Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

nie wdając się w dywagacje dlaczego - wielu fashionistów których publikacje znajdziemy w najlepszych miesięcznikach (cały czas mówię o stolicach mody a nie tylko rynku PL) lubi i używa 5d2 do focenia jakże spokojnych modelek widocznie się nadaje

argumenty cenowe można pominąć - zapewniam że gdyby chcieli parę sztuk 1DsIII czy jakiegoś Haselka na sesji na pewno by się tam one znalazły

Awatar net_world
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jak dla mnie to trochę dziwna sytuacja z poszukiwaniem dobrych rad przy posługiwaniu się 5DII. Zawsze wydawało mi sie, że sprzęt za 7 tysiaków to się kupuje jako już któryś z rzędu i paroletni ogólny trening mamy za sobą - jak widać mylilem się. Co do kompendium wiedzy na temat tej konkretnej puchy, to raczej nie ma
    Można co najwyżej pooglądać efekty pracy tą puszką z różnymi szkłami np tutaj :
    http://pl.pixel-peeper.com/
    Nie wiem czemu się tak dziwisz, każdy sprzęt ma swoje wady i zalety. Po co iść naokoło, jak można czasami iść na skróty a następnie wyciągnąć własne wnioski Do tej pory pracowałem na cropie, tak więc czasami dobrze jest poczytać o poradach mniej lub bardziej doświadczonych fotografów ;-)
    5DMkII; 24-105/4; Speedlite 580 EX II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    argumenty cenowe można pominąć - zapewniam że gdyby chcieli parę sztuk 1DsIII czy jakiegoś Haselka na sesji na pewno by się tam one znalazły
    Dokładnie tak jest.
    Po prostu, 5DII ma w sobie to coś ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Talking

Cytat Zamieszczone przez wawak Zobacz posta
    Co prawda ślubów nie robię, ale to działa wszędzie. Ustaw balans ręcznie i nie będziesz miał problemu.
    Zabieraj ze sobą zwykłą białą kartkę do drukarki, ale nie taką z paczki za 9 zł ryza, bo te papiery są żółte. Kładziesz kartkę w miejscu, gdzie świecą żółtki, centralny punkt na kartkę i ustawiasz jak w kamerach. Tylko przełącz na odpowiednią funkcję - strona 66 polskiego pdf.

W ostateczności wystarczy biały obrus na ołtarzu lub coś w ogóle białego.
    Aż takim amatorem nie jestem... Umiem ustawić sobie ręcznie WB, nawet mam specjalną szarą kartę do tego... ;-)
    Fotografując w kościele, gdzie masz ze 2 albo 3 różne źródła światła sztucznego (halogeny przy ołtarzu, żarówki energooszczędne nad głowami) plus do tego okna z kolorowymi witrażami dookoła) - ah, żeby to było takie proste jak piszesz... ;-)
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Ręczny balans bieli ustawia się pod konkretne fotografowane miejsce. Wystarczy obrócić się w przeciwną stronę i mamy całkowicie inne warunki oświetleniowe.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    David Busch - autor "Canon EOS 5D Mark II Guide to Digital SLR Photography" -jednej z książek, do których się odniosłem, sugeruje, że użytkownik 5DII należy do jednej z poniższych grup:

Są to więc raczej miłośnicy pięknego obrazka także profesjonaliści, którym ten obrazek jest potrzebny w wykonywanej pracy np. graficy. Fotografowie żyjący tylko ze zdjęć jak raz nie zostali wymienieni, to nie znaczy,że nie mogą korzystać z 5DII ale ciągle jojczyć na AF raczej im nie przystoi.
    Pragnę zauważyć, że w/w twierdzenie jest przykładem niezrozumienia tekstu.
    Opis odnosi się do adresata książki. Tu nie jest napisane, że 5DII to aparat dla szeroko pojętego amatora, ale że książka jest przeznaczona dla amatora (wymienione stopnie amatorstwa), który ma do dyspozycji ten aparat.
    To poważna różnica logiczna.

A to, że 5DII to aparat semi-profi jest wiadome nie od dziś i nie ma się co tak spinać, że jest "profi".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wawak Zobacz posta
    5D MkII, jak i poprzednik, zawsze były kierowane do zaawansowanego amatora lub semi profi. Dla zawodowców była seria 1, zarówno D jak i Ds.
    ale nikt nie twierdzi że jest pro , że jest pouszczelniany , że ma świetny AF i dużo klatek na sekundę

owszem jest semi pro - tyle że bardzo chętnie używany przez pro (przynajmniej tych o których pisałem)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net_world Zobacz posta
    Nie wiem czemu się tak dziwisz, każdy sprzęt ma swoje wady i zalety. Po co iść naokoło, jak można czasami iść na skróty a następnie wyciągnąć własne wnioski Do tej pory pracowałem na cropie, tak więc czasami dobrze jest poczytać o poradach mniej lub bardziej doświadczonych fotografów ;-)
    No tak, tylko skąd będziesz mial materiał do przemyśleń i własne wnioski idąc na skróty? To zwykle jest dalej.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Nie wiem o co tutaj chodzi w tej dyskusji. Każdy aparat ma swoje zady i walety ale żeby się rozprawiać czy pucha jest profi czy semiprofi? Na nikoniarzach ciągle narzekania na temat plastyki, kolorów, tutaj jakieś dziwne dywagacje bo chyba nie ma do czego się przyczepić .
    Ja zmieniłem puchy nikonowskie na piątki razem z cudnymi stałkami canona i teraz mam wielkiego rogala na ryju jak robię zdjęcia. Mam to czego potrzebowałem i od zawsze marzyłem o takim obrazku i kolorach.
    A jeżeli chodzi o to czy profi czy nie profi to zawsze podziwiałem zdjęcia Pellegrina, który robi tylko piątką a tutaj chyba nie trzeba mówić, że on to najwyższa półka jeżeli chodzi o pro.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

To chyba dawno kolega nie był na forum N bo już bardzo dawno nie był poruszany temat kolorków, wb i takich tam. Zdecydowana wikszość wie co zrobić i nie narzekamy... wystarczy dobrze poznać system wraz z dostępnymi aplikacjami. Lubie kiedy to ja wybieram fotki a nie aparat za mnie
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów