Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Canon 50mm 1.4 – problemy z ostrością, prośba o ocenę

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Właśnie odeszła mi przyjemność z kupowania obiektywów...
    Dlaczego? Przecież jedną z zalet lustrzanki jest możliwość doboru obiektywu do zamierzeń fotografa (portret, przyroda, street, śluby, ...)

Na szybko zrobiłem test mojego szkła 50/1.4 (niestety 85-tki jeszcze nie nabyłem, ale się przymierzam...):

Na przysłonie f/1.4 widać lekkie mydełko (i spadek kontrastu), ale po przymknięciu do 1.8 jest już OK - za to nie ma FF/BF [zdjęcia robione przez szybę (z mieszkania), więc stąd lekki spadek kontrastu].

Porób więc kilkanaście zdjęć i oceń, czy obrazek podoba Ci się - jeśli tak, to zatrzymaj szkła...

Pozdrawiam, Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,
    ...
    Pozdrawiam, Alex
    Możesz udostępnić kilka RAW-ów z tej 50-tki?

Uzależniony

Domyślnie

Aleximov - na takich 300% powiększeniach nie widać mydełka tylko jednakową pixelozę. Staraj się robiąc testy wrzucać cropy 100%, nie większe - na tych nie da się nic ani odczytać ani wywnioskować...

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Mówisz, masz

Teraz lepiej widać ?

Pozdrawiam, Alex

PS: RAWy wrzucę później - teraz muszę iść do roboty

Domyślnie

http://img694.imageshack.us/img694/8151/144cf.png

Wkleiłem jeszcze cropy 100% 1.4 > 1.8 > 2.8> 4

Testy robię z ręki ale są na tyle powtarzalne że nie ma sensu mocno ich komplikować.
    Pytanie czy ten spadek ostrości jest OK dla tej budżetowej 50-tki?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Witam,

Mówisz, masz

Teraz lepiej widać ?

Pozdrawiam, Alex

PS: RAWy wrzucę później - teraz muszę iść do roboty
    Ja prawie nie widzę różnicy u Ciebie. U mnie ona jest gołym okiem widoczna. Natomiast jakoś dziwny ten screen, jakby skompresowany, ostrzony czy co?
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 14-03-2012 o 10:43 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Witam,

Zrób następujący test (statyw + wężyk/samowyzwalacz):
    1. Szkło 85/1.8,
    a. przysłona f/1.8, odległość 10m,
    ...
    Czesc,

dlaczego 10m? 85mm x 50 krotnosc ogniskowej daje 4,25 metra dla "testu linijki"
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Temat chwilowo odroczony, odesłałem oba szkła ale mam prośbę, czy może ktoś mi podesłać kilka RAW-ów z dobrego egzemplarza obiektywu 50 mm 1.4 USM? Ja tak naprawdę nie muszę mieć Bóg wie jakiej sztuki, chcę po prostu normalny egzemplarz. Mój jak się dodatkowo okazało często nie trafiał z dalszej odległości.
    Przy okazji powiem że 85 mm był OK ale jednak przy ewentualnej odsprzedaży sporo bym stracił więc odesłałem oba.
    Jeszcze raz proszę o nie ruszane sample. Dzięki :-)

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Podepnę się - zamierzam kupić 50/1.4 i chciałbym mieć odnośnik - do czego porównać jakość z 1.4.

Na www.mediafire.com można za darmo udostępniać pliki.

Z góry dzięki
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Podepnę się - zamierzam kupić 50/1.4 i chciałbym mieć odnośnik - do czego porównać jakość z 1.4.

Na www.mediafire.com można za darmo udostępniać pliki.

Z góry dzięki
    Wiesz co ja mam trochę zdjęć z Nikkora 50 AF-S G 1.4, który wg. optycznych jest nieco lepszy na pełnej dziurze. Rzeczywiście było to widać, tylko że mój oddany Canon miał problemy z trafianiem oraz mgiełkę, na większych odległościach wyglądało to fatalnie i nie umiałem ocenić czy to bardziej wina egzemplarza czy ten typ tak ma a że mam 10 dni na zwrot to się nie zastanawiałem. Teraz pojadę osobiście postrzelać, sprawdzę Sigmę i Canona.

Aczkolwiek ciągle aktualna prośba j.w.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez nowart
    Aleximov - na takich 300% powiększeniach nie widać mydełka tylko jednakową pixelozę.
    To zależy, co chcemy testować i mierzyć - jeśli rozkład pikseli (profil wzdłuż wiersza/kolumny, rozdzielczość LW/PH), odpowiedź skokową na krawędzi (przejście czerń/biel, MTF), aberrację chromatyczną na krawędzi (CA), to takie powiększenie jest jak najbardziej użyteczne - jeśli zaś "plastykę" czy "bokeh", to faktycznie lepiej wybrać powiększenie 100%

na tych nie da się nic ani odczytać ani wywnioskować...
    Jak się wie jak, to się da

Cytat Zamieszczone przez GoOrange
    Natomiast jakoś dziwny ten screen, jakby skompresowany, ostrzony czy co?
    To standardowy obraz porównania czterech RAWów w oknie FastStone Image Viewer - co w nim dziwnego ? (przeskalowany tylko do mniejszej rozdzielczości na potrzeby forum - stąd wcześniejszy był powiększony 10 razy )

Cytat Zamieszczone przez roshuu
    dlaczego 10m?
    Bo Autor wątku pisał, że chce testy z większej odległości (bo z bliska zdjęcie jest OK). Ze 100m to już chyba nic nie byłoby widać

Poniżej linki do obiecanych RAWów testowych (w teście 'tablicowym' siatka ma rozmiar 10x10cm, body to C 550D):
    a. parking samochodowy (j.w.): http://www.mediafire.com/?yj5u9fuq2uou5po
    b. tablica ISO (wielkości A3): http://www.mediafire.com/?i23c36g2e21rum1
    c. tablica z odległ. około 4m: http://www.mediafire.com/?rnbd48jlu7aaj4w

Mój obiektyw nie jest jakiś ekstra-super-ostry - wybrałem lepszy z dwóch w sklepie, jakie były dostępne (pewnie inne egzemplarze mogą być bardziej ostre - nie wiem, nie testowałem).

Pozdrawiam, Alex

PS: Nie mam zdjęć "studyjnych" z 50/1.4 dla przysłon 1.8...2.8 - jak ktoś ma i może udostępnić RAWy z portretami (w studio lub w plenerze, ew. dla szkła 85/1.8), to też bardzo proszę...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów