Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Psucie cen

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    nasz rynek ma coraz mniej wspólnego z czymś co nazywamy "wolnym rynkiem". Mnie to coraz bardziej zaczyna przypominać "wolną amerykankę"
    Mógłbyś rozwinąć na czym polega ta różnica?

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Jeden potrzebuje D20 a inny chce mieć D20, mimo że robi zdjęcia od święta.
    Canon 20 D

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Druga rzecz, w dużych miastach zakłady fotograficzne powstają i znikają w zawrotnym tępie. Mieszkam w Sosnowcu (250 tyś ludzi) i jest problem ze znaleziem kogoś, kto robi dobre zdjęcia do dowodu.
    Proponuje przescieradlo / zaslonke, stolek 2 lampki / lampe blyskowa na fotoceli + prosty kompakt + statyw + odrobina checi = samodzielnie wykonane ,dobre zdjecie . Potem moment w PSie i na formacie 9x13 mamy 6 szt fotek za kilkadziesiat geroszy.
    Pozatym ludzie majacy studia/ zaklady foto zazwyczaj wiedza o co chodzi. Sa tez tacy co maja pomieszczeni mini lab 3 dni szkolenia i jada z koksem... tych przemilcze.
    Co do "zawianych" weselnych fotografow to nie slyszalem nie widzialem. A troche osatnimi czasy wesel sie przezylo i o wielu slyszalo. Moze to tak lokalna specyfika?
    podpis...

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

Hmmm...mam troche inne podejscie...nie ma cen ustalonych z gory ( i tu sie pojawia sprzeciwy itd itd ) .... albo inaczej jest sobie zleconko wycenilem je na 3.500 zl za 200 zdjec...tzn 200 fotek juz do oddania - po znajomosci wiadomo a ja dostalem odp ze nie bo wtedy da kolesiowi co zrobi mu to za 800 zl....no sorki ale moim zdaniem to jest psucie cen...bo za zdjecie wychodzi 4 zl!!!! no przepraszam bardzo...no ale mniejsza o to
    brak ustalen z gory....wiec jest sobie kwota X ktora moge wziasc za slub lecz biore pod uwage ze tak powiem stan majatkowy ludzi (troche glupio brzmi i wogole) w sensie ze jezeli ktos moze zaplacic z wieksza sume bo naprawde ma takie mozliwosci to nie widze sensu np za 600 zl robic foty na slubie bo to juz bedzie wg mnie psucie troche rynku a jezeli naprawde jest ktos ktory jak mowicie zarabia 1000 zl na miesiac no to bez sensu zdzierac z takich ludzi grube ("grube") pieniadze...ja bym nie chcial w sumie uslyszec ze nikt sie nie podjmie takiego zadania za marne pieniadze i nie bede mial fotek z pamietnego dnia...ale trzeba przyznac ze fotografia kosztuje i ludzie nie rozumieja jednak ze tzw "cykanie fotek" - boshh nie lubei tego slowa - jest kosztowne!! ale wyjatki czasem mozna zrobic np dla rodziny kowalskich co nie stac na jakies sielankowe zycie!

suma sumalu zanizenie cen ble!!! ale bvadzmy czasem ludzmi

wiem wiem wyszlo z tego maslo maslane tze jestem za a nawet przeciw

pozdro

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C41photocrew
    brak ustalen z gory....wiec jest sobie kwota X ktora moge wziasc za slub lecz biore pod uwage ze tak powiem stan majatkowy ludzi (troche glupio brzmi i wogole) w sensie ze jezeli ktos moze zaplacic z wieksza sume bo naprawde ma takie mozliwosci to nie widze sensu np za 600 zl robic foty na slubie bo to juz bedzie wg mnie psucie troche rynku a jezeli naprawde jest ktos ktory jak mowicie zarabia 1000 zl na miesiac no to bez sensu zdzierac z takich ludzi grube ("grube") pieniadze
    W sumie się z Tobą zgadzam z tym że w praktyce różnie to bywa. Jeśli komuś zrobisz za mniejsze pieniądze to za chwilę kolejny klient może zacząć się awanturować dlaczego z niego chcesz zedrzeć. Tak to już jest że ludzie nie patrzą ile coś jest warte tylko dlaczego mają płacić więcej od innych. Ja miałem już takie przejścia i nie będę tego powtarzał, szkoda nerwów - pisałem już kiedyś o tym na grupie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

no w sumie...szczerze to nie da sie tego ocenic i najgorsze jest to ze jednak niektorych ludz stac na sesje ze naprawde grube pieniadze to sa jdnak dusigroszami wola wydac jak najmniej! a tak szczerze to najgorzej sie wychodzi chyba jak sie robi po znajomosci.....lub znajomemu....bleh
    ja w sumei robilem kuzynowi slub i wywolalem 10 odbitek na fakturowanym papierze...szczerze nie wzialem nic ale to chyba logiczne ze to moj prezent...
    nie rozumiem troche polakow....jak najtaniej i jak najlepiej...i przycinac jak sie da...a co najgorsze OT ale bylem dostawca pizzy przez dlugi okres czasu...i co mnie dobijalo ze mlodzi dziani ludzie ni ch... napiwku a npo babcia wnuczkowi kupowala pizze i rzucala z marnej renty nawet po 5 zl...no przepraszam bardzo.....mentalnosc ludzi jest dziwna...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C41photocrew
    Hmmm...mam troche inne podejscie...nie ma cen ustalonych z gory ( i tu sie pojawia sprzeciwy itd itd ) .... albo inaczej ....
    bylem dostawca pizzy przez dlugi okres czasu..
    Naprawde szkoda, że zmieniłeś zawód dostawca pizzy to lepsze niż foto :-P

Jedną z cech wolnego rynku jest, że nieuczciwi szybko z niego wypadają bo...

Zdjęcia na ślubie to taka sama usługa jak wymiana opon na zimowe, wyrwanie zęba u dentysty czy wywóz smieci. Obie strony mają prawo znać cenę transakcji z wyszczególnieniem co za co i ile. Jakbyś nie wiedział to podobno to jest nawet wymagane przez prawo. Podejście "pogadamy jak zrobię" bardzo łatwo może sprowokować odpowiedz "spieprzaj dziadu"

Domyślnie

a nie nie troche sie nie rozumiemy cena + co za co itd przed ale chodiz o stala kwote X ktorej sie np trzmam...zawsze mozna sie dogadac ale z rozsadkiem

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

http://www.fotocentrum.com.pl/sluby.php

panowie ale my chyba zyjemy w odrebnych swiatach , zobaczcie ile za slub bierze facet z zakladem co ma dodatkowo 5D

w świnoujsciu przecietna pensja to 700zl, zadenegoprzemyslu jedynie turystyka
    w sezonie, kiedys zamozne miasto a teraz co 50% z mojego rocznika wyjechalo dopracy za granica i wy mi powiecie o psuciu cen!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

no ale sa zdjecia i zdjecia....poza tym czym foci .. jego sprawa moze ma takie potrzeby.....mnie do kupna 5d naklania tylko wielkosc matrycy czyliw wieksze to juz moznqa powiedziec wydruki....lecz szczerze wole kupic sobie mamyia i po sprawie bo z tego co pamietam cyfra misialby miec z 130mpx zeby dorownac sredniemu formatowi ale to OT

hm tanie te pakiety:P

Domyślnie

ale te zjezdzane tla z malunkami:P full wypas wyj....bka orki jak kogos urazilem ale nienawidze tego ijedzie mi zawsze mega wiocha!!!!

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów