Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net_world Zobacz posta
    Mam pytanie a mianowicie czy jest może jakaś dedykowana książka pod 5D mark II. Użytkowanie, ekspozycja, dobre rady, etc...? ))
    Poza instrukcją obsługi to nie spotkałem się z niczym takim :-)

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net_world Zobacz posta
    Mam pytanie a mianowicie czy jest może jakaś dedykowana książka pod 5D mark II. Użytkowanie, ekspozycja, dobre rady, etc...? ))
    Na Amazonie jest kilka książek z 5DII w tytule ale jak zdążyłem się zorientować z opisów i paru stron dostępnych w podglądzie raczej adresowane są dla amatorów (podobnie zresztą jak rzeczony aparat) i nastawione na dodatkowe wyjaśnienie lakonicznych zapisów instrukcji obsługi.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ...dla amatorów (podobnie zresztą jak rzeczony aparat)...
    hah ciekawe dlaczego wybiera używa go tak wielu pro np fashion - i bynajmniej nie mam na myśli tylko PL

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    hah ciekawe dlaczego wybiera używa go tak wielu pro np fashion - i bynajmniej nie mam na myśli tylko PL
    Popieram.
    Jednen z moich ulubionych (jak nie najbardziej ceniony) fotografów ślubnych Jerry Ghionis leciał najpierw na pierwszej piątce, a teraz na 5DII.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

narzekają Ci którzy nie potrafią nim zdjęć robić
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    narzekają Ci którzy nie potrafią nim zdjęć robić
    Doookładnie
    Podejrzewam, że z każdym aparatem mają problem i zawsze niedosyt

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    David Busch - autor "Canon EOS 5D Mark II Guide to Digital SLR Photography" -jednej z książek, do których się odniosłem, sugeruje, że użytkownik 5DII należy do jednej z poniższych grup:

Są to więc raczej miłośnicy pięknego obrazka także profesjonaliści, którym ten obrazek jest potrzebny w wykonywanej pracy np. graficy. Fotografowie żyjący tylko ze zdjęć jak raz nie zostali wymienieni, to nie znaczy,że nie mogą korzystać z 5DII ale ciągle jojczyć na AF raczej im nie przystoi.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie amator dla profi?

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Na Amazonie jest kilka książek z 5DII w tytule ale jak zdążyłem się zorientować z opisów i paru stron dostępnych w podglądzie raczej adresowane są dla amatorów (podobnie zresztą jak rzeczony aparat) i nastawione na dodatkowe wyjaśnienie lakonicznych zapisów instrukcji obsługi.
    5D MkII, jak i poprzednik, zawsze były kierowane do zaawansowanego amatora lub semi profi. Dla zawodowców była seria 1, zarówno D jak i Ds. Canon nigdy się z tym nie krył, podobnie jak Nikon ze swoimi zabawkami, więc dlaczego niektórzy się dziwią?
    Inna sprawa to ta, że każdy może fotografować czym chce, bo w końcu to nie aparat robi zdjęcia.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak dla mnie to trochę dziwna sytuacja z poszukiwaniem dobrych rad przy posługiwaniu się 5DII. Zawsze wydawało mi sie, że sprzęt za 7 tysiaków to się kupuje jako już któryś z rzędu i paroletni ogólny trening mamy za sobą - jak widać mylilem się. Co do kompendium wiedzy na temat tej konkretnej puchy, to raczej nie ma
    Można co najwyżej pooglądać efekty pracy tą puszką z różnymi szkłami np tutaj :
    http://pl.pixel-peeper.com/
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 15-01-2012 o 21:01
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to automat balansu bieli podczas pracy przy żarówkach energooszczędnych (zwłaszcza tych o ciepłej barwie, w kształcie świeczek, które tak bardzo lubią księża w małych kościołach) - to dla mnie zmora. W obróbce jest walka, żeby uzyskać coś zadowalającego kolorystycznie.
    Co prawda ślubów nie robię, ale to działa wszędzie. Ustaw balans ręcznie i nie będziesz miał problemu.
    Zabieraj ze sobą zwykłą białą kartkę do drukarki, ale nie taką z paczki za 9 zł ryza, bo te papiery są żółte. Kładziesz kartkę w miejscu, gdzie świecą żółtki, centralny punkt na kartkę i ustawiasz jak w kamerach. Tylko przełącz na odpowiednią funkcję - strona 66 polskiego pdf.

W ostateczności wystarczy biały obrus na ołtarzu lub coś w ogóle białego.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów