7D + 10-22mm + 50mm + 70-200mm. Taki zestaw wystarcza mi w zdecydowanej wiekszosci "codziennych" sytuacji. Wszystkie szkla Canona. Z producentow "niezaleznych" skutecznie sie wyleczylem. Niestety ta kuracja byla bolesna dla portfela.
7D + 10-22mm + 50mm + 70-200mm. Taki zestaw wystarcza mi w zdecydowanej wiekszosci "codziennych" sytuacji. Wszystkie szkla Canona. Z producentow "niezaleznych" skutecznie sie wyleczylem. Niestety ta kuracja byla bolesna dla portfela.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Weź kup tamrona 17-50 F/2.8 lub tokina 11-16 i też będzie dobrze. Tylko nie wiem czego ty dokładnie też oczekujesz od 7D i jaki temat najbardziej Cię porusza w fotografii
Jeśli chcesc coś uniwersalnego to c 17-55 2.8, a jak brak Ci kasy to jednak ten tamron 17-50 2.8 - jak za te pieniądze całkiem dobre szkło.
Dobrym wyborem budżetowym będzie tez Tamron 17-50VC/2,8![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
... że jeszcze wspomne.. 60D ma mozliwość wołania RAWów prosto z body co w extremalnych sytuacjach się zapewne przyda... Sam stoje przed podobnym dylenatem. Mam obecnie C17-55 2.8 ale myśle o zmianie body gdyż zaczynam odczuwać braki w moim (wolny AF i niezawsze trafny AF) ale że nie jest to pilne to pewnie jeszcze zdąże dokupić C10-22![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
To się chyba nazywa zazdrość. Prawdą jest, że z każdego systemu można wiele wyciągnąć, ale nie każdemu dany system odpowiada. Jeżeli są pieniądze, a system nie odpowiada - wtedy się zmienia.
To jest naprawdę dobre rozwiązanie, ale DROGIE.
Moja propozycja taka: 7D/60D + 18-135 do tego dokupienie stałek: 24/35 + 50 + 85/135. Nie znam autora osobiście i nie jestem pewien czy jest przygotowany na m42 czy mf.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Bez żartów. Żeby nienawidzieć/kochać, czy ogólniej mieć stosunek emocjonalny do marki sprzętu??? To zakrawa na fetyszyzm ;-)
A czego ci konkretnie brakuje w kicie? Za krótki na wąskim końcu? Za wąski na krótkim końcu? Za ciemny? Do póki nie odpowiesz sobie na te pytania, to IMHO nie ma sensu kupować nic innego. Nikt z nas nie zgadnie jaki styl fotografii preferujesz, ani czego oczekujesz od posiadanego sprzętu, a obiektywów uniwersalnych pasujących każdemu i do wszystkiego to jeszcze nikt nie skonstruował (bo musiałby to być zuuuum 10-1000mmm ze stałym światłem f/1.2, projekcją przełączaną między reklinearną a fishem, w dodatku ze stabilizacją + gabarytami 50/1.8 :-))
Moja rada bierz kita bo jest najtańszy, a jak już będziesz w stanie sprecyzować czego potrzebujesz, to wtedy dokup właściwy zestaw.
Bardzo dobre szkiełko... Mam i polecam. Warte każdej wydanej złotówki
W tym zakresie (17-50) dla cropa IMHO nie ma...
Możesz mieć taniej Tamrona lub drożej Canona - wybór należy do Ciebie.
Wiesz, dla niektórych to bardzo ważny parametr brany pod uwagę podczas wyboru puszki.
Dla mnie odpadają w przedbiegach wszystkie puszki poniżej 6fps/s.
Nie ukrywam, że czasami w moim 50D przydało by się kilka fps/s więcej...
Jestem tylko amatorem...
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 31-12-2011 o 15:37
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Witam serdecznie w nowym roku.
Dziekuje za podpowiedzi i doradzenie. A do nie ktorych..czytajcie ze zrozumieniem..
Po kolei..aparat nie jest tylko dla mnie ale ma tez poslozyc do nauki dla innej osoby studiujacej fotografie..zarowno w plenerze jak i w studio. Ze sprzedalem sony to ze niby lepsze zdjecia bede robil..?? ( bez kom.)w szkole maja pelno staffu dla canona od rozmiaru do koloru..dlatego sprzedalem sony. ja fotografuje auta na torze, tak wazne jest dla mnie 8kl/sec..moj wybor padl na c70-200 f4. to by bylo na tyle na razie..."ona" ma lensy ze szkoly wiec budzetowo nie ucierpimy za bardzo.
Zycze szczescia i nowych szkielek w 2012![]()