Tadam! Jednak mialem racjeZamieszczone przez Jac
Dokladnie, to jest imho jedyna sluszna metoda bez zbednych kombinacjiZamieszczone przez Jac
![]()
Tadam! Jednak mialem racjeZamieszczone przez Jac
Dokladnie, to jest imho jedyna sluszna metoda bez zbednych kombinacjiZamieszczone przez Jac
![]()
W selekcji (rectangular marquee tool) mozna ustawic proporcje bezwymiarowo i cropowac z menu "image". A potem zmniejszyc "image size"Zamieszczone przez Jac
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
no w sumie tez mozna.. tym bardziej ze selekcje tez mozna transformowac...Zamieszczone przez Riccardo
Już chyba łapię, w czym problem!Zamieszczone przez borkomar
Chodzi o wykadrowanie w proporcjach konkretnych - np 2x3, ale żeby dpi sie nie zmieniło?
To przy narzędziu kadrowanie należy na pasku poziomym kliknąć "pierwszy plan" - wtedy w okienko wpiszą się odczytane z obrazka wartości: szerokość, wysokość i rozdzielczość. Jak się kliknie w pole szerokość - to można wpisać nową szerokość (np jeśli było 15 cm to wpisuję 8 cm) wysokość (np z 10 cm na 7 cm).
Teraz jak przeciągnę narzędziem po zdjęciu to pojawi się ramka o proporcjach 8x7 - rozciągam ją jak mi pasuje i po zaakceptowaniu dostaję wynikowe zdjęcie: 8x7 cm, 300 dpi.
Dpi się tu nie zmienia, więc chyba o to chodziło w pierwszym poście?
Jeśli zaś na początku kliknę w opcjach narzędzia "usuń" - to też dpi się nie zmieni - ale proporcje szerokość/wysokość mam dowolne (raczej nie utrafię w np. 8x7)
Do labu wpisuję z reguły 21x15 cm, 300 dpi i po cropie mam gotowe zdjęcie.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
No nic sie nie nauczyszZamieszczone przez Jac
![]()
Nie ctrl+R, tylko jablko + R![]()
jablko?, gruszka?, jeden PieSZamieszczone przez Pikczer
Potwierdzam, należy olać. DPI odnosi się do wymiaru fizycznego, zmienianie tego w pliku to takie zawracanie DuPI.:smile:Zamieszczone przez Tomasz Golinski
taa? to powiedz mi jakie parametry pliku wybierzesz aby uzyskac wydruk A4 w 300 DPI? bedziesz kombinowal z pixelami i je przeliczal? czy wpiszesz sobie wymiary w mm oraz DPI? hm?Zamieszczone przez Art Mag
![]()
A może sie troszkę pouczyćZdecydowanie lepiej idzie na spokojnie. Ostatecznie Ctrl+Alt+Del
![]()
MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!
To zupełnie inne pytanie, ale proszę bardzo. Przygotowuję plik o rozdzielczości 300 dpi dla formatu A4. Czyli 2480 x 3600 pix, licząc w przybliżeniu.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ostatnio edytowane przez Art Mag ; 17-01-2006 o 16:29