http://photography-on-the.net/forum/...048516&page=94
takie zdjęcia na deskorolce czy pod koszem raczej do tych szybszych zaliczamy. Jak widac 1d czy 1ds niżej dają radę już na pełnym otworze z tym obiektywem, co nie znaczy,że jest on stworzony do sportu.
Daje się zauważyć, że przy lepszym oświetleniu obiektywy szybciej kręcą ostrością
niż przy bardzo słabym oświetleniu.
Można stąd wysnuć wniosek, że czulsze i szybsze układy AF w korpusie w ciemnych i średnich warunkach oświetleniowych szybciej dochodzą do wykorzystania maksymalnej prędkości silnika w obiektywie.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
A w warunkach testowych z jasnym światłem układy AF mają cieplarniane warunki i w testach nie ma różnicy w prędkości bo ogranicza ją prędkość
silnika w obiektywie. Potem ludzie się dziwią, czemu posiadacze 1D twierdzą że jakby szybciej u nich działa. Testy powinno się wykonywać w specjalnie osłabionych warunkach.
niektóre 1d mk3 miały po prostu wadliwy układ AF, potem to poprawili
czego ma dowodzić wadliwy egzemplarz?
Dokładnie tak.niektóre 1d mk3 miały po prostu wadliwy układ AF, potem to poprawili
Pierwsze egzemplarze do określonego numeru miały problemy z dobiegaczką na Al serwo w określonych warunkach.Naprawiano w bezpłatnej akcji.
Pamiętam sążniste opisy u Roba Galbraitha, że po bezpłatnej usłudze serwisowej ciągle występowały problemy - właśnie w specyficznych warunkach, kiedy światła słonecznego było za dużo. W każdym razie zbyt silne nasłonecznienie wcale nie sprzyja pracy układów AF z tego powodu, że może dawać za duży kontrast, co wiąże się ze wzrostem aberracji chromatycznych i innych zjawisk ogłupiających czujniki AF.
ja stałem się szczęśliwym posiadaczem 85 mk2 ;D
i jak dla mnie af jest spoko z racji ogromnej skali do przejechania
jedyne co mnie zdziwiło to BF/FF
jestem ogromnie szczęśliwy, że posiadam 5dmk2 i mikroregulacje... ufff