Pokaż wyniki od 1 do 10 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szadam Zobacz posta
    Gdyby 5D II miałby aż taki zły AF to większość ślubniaków nie biegałoby z nim, a tam są przecież przeróżne warunki oświetleniowe.
    Dokładnie. Piątkę mam od półtora roku, zrobiłem nim 112000 klapnięć (dziś sprawdzone) głównie na ślubach, weselach i plenerach i nie zastanawiam się nad focusem, bo aparat mi służy do pracy - czyli robienia zdjęć, a nie do "rozkminiania" czy focus mi nie trafił raz na 100 zdjęć, czy dwa razy.
    Jak nie trafi, to robię kolejną fotkę, bo na ślubie, czy weselu nie ma czasu nad zastanawianiem się czy focus nie trafił, czy ja nie trafiłem, bo ręka np. drgnęła...

Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to automat balansu bieli podczas pracy przy żarówkach energooszczędnych (zwłaszcza tych o ciepłej barwie, w kształcie świeczek, które tak bardzo lubią księża w małych kościołach) - to dla mnie zmora. W obróbce jest walka, żeby uzyskać coś zadowalającego kolorystycznie.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to automat balansu bieli podczas pracy przy żarówkach energooszczędnych (zwłaszcza tych o ciepłej barwie, w kształcie świeczek, które tak bardzo lubią księża w małych kościołach) - to dla mnie zmora. W obróbce jest walka, żeby uzyskać coś zadowalającego kolorystycznie.
    Co prawda ślubów nie robię, ale to działa wszędzie. Ustaw balans ręcznie i nie będziesz miał problemu.
    Zabieraj ze sobą zwykłą białą kartkę do drukarki, ale nie taką z paczki za 9 zł ryza, bo te papiery są żółte. Kładziesz kartkę w miejscu, gdzie świecą żółtki, centralny punkt na kartkę i ustawiasz jak w kamerach. Tylko przełącz na odpowiednią funkcję - strona 66 polskiego pdf.

W ostateczności wystarczy biały obrus na ołtarzu lub coś w ogóle białego.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Talking

Cytat Zamieszczone przez wawak Zobacz posta
    Co prawda ślubów nie robię, ale to działa wszędzie. Ustaw balans ręcznie i nie będziesz miał problemu.
    Zabieraj ze sobą zwykłą białą kartkę do drukarki, ale nie taką z paczki za 9 zł ryza, bo te papiery są żółte. Kładziesz kartkę w miejscu, gdzie świecą żółtki, centralny punkt na kartkę i ustawiasz jak w kamerach. Tylko przełącz na odpowiednią funkcję - strona 66 polskiego pdf.

W ostateczności wystarczy biały obrus na ołtarzu lub coś w ogóle białego.
    Aż takim amatorem nie jestem... Umiem ustawić sobie ręcznie WB, nawet mam specjalną szarą kartę do tego... ;-)
    Fotografując w kościele, gdzie masz ze 2 albo 3 różne źródła światła sztucznego (halogeny przy ołtarzu, żarówki energooszczędne nad głowami) plus do tego okna z kolorowymi witrażami dookoła) - ah, żeby to było takie proste jak piszesz... ;-)
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Uprawnienia umieszczania postów