"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tyle wyjaśnij mi czy którykolwiek z proponowanych przez Ciebie testów sprawdzi się w innych warunkach? Rozumiem testy, zabawy po zakupie. Wtedy jest bowiem wymagane by sprawdzić czy wszystko gra.
Jednak nigdy nie będziesz miał możliwości - warunków by poddać wszystko testom. Jeżeli nie ma się pojęcia o podstawach, to żadne testy czy znajomość sprzętu Cię nie uratuje. Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Wybierasz się gdzieś? Weź aparat, obiektyw i strzelaj. Przynosisz do domu i oglądasz. Jak sądzisz, pomogły by mi jakiekolwiek testy przed wyjazdem do teściów na święta? Nie wydaje mi się. To, co miałem zepsuć-zepsułem, a to co miało się udać-udało![]()
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Jeszcze ostatnie uzupełnienie mej ostatniej wypowiedzi (niestety, nie mogę już edytować poprzedniego posta)...
Przed chwilą pożyczyłem od znajomego jakiś kiepski statyw (nogi w nim co prawda aluminiowe, ale głowica to jakiś "plastik-fantastik" - skrzypi, trzeszczy i drga przy najmniejszym dotknięciu...). W uzupełnieniu testu:
6. Tryb LV - wszystkie zdjęcia w serii są (w miarę) nieporuszone dla czasów od 1/200 do 1/2 sek - przy dłuższych czasach jest trochę gorzej niż poprzednio, ale jeszcze "ujdzie"
7. Tryb "lustrzankowy" bez wstępnego podniesienia lustra (MLU=off) - dla krótkich czasów zdjęcia są nieporuszone, natomiast począwszy od 1/50 zaczynają się problemy - od 1/10 sek już coraz bardziej "rozmywa" obraz (może pod wpływem ciężaru obiektywu ta plastikowa "głowica" powoli odkształca się lub drgania lustra nie są wystarczająco szybko tłumione
8. Włączenie stabilizacji IS (aparat na statywie) pogarsza jakość obrazu przy dłuższych czasach (gdzieś od 1/25) - stabilizacja chyba trochę "rusza" soczewkami (słychać ciche "warczenie" silniczków) - dla krótkich czasów (do 1/100) raczej nie widać efektu poruszenia - jest ok.
Podsumowanie - kup dobry (*) statyw z solidną głowicą i będziesz na pewno zadowolony z rezultatów.
Pozdrawiam, Alex
(*) Nie miałem tego VELBON SHERPA 603RF w rękach, ale z opisu wydaje się być OK - może ktoś z forumowiczów go ma i zamieści wyniki swoich spostrzeżeń n.t tego statywu (nie z internetu ale swoje własne opinie).
PS: Darx -> można i tak... Ale skoro mam czas sprawdzić sprzęt przed wyjściem, to czemu nie - może odsetek nieudanych zdjęć będzie mniejszy (a niektórych ujęć czasem nie da się już powtórzyć...)
Sherpa 603rf to prawie to samo co 600r które posiadam tlyko chyba ciut okrojone? (pod względem nosnosci itd... ale za to lzejszy z tego co widze) jesli jakosciowo jest tak wykonany jak 600R to spokojnie polecam, dlugi 3.5kg zestaw trzyma bez problemow, z ta glowica z zestawu - wlasnie zobaczylem ze z 603rf jest inna glowica niz z 600r, chyba raczej slabsza
moze w ogole lepiej zapolowac np na uzywane 600r? lub 800r ?
z poczatku taki byl cel ale juz mi przeszlo i w gieldzie za szybko pewnie nic nie na skrobebtw to ograniczenie od 60 postow jest troche do kitu, jak ktos bedzie chcial i tak je wbije i tak a tylko prowokujecie do zasmiecania forum... ale to nie o tym temat
Ostatnio edytowane przez RTSiak ; 08-01-2012 o 12:11
Jak widzisz nie do końca masz rację.Użytkownicy którzy w jakikolwiek posługują czy lubią posługiwać się nieuczciwymi zachowaniami, dzięki tym "do kitu "zasadom sąz poczatku taki byl cel ale juz mi przeszlo i w gieldzie za szybko pewnie nic nie na skrobe btw to ograniczenie od 60 postow jest troche do kitu, jak ktos bedzie chcial i tak je wbije i tak a tylko prowokujecie do zasmiecania forum... ale to nie o tym temat
Izolowani przez nas od Giełdy ,niezależnie od ilości postów.
Troskę o śmiecących na forum również możesz z pełnym zaufaniem nam zostawić.Posprzątamy :smile:.
Przypominam.
Polemikę na temat moderacji należy prowadzić w dziale administracyjnym w odpowiednim wątku.
Odwołania czy wyjaśnienia konkretnej interwencji moderatora tylko na PW.
Ten wątek to:"Poruszone fotki - wina statywu czy aparatu? "
EOT.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 08-01-2012 o 12:40
Ale dyskusję z moderatorami-kolegami z forum to chyba można w wątkach?
Przypomnę tylko że im dłuższy czas naświetlania i solidniejszy zestaw statyw-aparat tym wpływ podnoszenia lustra będzie mniejszy, więc większe prawdopodobieństwo będzie 'przymydlenia' zdjęcia przy 1/10 (nota bene co przy dzisiejszych stabilizacjach pozwala nam strzelać z łapy) niż przy 10s. :-)
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
już chyba wszystko napisane w tym temacie , ale dodam tylko ze przy zakupie statywu oprócz jego stabilnosci i głowicy trzeba zwrócić uwage na docisk płytki ,bo czasem tam spoczywa cała wina poruszonych zdjęć na statywie.
a testy sprzetu należy robić przy niskim iso , dobrym oswietleniu i prawidłowo ustawionym balansie bieli . inaczej zawsze wyjdzie kicha z jakością
Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 14-01-2012 o 12:52
kolekcjoner sprzętowy
Nowy statyw (VELBON SHERPA 603RF) już do mnie dotarł. Statyw bardzo niepozorny. W porównaniu z goldphoto yh314c z głowicą yh430 (który wcześniej pożyczałem) ten wydaje się "lichy", jednak po pierwszych próbach stwierdzam, że w niczym mu nie ustępuje.
Efekt taki sam. Lekki aparat i obiektyw - klapnięcie lustra powoduje drgania. Jednak po założeniu Tokiny 400mm z mocowaniem statywowym, drgania spowodowane przez lustro już nie występują.
Poruszone zdjęcie kaczki, które wcześniej robiłem spowodowane były włączoną stabilizacją w obiektywie, a nie brakiem stabilności (już to sprawdziłem).
Teraz najwyższa pora wybrać się w teren, jak pogoda i czas pozwoli.;-)
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II