...po czwarte: ja jeszcze tego wszystkiego nie wycialem tylko dlatego, ze poza przypadkami oczywistymi, sam juz nie wiem co jest "dyskusja na temat a co nie"Kubaaa!
...po czwarte: ja jeszcze tego wszystkiego nie wycialem tylko dlatego, ze poza przypadkami oczywistymi, sam juz nie wiem co jest "dyskusja na temat a co nie"Kubaaa!
Muflon to jest do wycięcia i przeniesienia do wątku o tym co i jak w ramach "szkoły" piszemy w wątku dyskusja. jeszcze wiele się trzeba nauczyć o samym sposobie prowadzenia rozmowy o fotografii, gdzie tam robienie zdjęć... :sad: może też błąd tkwi w nazwie. albo taki mamy stosunek do słowa "szkoła".Zamieszczone przez muflon
gra i buczy bebop
Dzięki opisowi jak zostało zrobione zdjęcie dowiedziałem się kilku cennych informacji, dzięki Sven.
Niektórzy bardzo niedobrze reagują na takie słowa jak: lekcja, szkoła, wykładowca itp. Może warto zmienić Szkoła fotografii na Fotografia od kuchni, czy coś takiego. Nie będzie wykładowców tylko forumowicze, którzy będą opisywali jak powstało zdjęcie i tyle.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
bardzo dobra propozycja Jacam. poważnie.Zamieszczone przez jacam
PS. Muflon przeniesie to ;-)
gra i buczy bebop
jak wiadomo krowy zdania nie zmieniają a ja krową nie jestem i zdarza mi sie zmienic zdanie na jakis temat.
po przeczytaniu kilku powyższych postów, wycofuję sie ze stwierdzenia "fotka nie powinna pojawic sie w szkole CB".
szkola powinna uczyc a fakt ze ktos poporsil o tą fotkę w dziale szkola, a pozniej ktos to zaklepał swiadczy o tym ze jest to lekcja potrzebna. no i nie kazdy pewnie wie jak zrobic ptaszka na takim niebie.
o ile moderatorzy pozwolą przedytuję gruntownie swojego poprzedniego posta i pozostawie jedynie uwagi odnosnie montazu.
...
łatwiej teoretyzować, a trudniej fotkę zrobić. swoją drogą fotografowanie ptaków na pokazach z bliskiej odległości nie jest łatwe. w sierpniu fotografowałem na Słowacji na zamku w Lubownej i byłem naprawdę zaskoczony ich szybkością (fakt, że robiłem 135L, a stałka niestety dużego manewru kadru nie daje). nie latały wysoko (w sensie na tle nieba), a i to by niewiele pomogło, bo niebo było jak mleko. nie może być nic gorszego do fotografowania na takim tle... z drugiej strony nisko szybujący ptak na tle murów zamkowych to też ciężka robota dla niewprawionego... no i zooooom.
gra i buczy bebop
snowborder: z lampa nie probowalem, ale zycze sukcesugdyby dogadac sie z ptaszyna, ze bedzie latala tylko z jednego kierunku i pod okreslonym katem, to pewnie kilkoma lampami daloby sie to doswietlic
ta sama uwaga dotyczy polara, ktory dziala tylko pod okreslonym katem
Sven czy mógłbyś tu zamieścić to zdjęcie w oryginale, bez poprawek typu wycinanie nieba ?Choć jak dla mnie za ostre przejście między skrzydłem a niebem. Wygląda to troszkę sztucznie.
pierwsze z tych ujec jest w oryginale (tylko uciete do kwadratu) w drugim wkleilem nieboZamieszczone przez Nemeo
pzdr
sven
To nie jest typowa szkoła - to konsylium.I dobrze.
Ja również twierdzę że rażąca jest ostrość krawędzi ptaka wobec nieostrości detali w tym samym polu obiektu! No - tak nigdy nie ma naprawdę!
Ja myślę że należałoby poszerzyć i zmienić parametry wtapiania maski wyciętego ptaka - by zdjęcie było optycznie (wzrokowo) spójne.
I - chętnie dowiem się co inni koledzy na to: jak tego uniknąć, jak to poprawić.Tu są tacy co "nic" i tacy co "zęby zjedli" - albo po prostu: już takie coś przeszli!I nie ma się co obruszać ani traktować uwag personalnie. By się uczyć - potrzeba pokory.A nauczyciele - TEŻ się uczą.Tu byle kto sobie "mordy głupimi uwagami nie wyciera" - jak na w/w forach.Tu - nawet forma jest z wyższej półki!:-)
Na udane zdjęcie obecnie składają się dwa aspekty: zrobić i obrobić. W analogu - sorry - ani byś mu innego nieba nie wklejał ani nie wyostrzał.Taki by poszedł bo to swiadectwo tego co najcenniejsze: mieć aparat we właściwym czasie, właściwym miejscu i jeszcze tyle umiejetności, by go użyć!
I nikt tego nie kwestionuje - debata jest pod hasłem: jak l e p i e j .
Bo to SZKOŁA DOSKONALENIA CB.