Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Canon 50mm 1.4 – problemy z ostrością, prośba o ocenę

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

To ustaw sobie powiększenie w procentach na 100%, lub kliknij "Actual Pixels" i zobacz na pierwszym zdjęciu 2-gą i 3-cią jarzębinę za piórkiem czy Twoim zdaniem są ostre.

Bywalec Awatar BlueICE
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem 50mm f1,4, który używałem z 60D. Moja sztuka była ostra już od pełnej dziury, lecz niestety miała problem z celnością (spory FF). Dwie wizyty na żytniej nie pomogły, tzn. twierdzili, że jest w normie. Po miesiącu walki cały sprzęt sprzedałem i pożegnałem się z systemem.
    400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600

Domyślnie

Do mnie dziś dotarło to szkło i mam mieszane uczucia, z bliska jest OK ale potrafi nie trafić za to z daleka jest problem z trafieniem albo to szkło na 1.4 jest słabawe... Ma ktoś może pod ręką nie obrabiany kadr na f 1.4? Będę wdzięczny, mam kilka dni na oddanie. Generalnie jest spora różnica między 85 1.8 na 1.8, 50 mm 1.4 na 1.8 jest widocznie słabsze...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Do mnie dziś dotarło to szkło i mam mieszane uczucia, z bliska jest OK ale potrafi nie trafić za to z daleka jest problem z trafieniem albo to szkło na 1.4 jest słabawe... Ma ktoś może pod ręką nie obrabiany kadr na f 1.4? Będę wdzięczny, mam kilka dni na oddanie. Generalnie jest spora różnica między 85 1.8 na 1.8, 50 mm 1.4 na 1.8 jest widocznie słabsze...
    85/1,8 jest b.trudne do pokonania.[Przegrywa z 85/1,2 135/2 np.]

Co dla Ciebie znaczy z bliska,z daleka.Gdybyś podał jakieś cyfry z mianem....
    a najlepiej załączył zdjęcia z exifem.
    Czy próby robisz w RAW czy jpeg , na "zimno" przemyślane z jakimś programem, statywem ,wężykiem ,odpowiednim obiektem w określonym świetle,czy w emocji zakupu z ręki ?
    Sorki za pytanie ale te informacje sa istotne.

Jasne szkła a szczególnie ta ogniskowa to wymagający partner.IMHO.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    85/1,8 jest b.trudne do pokonania.[Przegrywa z 85/1,2 135/2 np.]

Co dla Ciebie znaczy z bliska,z daleka.Gdybyś podał jakieś cyfry z mianem....
    a najlepiej załączył zdjęcia z exifem.
    Czy próby robisz w RAW czy jpeg , na "zimno" przemyślane z jakimś programem, statywem ,wężykiem ,odpowiednim obiektem w określonym świetle,czy w emocji zakupu z ręki ?
    Sorki za pytanie ale te informacje sa istotne.

Jasne szkła a szczególnie ta ogniskowa to wymagający partner.IMHO.
    Dzięki za zainteresowanie.

Dziś przyszły dwa szkła, wspomniane 85 i 50 mm, zaraz po odbiorze od kuriera, jedno po drugim założyłem na 5D MK2, tą samą ręką w identycznych warunkach i generalnie bez jakiegoś dużego namysłu, jedną nogą w firmie pstryknąłem to co poniżej...

http://imageshack.us/f/837/cropyw.jpg/

Oba zdjęcia z tego samego miejsca i powiększone do 100%, bez wyostrzania. Szczerze mówiąc nie miałem czasu na lepsze i dłuższe testy.

Najważniejsze, 85 na 1.8 a 50 na 1.4.

I jeszcze sam RAW z 50 mm:
    http://www.sendspace.pl/file/bbb5e589b8b55b9a321f6fd
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 13-03-2012 o 22:43

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Zrób następujący test (statyw + wężyk/samowyzwalacz):
    1. Szkło 85/1.8,
    a. przysłona f/1.8, odległość 10m, kontrastowy obiekt, tryb AF (det. fazy)
    b. jak wyżej, tryb LV + MF (ostrość ustawiana ręcznie na ekranie w powiększeniu)
    c. powtórz pkt.1 i 2 dla przysłony f/5.6

2. Szkło 50/1.4,
    a. przysłona f/1.4, odległość 5.9m (*), kontrastowy obiekt, tryb AF (det. fazy)
    b. jak wyżej, tryb LV + MF (ostrość ustawiana ręcznie na ekranie w powiększeniu)
    c. powtórz pkt.b i c dla przysłony f/5.6

Porównaj zdjęcia (dla 1.8 FF/BF i ostrość, porównaj z f/5.6) i jeśli będą wyraźne różnice (świadczące o wadzie obiektywu), to zamieść wszystkie zdjęcia testowe (najlepiej RAWy lub wycinki 1:1 jpgów nieostrzone - bez pomniejszania (resize)! ).

Pozdrawiam, Alex

(*) Chodzi o ten sam kadr na matrycy (wielkość w pikselach): 10 *50 / 85 = 5.9
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 14-03-2012 o 08:37

Domyślnie

Właśnie odeszła mi przyjemność z kupowania obiektywów... W 85mm dziś zauważyłem wyciśnięty pęcherzyk powietrza w kleju wielkości łepka od szpilki, który wyciekł z pomiędzy elementów łączenia oraz mini kropka na samej soczewce. Chyba oddam oba szkła, przeszła mi ochota na kupowanie i testowanie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Chyba oddam oba szkła, przeszła mi ochota na kupowanie i testowanie.
    A zdjęcia robisz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A po co?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A zdjęcia robisz?
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A po co?
    Nieee, głównie na forach się udzielam. :-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów