Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Domyślnie

Ja też oczywiście tęsknie za AF w D700 ale bez przesady z tymi punktami. Ustawienie 51 pól powodowało tylko odciski na palcu od wybieraka i tak zawsze miałem ustawione 12. Co do skuteczności to rzeczywiście w kiepskich warunkach był super ale jeżeli chodzi o szybkość to nie widzę większej różnicy między tymi dwiema puchami.
    Ale jeżeli się nie podoba AF w 5D to będzie można nabyć 1DX . Ja jestem bardzo ciekaw tej puchy i czekam z niecierpliwością aż wpadnie w moje łapska do testu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Daga nie wiem co rozumiesz pod pojęciem zdjęć w ruchu, ale jeśli celujesz centralnym w servo ustaw w CF'ach wspomaganie sześcioma niewidocznymi punktami - pomaga znacznie.
    Do trybu one shot jednak to wyłącz.
    Dlaczego? Zgodnie z instrukcją do aparatu, w One Shot punkty pomocnicze po prostu nie są wykorzystywane.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Chodzi mi o sytuację, kiedy obiekt dość szybko porusza sie wzdłuż kadru (np. z lewej do prawej). Jak ustawić AF, żeby skutecznie ustawił ostrość ?
    (ja jakoś sobie radzę, ale Wy może radzicie sobie z tym jeszcze lepiej?)

Kiedy obiekt zbliża sie do aparatu, jest nieco łatwiej. Ale tylko "nieco", bo gdy porusza sie szybko, AF w piątce nie nadąża, D700 nie miał wtedy żadnych problemów.

Nie korzystałam z 51 pól w D700. Ale fajnie by było, gdyby piątka miała ich 21 oraz funkcję śledzenia ostrości

Są jakieś tam trudności z AF w piątce. Ale nie zmienia to faktu, że aparat jest genialny.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Tak to się dziwnie składa, że 5D ma mniej przycisków, mniej a w zasadzie brak konfiguracji w menu w porównaniu z Nikonami, a jednak robię zdjęcie i wszystko mi w obrazku pasuje w 99% przypadków. Biorę do ręki superergonomicznego wypaśnego nadfotograficznego Nikona i co ??? I deeeee blada. W portrecie skóra jakaś taka niby jest ale bez szaleństwa kolorystyki, albo blada albo ziemista, płaska jakaś taka. Ide w plener, robię landszaft i też coś mi tam zawsze nie pasuje. Nikon robi fajne puszki i owszem, można usiąść w fotelu i delektowac się dłubaniem w menusie, konfiguracją guziczków ale co z tym obrazkiem ?? Też jestem gadżeciarz i lubię techniczny zbytek, podobają mi się puszki nikonowe ale jak pomyslę o tym obrazku to bleee. W wakacje robiłem fotografię typowo plażową. Mój zestaw to 1d2n + tani jak barszcz i starszy od węga Ef28/2.8 a do dyspozycji miałem D700 + killer nikkor 24-70/2.8 i słowo daję, obrazek z nikona do mnie nie przemawia. Jest ostrość ,jest żyleta tylko jakos mi to nie pasuje. Szkoda, a miało byc tak pięknie.
    Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 09-01-2012 o 09:26
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

No to się znowu zacznie...
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    No to się znowu zacznie...
    No to co mam pisać ?? Że jest super hiper, jak mi ten obrazek wogóle nie podchodzi? Prosta sprawa, wystarczy wejść na CB na wątek "portret" i na jego odpowiednik na "nikoniarzach". Proponuję otworzyć obok 2 okienka na kalibrowanym monitorze i co??? I przepaść.

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Ale Ty się tak chłopie nie napinaj. Istotą nie jest porównywanie obrazków z Nikona i Canona tylko istotne ułatwiające życie ustawienia marka II o których już koledzy wspomnieli.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Ja się nie napinam, bo nie jestem właścicielem żółtaczki. Dla mnie w aparacie foto najważniejszy jest obrazek, a potem długo długo nic.

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

No to jeśli będzie wątek o obrazku to serdecznie zapraszam do konwersacji.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Też apeluję o powstrzymanie się od wynurzeń o lepszości jedynie słusznej tej czy innej puszki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów