Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Canon 85 1.2 mk I czy mk II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie Canon 85 1.2 mk I czy mk II

Witam wszystkich,
    Tak jak w temacie, pytanie które męczy mnie od dość długiego czasu.
    Proszę powiedzcie mi czy warto jest kupować wersje mk2 tego legendarnego szkła? Czytając jakieś zagraniczne porównania wypisywali, że jest duża różnica w AF, pracy pod światło i działa komunikacja E-TTL ?

Różnica w używkach z tego co zaobserwowałem waha się w granicach 600-1000 zeta. No i czy warto dokładać faktycznie? Czy to tylko wypuszczona wersja, żeby jeszcze raz zarobić pieniążki ?

W sumie największy fakt jaki mnie skłania do mk2 to fakt, że będzie miała mniej latek ;-))

Bardzo proszę o pomoc.
    No i jakieś opinie na temat tego szkła z autopsji.
    Wyczytałem, że AF dość wolny? spoko jak na taką jasność mi nie przeszkadza. A jak się ma sprawa celności ?

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Domyślnie

Sam jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem jedynki. Z tego co się zorientowałem od użytkownika tego szkła, który chciał je sprzedać, to jest to model zdecydowanie do bardziej statycznych zastosowań.

Bywalec

Domyślnie

Ja myślę, że kupując szkło za taką kasę warto ten 1k dołożyć. Lepsze wrogiem dobrego. :smile:
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pu5z3k Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Tak jak w temacie, pytanie które męczy mnie od dość długiego czasu.
    Proszę powiedzcie mi czy warto jest kupować wersje mk2 tego legendarnego szkła? Czytając jakieś zagraniczne porównania wypisywali, że jest duża różnica w AF, pracy pod światło i działa komunikacja E-TTL ?

Różnica w używkach z tego co zaobserwowałem waha się w granicach 600-1000 zeta. No i czy warto dokładać faktycznie? Czy to tylko wypuszczona wersja, żeby jeszcze raz zarobić pieniążki ?

W sumie największy fakt jaki mnie skłania do mk2 to fakt, że będzie miała mniej latek ;-))

Bardzo proszę o pomoc.
    Wyczytałem, że AF dość wolny? spoko jak na taką jasność mi nie przeszkadza. A jak się ma sprawa celności ?
    mam wersję I tego szkła.. porównywałem z wersją II - różnice praktycznie pomijalne - AF wolniejszy trochę ale i tak w obu jest b. wolny więc nie ma co dramatyzować.. tyle że jak już pisałem tu kilka razy - to że jest wolny nie znaczy że jest słaby (w sensie że nie trafia) jak trafi (a trafia b. często ) to nie ma bata - na servo jak złapie to trzyma jak przyklejony - i to na 5d2 które AF ma taki sobie...

Cytat Zamieszczone przez Wojtko Zobacz posta
    Sam jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem jedynki. Z tego co się zorientowałem od użytkownika tego szkła, który chciał je sprzedać, to jest to model zdecydowanie do bardziej statycznych zastosowań.
    hahaha... wszystko zależy od operatora.. zapraszam do mojego wątku galeriowego - tam są zdjęcia z Ligi Mistrzów w piłce ręcznej.. http://www.canon-board.info/showthre...=11956&page=14 i dalej, ciężko to uznać za statyczne ujęcia..

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Różnica w prędkości AF na korzyść II minimalna, co nie zmienia faktu że II to i tak dalej żółw. Różnica w jakości obrazu i odblaskach również minimalna i trudna do wychwycenia. Przy podanej przez ciebie różnicy w cenie kupiłbym II, choćby ze względu na wiek i ewentualną dostępność części.
    jeśli różnica jest taka niewielka to brałbym II ale jakby miała być ponad 1000 to już bym się zastanowił nad I

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Przy różnicy 1000 zł bym się nie zastanawiam - za 2x szybszy AF.
    2x szybszy od czego? bo chyba nie masz na myśli wersji I i II tego szkła..
    różnica jest o ile dobrze pamiętam jakieś 20% na pełnym obrocie skali na korzyść wersji II..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pu5z3k Zobacz posta
    Różnica w prędkości AF na korzyść II minimalna, co nie zmienia faktu że II to i tak dalej żółw. Różnica w jakości obrazu i odblaskach również minimalna i trudna do wychwycenia. Przy podanej przez ciebie różnicy w cenie kupiłbym II, choćby ze względu na wiek i ewentualną dostępność części.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Ale to chyba tylko z 1Ds, bo z 5D nie ma takiej różnicy.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

85 1.2 ma styki "naklejone" na tylniej soczewce. Ponoć delikatne to i w plenerze trzeba uważać w co się tym obiektywem rzuca . Kiedyś byłem o krok od kupienia 85 1.2, ale polowałem na wersję mk2. Ogniskowa 85mm jest bardzo uniwersalna i warto miec do repo coś z szybkim AF o tej ogniskowej(85 1.8). Jako, że nie lubię miec za dużo szkieł, wybrałem kompromis w postaci Sigmy. Nie chcę zniechęcać do zakupu, bo obrazek ta Lka daje niepowtarzalny.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ale to chyba tylko z 1Ds, bo z 5D nie ma takiej różnicy.
    a czemu z ds-em ma byc szybciej? Poważnie pytam.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    a czemu z ds-em ma byc szybciej? Poważnie pytam.
    Bo ogólnie 1D ma szybszy i bardziej precyzyjny AF?
    Nie pierwszy raz słyszę, że 85L dużo szybciej ostrzy z serią 1.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów