Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    niby co trzeba sie nauczyć? podstawowe funkcje masz na body, natomiast jesli chcesz mieć wiecej ułatwień, praktycznych dodatków to wtedy się zagłębiasz i pod siebie ustawiasz
    ja też miałem 4 puszki canona + pozostałe modele kolegów i wręcz zachęcam do poznania N bo jako system ma bardzo duzo do zaoferowania wraz ze swoimi patentami
    wiec fajnie się czyta: miałem, ale wybrałem to bo to mi bardziej pasuje niż: nie, lipa
    Jakoś nie potrafię dociec bezpośredniego związku między "patentami systemu Nikona" a ich wykorzystaniem w 5DII. Dla mnie jest oczywiste dlaczego nie kupiłem D700 (chociaż był tańszy od mojej piatki) i nie widzę konieczności się z tego co chwilę spowiadać.
    Wątek miał w intencji nawiązywać do podobnego na Nikoniarzach no i niebezpiecznie ciąży ku porównaniom bez roztrzygnięcia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jakoś nie potrafię dociec bezpośredniego związku między "patentami systemu Nikona" a ich wykorzystaniem w 5DII...
    trafne spostrzeżenie, wracamy do 5D
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pozwolę sobie jeszcze zażartować:
    różnica pomiędzy tymi aparatami jest mniej więcej taka, jak pomiędzy sprzętami poniżej

Interpretację co jest czym pozostawiam wam
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Dlatego ja wolę klasykę Microsoftu i Canona :grin:
    Liczy się obraz

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    niby co trzeba sie nauczyć? podstawowe funkcje masz na body, natomiast jesli chcesz mieć wiecej ułatwień, praktycznych dodatków to wtedy się zagłębiasz i pod siebie ustawiasz
    ja też miałem 4 puszki canona + pozostałe modele kolegów i wręcz zachęcam do poznania N bo jako system ma bardzo duzo do zaoferowania wraz ze swoimi patentami
    wiec fajnie się czyta: miałem, ale wybrałem to bo to mi bardziej pasuje niż: nie, lipa
    nie napisałem nigdzie, że nikony to złe aparaty ale obcując z kaym innym sprzętem i biorąc do ręki nikona od razu nie zrobi się zdjęcia właśnie przez tą guzikologię i te wszystkie nastawy, canona bierzesz i robisz od razu bo jest intuicyjny o to mi chodziło
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Całkiem poważną zaletą 5DII była dla mnie współpraca z RC1. Przyznam, że nie mam zaufania do wszelkich gniazd w sprzęcie (jeśli chodzi o trwałość) i to bezdotykowe działanie RC1 bardzo mi odpowiada. Polubiłem go na analogu i tak mi zostało.
    Korzystając z tego przyrządziku warto trochę poeksperymentować z ustawieniami Drive w body i suwaczka w RC1. Suwaczek ma priorytet tak, że on decyduje, czy wyzwolenie następuje natychmiast czy z opóźnieniem 2s. W skojarzeniu z MLU działa to fajnie, zwłaszcza, że MLU można sobie przypisać np. do któregoś C1, 2, 3 i nie trzeba nic grzebać w menu (jak to było w moim 30D).
    W trybie LV natomiast mamy już uniesione lustro i przy wyzwoleniu RC1 - przy suwaczku na kropce mamy zdjęcie a na 2 zaczynamy... kręcić film.
    Wątpiącym polecam ten tani wyzwalacz.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

I ciągle te dywagacje na temat wyższości tego czy tamtego. Mam nikony i cyfrowe i analogowe, sprzedałem dwa D700 i kupiłem dwa 5dII i z każdym systemem po jednym dniu rozeznania można już swobodnie robić zdjęcia. Jeżeli chodzi o preferencje to bardziej mi pasuje ergonomia nikona a obrazek canona. To moja subiektywna ocena i każdy właśnie taką będzie miał. Na nikoniarzach takie tematy od razu są zamykane przez modów.

Co do wyzwalaczy to mam atlasy i PWII, czyli "umarł w butach" i nie będzie wyzwalania na tylną kurtynę?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    Na nikoniarzach takie tematy od razu są zamykane przez modów.
    No widzisz jak tu u nas dobrze :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Mam pytanie dokonuje korekty bezprzewodowego błysku lamp z poziomu body. Za każdym razem jak dokonam korekty muszę od nowa przechodzić w menu do tych ustawień. Jak to mieć na wierzchu w menu?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

pytanie odnośnie firmware. Można przeskoczyć z 2.1.2 na najnowszy bezpośrednio z pominięciem tych w środku? I może ktoś wie gdzie znaleźć najnowsze?
    Ostatnio edytowane przez Mixas ; 26-04-2012 o 22:03

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów