Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Pierwszy zakup

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Jako początkujący .... kup SX30is, będziesz zadowolony.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gimli Zobacz posta
    Ja ze swojej strony polecam Canona PowerShot S100. Widziałem, pstryknąłem zdjęcia testowe w sklepie tak z ciekawości.
    Choć Canon PowerShot SX30 IS lepszy ergonomicznie.

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gimli Zobacz posta
    Też pstrykałem sx30 ;-) Nota bene, na ten model namówiłem kumpla jakieś pól roku temu.

Każdy chwali to co zna ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    - super-zoom typu SX-30 - zalety: duży zoom i wygląd mini-lustrzanki - wady: gorsza jakość obrazka, większość zdjęć będzie w trybie Auto, więc nie nauczysz się pracować z innymi trybami.
    Pozdrawiam, Alex
    Ma tryby Tv, Av, P ... więc "prawie" jak lustro :wink:
    Ostatnio edytowane przez Gimli ; 29-12-2011 o 19:37 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Jesik Zobacz posta
    Szukam aparatu którym mógłbym robić zdjęcia plenerowe, makro, wakacyjne.Mój budżet kończy się na 2000 tyś. Myślałem o Canonie SX30,SX20 lub 1100D.Im więcej czytam opinii tym większy mam ból głowy.Jeszcze jedno,szukam aparatu do robienia dobrych zdjęć a nie filmów i nie musi to być koniecznie Canon.
    "Dobre zdjęcia" to pojęcie względne ;-) Rozumiem, że chodzi Ci raczej o dobrą jakość zdjęć, a o ich dobrą wartość artystyczną to już sam się zatroszczysz... Polecam rozważyć:
    - zaawansowany kompakt (np. Canon G12, Pana LX5 czy Oly XZ1) - zalety: w miarę dobra jakość zdjęć i jasna optyka (jak na kompakt), wiele pokręteł do ustawiania (trening się przyda pod lustrzankę w przyszłości...), stosunkowo mały, można dokupić Raynoxa do makro - wady: mały zoom
    - bezlusterkowiec Olympus PEN lub Panasonic Lumix G - zalety: lepsza jakość zdjęć niż z kompaktu, na początek obiektyw kitowy wystarczy (ew. od razu kupic body + 14-150 a w przyszłości dokupić jasną stałkę), też można sobie pokręcić gałkami i ponaciskać klawisze - wady: drożej Cię wyjdzie i ew. dalsze koszty w przyszłości (obiektywy, lampki itp.)
    - super-zoom typu SX-30 - zalety: duży zoom i wygląd mini-lustrzanki - wady: gorsza jakość obrazka, większość zdjęć będzie w trybie Auto, więc nie nauczysz się pracować z innymi trybami.

Pozdrawiam, Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,

"Dobre zdjęcia" to pojęcie względne ;-) Rozumiem, że chodzi Ci raczej o dobrą jakość zdjęć, a o ich dobrą wartość artystyczną to już sam się zatroszczysz... Polecam rozważyć:
    - zaawansowany kompakt (np. Canon G12, Pana LX5 czy Oly XZ1) - zalety: w miarę dobra jakość zdjęć i jasna optyka (jak na kompakt), wiele pokręteł do ustawiania (trening się przyda pod lustrzankę w przyszłości...), stosunkowo mały, można dokupić Raynoxa do makro - wady: mały zoom
    - bezlusterkowiec Olympus PEN lub Panasonic Lumix G - zalety: lepsza jakość zdjęć niż z kompaktu, na początek obiektyw kitowy wystarczy (ew. od razu kupic body + 14-150 a w przyszłości dokupić jasną stałkę), też można sobie pokręcić gałkami i ponaciskać klawisze - wady: drożej Cię wyjdzie i ew. dalsze koszty w przyszłości (obiektywy, lampki itp.)

Pozdrawiam, Alex
    Dokładnie, najbardziej zależy mi na jakości zdjęć. Mam już Power Shot A610 i powiem szczerze że wolałbym coś gabarytowo większego np.SX30 a nawet SX20, gdzie można by dołożyć lampę lub Raynoxa.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jesik Zobacz posta
    Dokładnie, najbardziej zależy mi na jakości zdjęć. Mam już Power Shot A610 i powiem szczerze że wolałbym coś gabarytowo większego np.SX30 a nawet SX20, gdzie można by dołożyć lampę lub Raynoxa.
    No to np do Canon G12 lub Nikon P7100 jak najbardziej doczepisz odpowiednią dla systemu lampę.

Coś już napisał

Domyślnie

Tak jak poprzednicy polece sx30 jest to bardzo dobry aparat macałem robiłem zdjecia nim i jest spoko i zakupisz go za jakies 1350 zeta wiec zostanie ci na dobra karte, i cos ochronnego (torba itp) i jeszcze pieniążki zostaną
    Brak ;(

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli faktycznie najbardziej zależy Ci na jakości zdjęć przy możliwie niskiej cenie sprzętu, to nie radzę iść w ciemne super-zoomy... (możesz być mocno rozczarowany).

Proponuję przygotować czystą kartę pamięci i wybrać się do sklepu foto - tam przetestować kilka aparatów (superzoom SX30, jakiś bezlusterkowiec, zaawansowany kompakt, lustrzankę) przy różnych ISO i zdecydować, z którego jakość zdjęcia jest dla Ciebie odpowiednia (ja tak robiłem). Jeśli jakość z SX30IS wystarczy do Twych potrzeb, to śmiało bierz - jeśli nie i za badzo nie ma różnicy co do A610, a inne dają znacznie lepszy obrazek (bardziej plastyczny i mniej "zaszumiony"), to rozważ bezlusterkowca (Panasy są "lustrzankopodobne") lub dozbieranie kasy (2 tys to trochę mało) i kupienie lustrzanki (np. 600D czy 550D).

Nikt za Ciebie nie zdecyduje - najlepiej jak sam "obadasz", to wtedy będziesz zadowolony z zakupu...

Alex

Bywalec

Domyślnie

a może inaczej ...
    używka C30D + C 18-55mm + Raynox + jakaś tania lampka. Powinieneś zmieścic się w 2 koła a obrazek bedzie lepszy niż ten z kompaktu.
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Coś już napisał

Domyślnie

No a koledzy o czymś takim jak LV w 450 zapomnieli ?
    A o powalającym wyświetlaczu w 20/30 D tyż ?
    Zdecydowanie 450D.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów