Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Canon 50mm 1.4 – problemy z ostrością, prośba o ocenę

Domyślnie

Aleximov, Twój egzemplarz jest może i troszkę ostrzejszy od większości moich sampli ale mój nie trafiał, jak już trafił to było to naprawdę fajne zdjęcie i chyba jednak ostrzejsze. Natomiast abberacje w porównaniu do mojego są chyba większe, mało materiału porównawczego.

Czy to jest normalne dla tej 50-tki? Jeśli tak to chyba jednak zapoluję na Sigmę.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Po tych zdjęciach wnioskuję, ze moje 50/1.8 chyba daje lepsze rezultaty :/

Te zdjęcia z samochodami są w miarę dopiero na wyższych przysłonach.

Nie wiem, co powinien produkować ten obiektyw ale to co widzę, nie zachęca mnie do zakupu
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Po tych zdjęciach wnioskuję, ze moje 50/1.8 chyba daje lepsze rezultaty :/
    A możesz wrzucić (dla porównania) RAWy z Twojej 50/1.8 zdjęć samochodu (tabl. rej.) z odległości 10m i 15m na przysłonie f/1.8 ? Oraz ew. to samo dla 80/1.8 ?

Pozdrawiam, Alex

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

W piątek Jutro pracuję do późna to nic nie wykombinuję
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

No to i mnie dopadły testy Zrobiłem kilka prób ( statyw, wężyk) no i niestety nie jestem zadowolony. Mydli na dużym otworze, im dalej jest ciut lepiej. próbowałem microkalibracji ale to nic nie daje. Podaję linki do Raw'ów jeżeli kogoś to zainteresuje. Punkt AF to środek drzewa.

F 1.4
    http://www.mediafire.com/download.php?i03vfnk99h52b98

F 8.0
    http://www.mediafire.com/download.php?0hhfd0z4s5b6rnm

Aleximov - mam kilka zdjęć, portretów w plenerze. Jeżeli jesteś zainteresowany daj znać. Oczywiście to w pełni amatorskie ujęcia
    Ostatnio edytowane przez savage67 ; 17-03-2012 o 19:19

Dopiero zaczyna

Domyślnie

50tka autora tematu jest w jak najlepszym porządku. Za to fotografie jako takie nie trafiają do mnie zbyt mocno))

Ten obiektyw nie jest ideałem i nigdy nie był, to nie tajemnica.

1.4 daje super płytki obraz i świetne rozmycie. Bardziej denerwuje spora aberracja aniżeli brak pełnej ostrości.

Od 2.8 w górę jest brzytwa nadająca się do zdjęć studyjnych.

Do kolegów powiększających do 300% i oceniających zdjęcia samochodów na parkingu robionych z ręki przez szybę (tak, to trzeba napisać):

Kiedy ostatnio wydrukowaliście coś w formacie A3 lub większym?

Albo jeszcze trudniejsze pytania:

Zdjęcia z wakacji też oglądacie w kawałkach powiększonych 3 razy?

Zazwyczaj jak jest czas ustawić statyw, to znajdzie się chwila na (uwaga, uwaga) ręczne ustawienie ostrości.

Mamy erę koniobijstwa technikaliami, bo rynek jest zalany produktami, a jakoś się trzeba wyróżnić (najlepiej w 'obiektywnych', niepodważalnych technicznych testach [naukowca z kitlem, długopisem i okularami damy im w gratisie]).

Kiedy przychodzi co do czego to kadru zlepić jeden z drugim nie potrafi. Gdzie można obejrzeć efekty Waszej ekspresji, która tak mocno cierpi z powodu niedoskonałości canonowskiej 50tki?

Róbcie zdjęcia a nie testy.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez savage67
    no i niestety nie jestem zadowolony. Mydli na dużym otworze, im dalej jest ciut lepiej.
    Obejrzałem zdjęcia - na pierwszym jakby AF nie trafił (dekonwolucja obrazu prawie usuwa rozmycie, więc wygląda to raczej na nietrafienie AF - chyba, że było na ręcznym ustawianiu ostrości, no to wtedy faktycznie za mała rozdzielczość obiektywu na tej przysłonie).

Poniżej link do moich zdjęć testowych "w plenerze" (tryb AF, punkt centralny, z ręki) - różnica pomiędzy f/1.4 a f/4 nie jest duża oraz zazwyczaj AF trafiał (choć czasami z lekkim FF - widać po rozkładzie GO na ziemi).
    link: http://www.mediafire.com/?pbj7dqvp4nq4w15

Na zdjęciach 508/510 drzewo obok tego żółtego samochodu wyszło podobnie - nie ma tak dużej różnicy jak u Ciebie. Na kolejnych też różnice pomiędzy f/1.4 i f/4 są niewielkie.

Jednak kilka razy zdarzyło się, że AF wyraźnie nie trafił i nastawił 1..2m przed samochodem (widać to na asfalcie), więc zdjęcia wyszły "mydlane" - być może któryś sensor AF "zahaczył" o asfalt i tam nastawił ostrość (lub ręka mi drgnęła )
    link: http://www.mediafire.com/?hfo29za0tz34azm

Zrób więc może ponownie te zdjęcia drzewa, ale tak, aby widać było ziemię wokół pnia i rozkład GO - ocenisz wtedy, czy to "mydło obiektywu" czy AF nie trafił (ew. zrób ze statywu na LV + powiększenie i ręczne nastawianie ostrości).

Cytat Zamieszczone przez savage67
    Aleximov - mam kilka zdjęć, portretów w plenerze. Jeżeli jesteś zainteresowany daj znać. Oczywiście to w pełni amatorskie ujęcia
    Oczywiście - poproszę link do kilku RAWów wrzuconych na mediafire (spakowanych zipem) na priva.

Pozdrawiam, Alex

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów