Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Kolorystyka zdjęć znanych reporterów.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Kolorystyka zdjęć znanych reporterów.

Siema,
    na wstępie powiem że jestem początkującym fotografem, więc trochę wyrozumiałości będzie mile widziane
    Przechodząc do tematu mojego problemu, chciałbym się spytać jak uzyskać żywe, ale i naturalne kolory np. jakie prezentuje John Stanmeyer
    http://stanmeyer.com/#/national%20ge...d%20crisis/21/
    Wiem że kluczową rolę pełni światło, ale mi chodzi o stronę obróbki graficznej.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na tych zdjęciach nie ma jakiejś nietypowej kolorystyki. Raczej obróbka globalna na RAWach. Nie wiem czy akurat tutaj, ale łatwości w obróbce sprzyja pucha FF (albo APS-H), jasne szkła, oczywiście światło, a najważniejsze - poprawnie naświetlone zdjęcie, umiejętności i wyczucie fotografa.
    @Edit: co nie znaczy oczywiście, że bez FF i L-primes się nie da takich fot robić.
    Samemu do tego trzeba dojść. Na szczęście.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 01-01-2012 o 15:56

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Żadnej wielkiej obróbki, podobnie jak poprzednik - nie zauważyłem Ekspozycja i warunki oświetleniowe mają podstawowe znaczenie. O "oku" fotografa nie wspominam, bo to raczej oczywiste
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Na tych zdjęciach nie ma jakiejś nietypowej kolorystyki. Raczej obróbka globalna na RAWach. Nie wiem czy akurat tutaj, ale łatwości w obróbce sprzyja pucha FF (albo APS-H), jasne szkła, oczywiście światło, a najważniejsze - poprawnie naświetlone zdjęcie, umiejętności i wyczucie fotografa.
    @Edit: co nie znaczy oczywiście, że bez FF i L-primes się nie da takich fot robić.
    Samemu do tego trzeba dojść. Na szczęście.
    Z tymi jasnymi szkłami w reporterce, to nie przesadzajmy. Ani zalinkowane zdjęcie, ani większośc zdjęć reporterskich nie potrzebuje jasnych szkieł.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale jednak RAW prosto z puszki nie ma takiej kolorystyki...?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

RAW w ogóle nie ma kolorystyki, bo RAW sam w sobie jest monochromatyczny - kolory zyskuje dopiero po przydzieleniu profilu kolorystycznego...i zmianie rozszerzenia
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Ja myślę, oceniając głębię ostrości i zakładając, że autor robi co najmniej na APS-C, że przymknięcie obiektywu było, a więc nie chodzi o jakieś super jasne obiektywy. Za to widać, że gościu umie dobrać temperaturę zdjęcia (balans bieli) i wie, jak się posługiwać suwakami w programie do wywołania RAW (Clarity, Vibrance, Saturation). Nie sądzę, by miał swoje uniwersalne profile kolorów, bo zdjęcia są naświetlane w różnych warunkach. On chyba dopieszcza każde zdjęcie indywidualnie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Z tymi jasnymi szkłami w reporterce, to nie przesadzajmy. Ani zalinkowane zdjęcie, ani większośc zdjęć reporterskich nie potrzebuje jasnych szkieł.
    Napisałem wyraźnie, że to tylko sprzyja łatwości w obróbce, a nie że jest konieczne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Tak jak koledzy napisali. Nie widzę tu jakoś żywych kolorów. Mam nawet wrażenie że autor wcale albo w niewielkim stopniu ingerował w kolory. Na ich wpływ miała pora dnia i jakość światła zastanego.

Domyślnie

te zdjęcia to umiejętne poruszanie suwaczkami, rzecz jednocześnie bardzo prosta i bardzo trudna

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów