Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: POMOCY !! 5D MK2 + 580EXII - przepalone zdjęcia

Domyślnie POMOCY !! 5D MK2 + 580EXII - przepalone zdjęcia

Witam serdecznie

Poniżej fotki które obrazują mój problem, wszystkie robione na Manualu na takich samych nastawach, czy ktoś może miał podobną sytuację z przepalaniem (sporadycznym) zdjęć ?

Ostatnio prześwietlanie zdjęć pojawia się coraz częściej, aparat mam nie cały rok i pierwszy raz coś takiego zrobił mi chyba w sierpniu (jedna fota), potem długo długo nic, potem znowu na którymś z wesel jakaś fotka spalona, a teraz od ok 2 tyg coraz częściej zaczyna wariować, z wczorajszego sylwestra chyba z 10 takich zjaranych wyszło, dziś pstrykam ile się da i wszystkie ok.

Czy to może być wina aparatu czy coś z lampą ?

dotyczy: Canon 5D MK2 z 580 EXII

By snacki123 at 2012-01-01

Z góry dziękuję za pomoc i ew. porady.
    Ostatnio edytowane przez snacki ; 01-01-2012 o 21:26

Domyślnie

a jak lampa ustawiona: manual/ettl ?
    mi tez nieraz na ettl przypali kadr - nie zwracalem na to wiekszej uwagi (tzn. jak cos przypalila to przelaczam lampe na manual)
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

może to być problem komunikacji/połącznia body-lampa (wali z pełną mocą) sprawdź jak to przylega do siebie, czyszczenie styków też może pomóc
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    a jak lampa ustawiona: manual/ettl ?
    mi tez nieraz na ettl przypali kadr - nie zwracalem na to wiekszej uwagi (tzn. jak cos przypalila to przelaczam lampe na manual)
    lampa ustawiona na ETTL,
    ja też do tej pory nie przywiązywałem do tego większej uwagi ale ostatnio coraz częściej się to zdarza, strach pomyśleć jak mi zacznie wariować na weselach w jakimś ważnym momencie, eghh...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    może to być problem komunikacji/połącznia body-lampa (wali z pełną mocą) sprawdź jak to przylega do siebie, czyszczenie styków też może pomóc
    styki raczej czyste, ale można by przeczyścić - zwykły spirytus i wacik wystarczy czy musi być jakiś WD40 ?
    Ostatnio edytowane przez snacki ; 02-01-2012 o 15:51 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMHO - ETTL dużo wyjaśnia, ale o ile na zdjęciu z łóżeczkiem i głośnikami, gdzie jest dużo ciemnych miejsc i aparat mógł je uwzględnić przy pomiarach i starać się "prawidłowo" naświetlić, można tak założyć, o tyle na zdjęciu z dzieciaczkiem trudno domyślać się czemu przepał... Trochę czarnego jest, ale w sumie nie dużo.
    Używasz blokady błysku? Czy też się to wtedy zdarza?
    Może jakiś "reset" body by pomógł.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Czasami canony tak chyba przepalają. Obstawiam problem ze stykami. Chociaż często pomaga operacja typu włącz/wyłącz sprzęt.
    Miałem tak w PowerShot 5G+380EX w EOS 50D+380EX oraz w EOS 5dmk2+580EX2 i dlatego przed zdjęciami strzelam fotkę kontrolną.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Również bym winił styki.
    Z moich doświadczeń wynika, że o ile lampa faktycznie może trochę przepalić lub niedoświetlić, to jednak nie aż tak bardzo.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Jak czyszczenie styków nie pomoże, to zamieść proszę i daj linka do RAWa z takiego przepalonego zdjęcia. Próbowałem celowo przepalić takie zdjęcie lampą (manual i błysk na max) i efekt był trochę inny - to wygląda tak, jakby aparat sam nadmiernie rozjaśnił zdjęcie (w obróbce jasność lub EV na max)... Może coś w body siada...

Pozdrawiam, Alex

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Najłatwiej wykluczyć problem komunikacji, jeśli spróbujesz wejść do menu lampy poprzez body. Jeśli coś nie będzie stykało to dostaniesz komunikat, ze lampa jest niepodłączona.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

U mnie identyczny objaw dawał umierający palnik w lampie (też 580 EXII).

Gdzieś znalazłem informację, że podczas robienia zdjęcia w ETTL lampa błyska tak na prawdę 2 razy w odstępach milisekund - pierwszy błysk jest kontrolny w celu ustawienia sobie przez body mocy błysku właściwego (czyli tego, przy którym robiona jest fotka).
    Nie wiem, czy tak to funkcjonuje, ale ma to sens, bo jeśli lampa pierwszym błyskiem nie błyśnie (umierający palnik), a body "myśli" że błysnęła, to drugi błysk ładuje pełną mocą...

Jeśli to prawda z tymi dwoma błyskami, to należy wziąć pod uwagę, że przebieg palnika jest dwa razy większy niż szacujemy, po ilości zrobionych zdjęć (a u mnie wytrzymała ok 75tyś zdjęć, czyli 150tyś błysków).

Dodam, że wymiana palnika całkowicie rozwiązała problem przepalonych zdjęć.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów