Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: POMOCY !! 5D MK2 + 580EXII - przepalone zdjęcia

Uzależniony

Domyślnie

Aż taki błąd jest niemożliwy, więc albo palnik pada, albo -masz włączoną sekwencję FEB

Dopiero zaczyna Awatar AS-FOTO
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Witam jeśli mogę się przyłączyć, to powiem tyle, że sam nie miałem takiego problemu, ale mój teść miał podobny. Czasami błyskała normalnie, czasem wcale a czasem waliła całą mocą. W serwisie wyszło, że się zawiesiła. Zresetowali ją poprawili styki i jak na razie problem zniknął. Osobiście też bym przeczyścił styki i sprawdził czy dobrze przylegają, do tego celu polecam albo spiryt, albo izopropanol, WD40 i tym podobne bym odradzał bo zawierają tłusty środek pseudo smarujący, więc może być gorzej.
    Pozdrawiam
    Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
    worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Miałem tak z jedną z 580EX II na 1D - brak kontaktu ze stopką, szczególnie przy pionowych kadrach. Winą była poluzowana stopka w body.
    Wdłg poprzednich postów przyczyn może być wiele. Wpierw wyczyść styki w lampie i w body, sprawdź czy nie ma luzów i lampka nie przesuwa się lub nie przekręca na stopce.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    (..)Gdzieś znalazłem informację, że podczas robienia zdjęcia w ETTL lampa błyska tak na prawdę 2 razy w odstępach milisekund - pierwszy błysk jest kontrolny w celu ustawienia sobie przez body mocy błysku właściwego (czyli tego, przy którym robiona jest fotka).
    Nie wiem, czy tak to funkcjonuje(...)
    dokładnie tak to funkcjonuje i wyjaśnienie wydaje się logiczne , ale jak pokazują powyższe przykłady możliwości jest wiele

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Ten pre-flash z tego co pamietam to jest 1/16 mocy lampy więc niby skraca zywot palnika ale inaczej trzeba by czesciej robic bracketing błysku i wtedy jeszcze bardziej by sie skracał zywot.

Domyślnie

luzów na stopce nie ma - no może bardzo minimalne (przy próbie przekręcenia)

dziś zrobiłem może z 30 fotek z tego 2szt zjarane - i to było tak: patrzę na wyświetlacz widzę spalone, trzaskam jeszcze jedno o shit znowu spalone, odczepiłem lampę podpiąłem ponownie i było ok

czyli jak wynika z Waszych wypowiedzi trzeba będzie skoczyć do spożywczaka po setkę spirytusu i przeczyścić styki (a resztę wypić - zobaczymy

dzięki za zainteresowaniem się moim tematem

jakby ktoś miał jeszcze jakiegoś pomysła, spotkał się z czymś podobnym to proszę piszcie

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Zapomniałem jeszcze dopisać, że odradzam WD-40 i temu podobne, bo zawierają różnego rodzaju penetranty, które usuwają rdzę i inne naloty i zanieczyszczenia, a ich agresywne działanie może być zabójcze dla delikatnej elektroniki. Do tego mocno natłuszczają. Domowym sposobem - spirytusikiem czyszczę wszystkie styki i na razie się sprawdza.

Co do samego palnika i mojego przypadku opisanego wyżej, to gdy zoomem lampy dojechałem najbliżej przedniej "szybki", żeby go było jak najlepiej widać, to wyraźnie widziałem zmatowienie i przebarwienia na jednym z końców szklanej rurki flasha - dlatego postanowiłem rozebrać lampę i palnik wymieniłem sobie sam (w jednym z wątków opisywałem to dokładniej, przy okazji pomocy komuś).

Powodzenia.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

raz mialem taka sytuacje, odpialem lampe i zapialem jeszcze raz i ok - ja tez obstawiam styki
    Canon

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snacki Zobacz posta
    Witam serdecznie

Poniżej fotki które obrazują mój problem, wszystkie robione na Manualu na takich samych nastawach, czy ktoś może miał podobną sytuację z przepalaniem (sporadycznym) zdjęć ?
    ...
    Tak na marginesie to nie testuj lampy na dziecku ,szczególnie gdy patrzy w obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snacki Zobacz posta
    luzów na stopce nie ma - no może bardzo minimalne (przy próbie przekręcenia)

dziś zrobiłem może z 30 fotek z tego 2szt zjarane - i to było tak: patrzę na wyświetlacz widzę spalone, trzaskam jeszcze jedno o shit znowu spalone, odczepiłem lampę podpiąłem ponownie i było ok

czyli jak wynika z Waszych wypowiedzi trzeba będzie skoczyć do spożywczaka po setkę spirytusu i przeczyścić styki (a resztę wypić - zobaczymy

dzięki za zainteresowaniem się moim tematem

jakby ktoś miał jeszcze jakiegoś pomysła, spotkał się z czymś podobnym to proszę piszcie
    Na bank styki.
    Normalka. Jak widzę przepaloną fotę to z automatu ściągam lampę, czyszczę na szybko styki na lampie i body i hula dalej.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów