Cytat Zamieszczone przez blackdave Zobacz posta
Witam serdecznie.
Jestem tu nowy.przesiadlem sie z systemu sony (przez wielu zapewnie znienawidzonego;-) ).
Bez żartów. Żeby nienawidzieć/kochać, czy ogólniej mieć stosunek emocjonalny do marki sprzętu??? To zakrawa na fetyszyzm ;-)

Cytat Zamieszczone przez blackdave Zobacz posta
Ale moje pytanie..jaki zoom zamiast kitowego(18-55)polecacie. Moj wybor padl na sigme 17-50 f2.8..inne propozycje w podobnej cenie?
A czego ci konkretnie brakuje w kicie? Za krótki na wąskim końcu? Za wąski na krótkim końcu? Za ciemny? Do póki nie odpowiesz sobie na te pytania, to IMHO nie ma sensu kupować nic innego. Nikt z nas nie zgadnie jaki styl fotografii preferujesz, ani czego oczekujesz od posiadanego sprzętu, a obiektywów uniwersalnych pasujących każdemu i do wszystkiego to jeszcze nikt nie skonstruował (bo musiałby to być zuuuum 10-1000mmm ze stałym światłem f/1.2, projekcją przełączaną między reklinearną a fishem, w dodatku ze stabilizacją + gabarytami 50/1.8 :-))

Moja rada bierz kita bo jest najtańszy, a jak już będziesz w stanie sprecyzować czego potrzebujesz, to wtedy dokup właściwy zestaw.