Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Szerokiego i ruskiego ;)

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie Szerokiego i ruskiego ;)

Mam dylemat czy tutaj, czy w "innym sprzęcie foto", ale zaryzykuję. Jeśli błędnie - proszę moderatora o przesunięcie i z góry przepraszam Ale do rzeczy:

Jakie szerokie szkło (nie musi być ultra szerokie rybie oko) z m42 polecacie? Tylko nie Mira 37 mm, bo to po cropie już wcale nie tak szeroko. Pasowało by mi coś rzędu ok. 20 mm, jakości minimum heliosa ... i ceny najlepiej też co polecacie?

Pentacon 29 to IMO też żadne cudo ... jakby się dało trochę szerzej? Jednak to kitowe 18 mm bardzo mi się widzi ... tylko dlaczego ono jest takie kitowe A na Canonowskie 10-22 mnie raczej jeszcze chwile nie bedzie stać

Widzę na Allegro jakiegoś Zeissa 20 mm, ale drogo trochę, poza tym nic o nim nie wiem oprócz tego że firma jest kultowa.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

szkoda pradu. wszystkie te szkla cierpia w cyfrze przez telecentrycznosc. przerazliwie cierpia. wlacznie z zeissowskimi Flektogonami
    www albo tez flickr

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Aż tak źle? Heh ...

no to coś czuję, że pójdę w stronę Tamrona 28-75, a do zakresów 18-28 zostanie kit, którego kieeedyś zmienię na coś innego chociaż nie powiem, przydał by się jakiś rusek, bo zanim uzbieram na tamrona...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Mam dylemat czy tutaj, czy w "innym sprzęcie foto", ale zaryzykuję. Jeśli błędnie - proszę moderatora o przesunięcie i z góry przepraszam Ale do rzeczy:

Jakie szerokie szkło (nie musi być ultra szerokie rybie oko) z m42 polecacie? Tylko nie Mira 37 mm, bo to po cropie już wcale nie tak szeroko. Pasowało by mi coś rzędu ok. 20 mm, jakości minimum heliosa ... i ceny najlepiej też co polecacie?

Pentacon 29 to IMO też żadne cudo ... jakby się dało trochę szerzej? Jednak to kitowe 18 mm bardzo mi się widzi ... tylko dlaczego ono jest takie kitowe A na Canonowskie 10-22 mnie raczej jeszcze chwile nie bedzie stać

Widzę na Allegro jakiegoś Zeissa 20 mm, ale drogo trochę, poza tym nic o nim nie wiem oprócz tego że firma jest kultowa.

zeiss distagon 18 mm na bagnecie contaxa mozna smiało polecić , widziałem sample porównawcze z EF 16-35 L- distagon wygrywa w cuglach, jednak jest mała niedogodność - 3000 USD

za 150 -500 usd mozna dostać distagony 25 mm na contaxie jednak nigdzie w sieci nie znalazłem sampli jak to sie spisuje

Uprawnienia umieszczania postów