Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 163

Wątek: Czy wylaczacie aparat podczas zmiany szkla?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Heh...a przed zdjęciem dekielka? :E

A tak na temat:
    Przydałoby się uważnie przewertować instrukcję i tam znaleźć odpowiedź na to, co należy, a czego nie należy robić. Instrukcja, wbrew pozorom i polskiemu niedowiarkowaniu wszyskiemu, powinna i ma obowiązek wytłumaczyć co i jak należy robić.
    Jest napisane, że przy zabawie z lampą i korpusem, należy lampę wyłączyć.
    Ale czy jest napisane, że należy wyłączać korpus przed zmianą szkła?

Nie, nie interesuje mnie gdybanie, "cobybyłogdybanie", analiza układów elektronicznych, reverse engineering konstrukcji itp.
    Czy jest w instrukcji napisane takie zalecenie?
    Jagular, obserwuje twoje posty od dawna, powiedz mi jedno - po co ta cała złośliwość i przywalanie się do wpisów ludzi nie znajdujących się w twoim kole adorantów fotografii?

Na boga, ani to zabawne nie jest, ani fajne. Pytanie jak każde inne i nie widzę przeciwwskazań, żeby je zadać.

Ps. Instrukcję czytałem, dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy, m. innymi, że nie możemy wydrukować filmów. Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

igi, ja nie obserwuję twoich postów, za to zauważyłem pewien 'uraz'

...wracając do tematu: po prostu myślę, że nie ma sensu "wybiegać przed szereg".

Mamy instrukcje obsługi, w których producent ma obowiązek (i wielki interes, także wobec siebie) napisać co należy robić, a czego nie należy robić. Koniec.

W tym wątku jest zaszyta ciekawa informacja, którą warto się przejąć: włączona lampa na włączonym korpusie vs co można z nimi bezpiecznie zrobić. Osobiście się tym nie przejmowałem, ale dzięki komuś, kto o tym wspomniał wyżej, może zacznę - i uchronię swoją lampę/korpus od ewentualnego uszkodzenia.

A reszta? Hmm...to chyba często nadinterpretacja i nadopiekuńczość. No chyba że jednak instrukcja prosi o wyłączanie korpusu przy zmianie sprzętu.

Pamiętam tylko o jednym: o zaleceniu, aby nie 'odkręcać' obiektywu z IS zaraz po uruchomieniu IS - aby nie odkręcać obiektywu podczas pracy IS - to powinno być w instrukcji słoików ze stabilizacją.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Krótka odpowiedź na krótkie pytanie: nie wyłączam. Czy to źle, czy dobrze to się nie zastanawiałem...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dla celów statystycznych (kto jak postępuje :-D )
    1.Nigdy nie wyłączam puszki zmieniając obiektywy.
    2. Zawsze wyłączam body zmieniając kartę.
    3. Zawsze wyłączam body zmieniając baterię.
    4. Zawsze wyłączam lampę zakładając lub zdejmując ją z sanek.

Może robię dobrze, może nie. Robię tak jednak od ponad 20 lat (może poza pkt 2) od AE-1 Program począwszy, przez analogowe EOSy no i teraz D.

No i jeszcze jedno. Moim zdaniem, instrukcja obsługi to nie tylko spis dobrych rad wujka Canona, jak się fajnie bawić puszką w piaskownicy, ale przede wszystkim owoc ciężkiej pracy prawników. Za jakie zabawy użytkownika Canon odpowie gwarancją, a za co zapłacisz sam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ten wątek dał mi sporo do myślenia :-D
    Wstyd się przyznać, ale ponieważ zawsze wyłączałem kamerę przed wymianą baterii lub karty nie wiedziałem, że otwarcie ich pokrywy wyłącza aparat. W świetle powyższego ( co natychmiast sprawdziłem na 7D) najprawdopodobniej nie jest konieczne wyłącznie aparatu w tych przypadkach.
    No i fakt, że nie zaleca tego instrukcja jest dodatkowym potwierdzeniem.
    Standardowo włączenie lub wyłącznie aparatu wyłącznikiem wiąże się z przeczyszczeniem matrycy, natomiast otwarcie pokrywek tego nie powoduje.

W każdym razie to Twój aparat i Twój wybór.

Tylko krowa nie zmienia poglądów. Ja się dzięki Waszym postom sporo nowego dowiedziałem. Dzięki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja przy wymianie szkła zawsze wyłączam body. Tak jest bezpieczniej ze względu na styki, ale nie jest to konieczność tylko profilaktyka.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ja przy wymianie szkła zawsze wyłączam body. Tak jest bezpieczniej ze względu na styki, ale nie jest to konieczność tylko profilaktyka.
    Ja także staram się wyłączać body przy zmianie obiektywu - jednak nie zawsze o tym pamiętam (pośpiech lub chwilowe rozkojarzenie). W każdym razie sprzęt działa cały czas OK i oby tak dalej
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Nigdy nie wyłączyłem.
    Raz się zastanawiałem nad tym czy będzie mieć to jakiś wpływ na pracę aparatu, ale za każdym razem jak zmieniałem obiektyw, kartę czy akumulator to nie pamiętałem o wyłączaniu i wszystko do dziś pięknie śmiga.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wyjątkiem tutaj jest jedynie karta pamieci, którą podczas wyjmowania pod napięciem można niestety uwalić. Bestia ma wrażliwe styki i pod napięciem czasem padnie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Jak otworzysz klapkę przy włączonym aparacie, wyłącza się ekran (jeżeli bufor jest pełny, wyświetla się stosowny komunikat) i złącze powinno być bez napięcia.

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów