Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Canon 85 1.2 mk I czy mk II

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Bo ogólnie 1D ma szybszy i bardziej precyzyjny AF?
    Nie pierwszy raz słyszę, że 85L dużo szybciej ostrzy z serią 1.
    ale body tylko zasila silnik w obiektywie. 1-ka daję wiekszy power?
    Nie polemizuje z celnością ale predkość AF jest chyba taka sama...

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

http://photography-on-the.net/forum/...048516&page=94

takie zdjęcia na deskorolce czy pod koszem raczej do tych szybszych zaliczamy. Jak widac 1d czy 1ds niżej dają radę już na pełnym otworze z tym obiektywem, co nie znaczy,że jest on stworzony do sportu.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Daje się zauważyć, że przy lepszym oświetleniu obiektywy szybciej kręcą ostrością
    niż przy bardzo słabym oświetleniu.
    Można stąd wysnuć wniosek, że czulsze i szybsze układy AF w korpusie w ciemnych i średnich warunkach oświetleniowych szybciej dochodzą do wykorzystania maksymalnej prędkości silnika w obiektywie.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Daje się zauważyć, że przy lepszym oświetleniu obiektywy szybciej kręcą ostrością
    niż przy bardzo słabym oświetleniu.
    Można stąd wysnuć wniosek, że czulsze i szybsze układy AF w korpusie w ciemnych i średnich warunkach oświetleniowych szybciej dochodzą do wykorzystania maksymalnej prędkości silnika w obiektywie.
    Może to właśnie bardziej o to chodzi, że układ AF potrafi mniej lub bardziej wykorzystać prędkość i możliwości silnika w obiektywie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Może to właśnie bardziej o to chodzi, że układ AF potrafi mniej lub bardziej wykorzystać prędkość i możliwości silnika w obiektywie.
    A w warunkach testowych z jasnym światłem układy AF mają cieplarniane warunki i w testach nie ma różnicy w prędkości bo ogranicza ją prędkość
    silnika w obiektywie. Potem ludzie się dziwią, czemu posiadacze 1D twierdzą że jakby szybciej u nich działa. Testy powinno się wykonywać w specjalnie osłabionych warunkach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    A w warunkach testowych z jasnym światłem układy AF mają cieplarniane warunki i w testach nie ma różnicy w prędkości bo ogranicza ją prędkość
    silnika w obiektywie. Potem ludzie się dziwią, czemu posiadacze 1D twierdzą że jakby szybciej u nich działa. Testy powinno się wykonywać w specjalnie osłabionych warunkach.
    Testy powinno się wykonywać w warunkach naturalnych, a nie sztucznych, wykreowanych. Wcale nie jest prawdą, że silnie oświetlone sceny są jakieś łatwiejsze od tych ciemniejszych. Problemy z AF w 1D Mark III są tego najlepszym dowodem.

Początki nałogu

Domyślnie

niektóre 1d mk3 miały po prostu wadliwy układ AF, potem to poprawili

czego ma dowodzić wadliwy egzemplarz?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

niektóre 1d mk3 miały po prostu wadliwy układ AF, potem to poprawili
    Dokładnie tak.
    Pierwsze egzemplarze do określonego numeru miały problemy z dobiegaczką na Al serwo w określonych warunkach.Naprawiano w bezpłatnej akcji.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Dokładnie tak.
    Pierwsze egzemplarze do określonego numeru miały problemy z dobiegaczką na Al serwo w określonych warunkach.Naprawiano w bezpłatnej akcji.
    Pamiętam sążniste opisy u Roba Galbraitha, że po bezpłatnej usłudze serwisowej ciągle występowały problemy - właśnie w specyficznych warunkach, kiedy światła słonecznego było za dużo. W każdym razie zbyt silne nasłonecznienie wcale nie sprzyja pracy układów AF z tego powodu, że może dawać za duży kontrast, co wiąże się ze wzrostem aberracji chromatycznych i innych zjawisk ogłupiających czujniki AF.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

ja stałem się szczęśliwym posiadaczem 85 mk2 ;D

i jak dla mnie af jest spoko z racji ogromnej skali do przejechania
    jedyne co mnie zdziwiło to BF/FF

jestem ogromnie szczęśliwy, że posiadam 5dmk2 i mikroregulacje... ufff
    www.makropasja.pl <-moje forum poświęcone makrofotografii
    Youtube kanał

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów