To było tylko techniczne cyknięcie
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Wiem wiem o co Ci chodzi :P Nie ma chyba takiego co bez przymykania na pełnej dziurze jest glanc Do portretu mam 50mm a ostatnio nabyłem tamronika i będę niedługo testował jego możliwości choc po testach małych stwierdzam że jest zajeb... Nie mogę się doczekac sesji.

Wiem, światło nie jest złe. Ważne że w miarę miękko i nie ma ostrych cieni bo o to chodzi przecież.

Poczekam jeszcze na opinie innych mastersów z forum w tej dziedzinie, może ktoś miał jednak do czynienia jeszcze z tamtymi wynalazkami że się znów powtórzę
    Pięćdziesiatka + dodatki

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja mam parasol odbijajacy srebrny+biały więc światło przepuszczone przez niego jest zmiękczone i nie takie ostre jak bezpośrednio ze srebrnego.

Co to tych softbopxo-parasolek, oczywiście efekt jest uzyskany, ale nie bardziej inny niż ten, który mam na moim parasolu. W normalnym softboxie możesz bardziej zawęzić strumień miękkiego światła a dodajac wrota pięknie wymodelować. W takim pseudo softboxie tego nie zrobisz więc jest to coś pomiędzy parasolem a softboxem...
    Co oczywiście nie znaczy, że jest coś nie tak. Światło będzie jak najbardziej zmiękczone, ale nie wymodelujesz tak jak w normalnym klasycznym...
    To jest tylko moja teoria i to co wyczytałem na różnych portalach, forach etc. Nigdy nie miałem tego bo postawiłem wasnie na parasolowe rozwiazanie więc może któś kto się tym bawił wypowie się z autopsji?

Ja planuje w najbliższej przyszłości dokupić jeszcze jeden parasol albo właśnie normalny Softbox aby usyskać konkretny efekt...

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Ah, no też tak patrzyłem, nie wiem czemu oni to tak zawyżają...Z drewna to już wgl jakby nie wiem jakie trudne było zrobienie tego A Miska wymiarów 36 cm, da jakiś fajny efekt jako BD?

Ooo...jakaś ciekawa alternatywa Tyle że max 100 na wszystko z przesyłka, najlepiej u jednego bo do tego jeszcze mocowanie na parasol potrzebne...Musiałbym dozbierac jak już. Ale...ale co Wy o tym sądzicie? Wygląda fajnie, ale czy lampka nie będzie za wysoko żeby ładnie rozprowadzic światło ? Nigdy nie miałem czegoś takiego tak więc kto pyta nie błądzi
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Teoretycznie 150 bym musiał miec by zakupic :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wgl, to ja mam pytanie, czy przy moich umiejętnościach jest sens się pchac wgl w sprzęt studyjno-plenerowy? Looknijcie do galerii ze stopki i ocencie tak ogółem lub jak tam Wam się widzi Bo nie jestem pewien sam siebie :/
    Ostatnio edytowane przez piciuok ; 04-01-2012 o 23:50 Powód: Automerged Doublepost
    Pięćdziesiatka + dodatki

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

IMHO ... warto iść w rozwój sprzętu w Twoim przypadku.
    Tu masz uchwyt z pilotem, sprawdzone u kolegi jest BDB i warte.
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów