pcpuls
ad1 - a po cholerę? - jest zabezpieczenie...
ad2.-a po cholerę (x2) - otwierasz klapkę - wyłączasz aparat (samoczynnie)
ad3.-a po cholerę (x3) - otwierasz klapkę - jw.!!!
ad.4 - a co ma piernik do wiatraka?! - tam jest tylko sygnał sterujący i komunikacja.
nie ma komunikacji=nie ma wyzwolenia. (choć lepiej mieć lampę wyłączoną, i włączyć po umieszczeniu w sankach) :cool:![]()
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
pcplus - skoro padły pytania , to padły i odpowiedzi!
wyszczególniłeś pytanie - masz w punktach odpowiedzi!
zadałeś sobie trud sprawdzenia pracy aparatu?! (punkty 2 i 3)
a poza tym - czytaj emotikony - dziś piątek i warto choć trochę się wyluzować!
weekend jest!![]()
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Sprawdziłem w swoim 5d2, otwarcie klapki CF'a lub akumulatora wyłącza body.
Przynajmniej takie wnioski wyciągam z obserwacji, czy jest to całkowite odcięcie zasilania, nie wiem.
Czy dotyczy to wszystkich body canona, nie wiem.
Dlatego znalazły się tu te pytania, aby inni użytkownicy na tym forum wymienili swoje doświadczenia.
Opinia kogoś bezpośrednio z serwisu była by cenna...
Jest piątek, jest późno, jest luz ...![]()
5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX
Ja nigdy nie wyłączam. Czy to zmiana obiektywu czy karty pamięci, nawet lampy. Tylko baterii nigdy nie wyjmuję "na gorąco", tutaj już mi tak nie śpieszno
Co ciekawe przy wyjmowaniu karty aparat wyłącza się, wkładam ponownie kartę, zamykam klapkę i sam się wzbudza, można dalej pstrykać, bardzo przydatne takie coś![]()
5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L
ale przecież jak podnosisz klaplę od akumulatora aparat również się wyłącza...
Ja zmieniam szkła w 80% przy włączonym body a zazwyczaj z podpiętą i włączoną lampą błyskową...
Czytałem na jakimś zagranicznym forum kiedyś, że przy włączonym aparacie na matrcy jest napięcie, które przyciąga pyłki. Nic sobie z tego nie robię i zmieniam szkła przy włączonym aparacie i wielkiej katastrofy nie zauważyłem. Syf czasem i tak się zebrał. Nie mam czyszczenia matrycy automatycznego w aparacie i już dwa razy robiłem to ręcznie. Aparat mam 4 lata.
BTW, wyłączacie aparat przed wyjęciem baterii?![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Heh...a przed zdjęciem dekielka? :E
A tak na temat:
Przydałoby się uważnie przewertować instrukcję i tam znaleźć odpowiedź na to, co należy, a czego nie należy robić. Instrukcja, wbrew pozorom i polskiemu niedowiarkowaniu wszyskiemu, powinna i ma obowiązek wytłumaczyć co i jak należy robić.
Jest napisane, że przy zabawie z lampą i korpusem, należy lampę wyłączyć.
Ale czy jest napisane, że należy wyłączać korpus przed zmianą szkła?
Nie, nie interesuje mnie gdybanie, "cobybyłogdybanie", analiza układów elektronicznych, reverse engineering konstrukcji itp.
Czy jest w instrukcji napisane takie zalecenie?
Aparaty, obiektywy, lampy.