Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Pierwszy zakup

Domyślnie Pierwszy zakup

Szukam aparatu którym mógłbym robić zdjęcia plenerowe, makro, wakacyjne.Mój budżet kończy się na 2000 tyś. Myślałem o Canonie SX30,SX20 lub 1100D.Im więcej czytam opinii tym większy mam ból głowy.Jeszcze jedno,szukam aparatu do robienia dobrych zdjęć a nie filmów i nie musi to być koniecznie Canon.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jesik Zobacz posta
    Szukam aparatu którym mógłbym robić zdjęcia plenerowe, makro, wakacyjne.Mój budżet kończy się na 2000 tyś. Myślałem o Canonie SX30,SX20 lub 1100D.Im więcej czytam opinii tym większy mam ból głowy.Jeszcze jedno,szukam aparatu do robienia dobrych zdjęć a nie filmów i nie musi to być koniecznie Canon.
    to spory budżet masz... to trochę się trzeba zastanowić...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Domyślnie

2000 tyś.
    Szacun...
    Za taką kasę kupisz osobistego fotografa i tragarza do najlepszego sprzętu na świecie
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Domyślnie

Oczywiście że 2 tyś. drobny błąd każdemu może się zdarzyć.A prześmiewcy tylko czekają

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To zależy, czy chcesz się dalej bawić w fotografię "na poważnie".
    Jeżeli tylko robić zdjęcia "z wakacji" to wygodniejszy będzie kompakt.

Kupisz lustrzankę, to się zaraz okaże, że do macro to trzeba pierścienie, albo obiektyw za 1500, żeby portet ładnie wyszedł to kolejny obiektyw, a jeszcze żeby ptaka na drzewie złapać, to kolejny, bo wszystkie pozostałe mają za małe ogniskowe ;-) Trochę przesadzam, ale za 2tys nie kupisz świetnego zestawu lustrzankowego. Jeżeli nie ma to być baza pod dalszy rozwój systemu to chyba "mniej roboty" będziesz miał z kompaktem
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

ok. mój błąd, przepraszam . Czekam na poważne opinie, co możecie mi zaproponować.

Bywalec

Domyślnie

możesz kupić kompact, do krajobrazu i na wycieczki wystarczy a do macro dokupisz Raynox'a i tez zrobi.
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Domyślnie

Masz rację najeli , lustrzankę chyba sobie zostawię na "deser" jak już spełnię się jako fotograf-początkujący.W takim razie jaki kompakt mi zaproponujesz?

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    do macro to trzeba pierścienie, albo obiektyw za 1500, żeby portet ładnie wyszedł to kolejny obiektyw, a jeszcze żeby ptaka na drzewie złapać, to kolejny
    Canon 180/3,5L Do ptaszków może ogniskowa przy krótka, ale na upartego starczy. Do makro w sam raz i jako portretówka z długim odstępem też nieźle.

Trochę przesadzam, ale...
    Nie przesadzasz. Tak właściwie powinien wyglądać wstępny opis pod każdą lustrzanką. Streszczając go można napisać: "apetyt rośnie z jedzeniem"

Podstawową sprawą będzie dobranie odpowiednich potrzeb. Rynek kompakt nie jest już tak podstawowy jak kiedyś. W obecnej chwili mamy do czynienia z hybrydami (zaawansowany kompakt z chociażby pierścieniem do zoomowania i ostrzenia), zaawansowany kompakt, kompakty oraz idioten-kamery za kilka groszy. Ciekawostką są też kompakty z wymienną optyką.

Poleciłbym Fujifilm x100, ale jego cena jest wysoka i nie oferuje zbyt pokaźnych zbliżeń.

Liczę na to, że Jesik wpierw pochwali się jakie stawia oczekiwania przed aparatem. Wtedy każdy dopisze swoje kilka groszaków (byle nie tych żółtych)
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Jako początkujący .... kup SX30is, będziesz zadowolony.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów