Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Teoria w praktykę

Domyślnie Teoria w praktykę

Jako, że to mój pierwszy post to najpierw się przywitam
    Hej!

Trochę poznałem świat fotografii od strony teoretycznej (szkoła fotografowania national geographic, szerokikadr.pl, oglądając zdjęcia fotografów).
    Jako, że to praktyka uczy nas najwięcej to wychodzę na miasto z canonem g5 czekając na 1100d. Jednak mam pewien niedosyt. Nie chodzi o czas bo to sam kontroluje ale jakoś czuje, że robię zdjęcia bez jakiegoś celu.

Czy możecie podać przykłady ćwiczeń, propozycję zdjęć dla początkującego by lepiej nauczyć się kontrolować/poznać lustrzankę czy wyuczyć kompozycji zdjęcia?

Pozdrawiam
    Kross

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czytać, obesrować, podglądać "misztrzów"...
    W sumie nie wiem co Ci napisać, praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka, poparta teorą.
    Być może Twoje pytanie wydaje się banalne, ale IMHO odpowiedź na nie nie jest prosta

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

że robię zdjęcia bez jakiegoś celu.
    bo robisz je na siłę. To trzeba czuc jak i miec już pomysł na gotowe zdjęcie w głowie. Każda kompozycja jest inna, nie ma uniwersalności. We wszystkich powstrzymuje Nas tylko wyobraźnia
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Możesz zacząć od "kopiowania" pomysłów wybranego autora. Wybierasz jeden temat i kilka zdjęć jednego, może kilku autorów i starasz się je skopiować. W ten sposób nabierzesz wyczucia kadru, stylistyki, a i pomysły same będą się z czasem rodziły.
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przede wszystkim wszystko zależy od tego, jakim rodzajem fotografii chcesz się zająć. Mówisz o wychodzeniu na miasto - są też tacy, którzy poza studio nosa nie wychylają. Pomyśl, jaki typ fotografii najbardziej Ci leży - architektura, portrety, street photo, natura, moda... Jest tego mnóstwo. Poza tym, moim zdaniem nie ma na to sposobu - to, co Cię naprawdę wciągnie przyjdzie samo. Ja osobiście zaczynałem od krajobrazów. Do dziś je lubię fotografować, lecz na co dzień zajmuję się reportażami i streetem.

Także swoje musisz spędzić na kręceniu się w kółko, oglądaniu prac wspomnianych 'miszczów', aż wyklaruje Ci się wizja tego, na czym chciałbyś się skupić. Moim zdaniem dopiero wtedy można będzie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Natomiast co do lepszej kontroli aparatu - nawet z domu nie musisz wychodzić w tym celu. Grunt to dojść do etapu, w którym zdjęcie robisz nie zastanawiając się i nie myśląc o przyciskach, pokrętłach itd.

Co do kompozycji zdjęcia - sam jakiś czas temu postulowałem o kontynuację wątku 'Szkoła fotografii CB' i rozszerzenie kwestii kompozycji (moim zdaniem, kwestii chyba najistotniejszej). Tutaj nic nie pomoże tak bardzo, jak nawet nie ilość zrobionych zdjęć, ile ilość czasu spędzonego nad ich wymyślaniem i komponowaniem. Ponadto, powtórnie oglądanie zdjęć 'miszczów' (odnośnie kompozycji polecam: http://studio.jaymaisel.com/collections/portfolio).

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

jak robisz zdjęcia bez celu to ten cel trzeba znaleźć .Z tych łatwiejszych to w jakiś plener fotograficzny z innymi . A drugi sposób to poszukaj w swoim mieście jakiś wydarzeń / zawodów które chciałbyś uwiecznić . I od tego najłatwiej zacząć praktykę . I potem analiza zdjęć - Głównie tych które nie wyszły . Więc nie kasuj ich od razu .

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    bo robisz je na siłę.
    Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    We wszystkich powstrzymuje Nas tylko wyobraźnia
    W dobie photoshopa wyobraźnia wygasła. Przeglądając zdjęcia można się natknąć na spore ilości powtórek. Niestety takie czasy, że zdjęcie lub film można zrobić na komputerze nie wychodząc z domu.

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Z tych łatwiejszych to w jakiś plener fotograficzny z innymi.
    Wspólne plenery jak i zachęcanie innych, znajomych, przyjaciół czy spotkanie się z forumowiczem Dla mnie wielkim odkryciem było skorzystanie z opcji manualnych w moim kompakcie kiedy, to oczekiwałem na pierwszą lustrzankę. Było, to kilka lat temu. Jednak przyniosło mi wiele zabawy.

Będąc w "terenie" warto fotografować wszystko - poczynając od krajobrazów, ludzi, a na makro kończąc. Snujemy wtedy projekty, plany, co takiego otrzymamy jeśli przymkniemy przysłonę, dodamy sztucznych drgań, bluru czy nawet podrzucimy (kompakt). Bowiem wiele zdjęć, nawet tych znanych wychodzi przypadkiem
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kross Zobacz posta
    Czy możecie podać przykłady ćwiczeń, propozycję zdjęć dla początkującego by lepiej nauczyć się kontrolować/poznać lustrzankę [...]
    Cytat Zamieszczone przez Bangi
    praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka, poparta teorą.
    Dokładnie tak.

Cytat Zamieszczone przez kross Zobacz posta
    czy wyuczyć kompozycji zdjęcia?
    Owa praktyka podparta teorią sprawi, że któregoś dnia idą zanim przyłożysz aparat by wykonać zdjęcie będziesz widział kadr jako chcesz wykonać.
    Tak więc teoria z praktyką idą w parze.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Największym problemem fotoamatora jest to, że nie ma powodów do robienia zdjęć
    I to niestety jest prawda... ;-)

Co do wyczucia kompozycji itp -- polecam książkę "Okiem fotografa". Jest masakrycznie "gęsta" i właściwie nie pamiętam połowy tego, co tam wyczytałam, ale jakieś takie "wrażenie" zostaje, pewne rzeczy potem się już intuicyjnie łapie.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dobrym pomysłem jest też wyłączyć af, razem z trybem M oszczędzi ci trochę migawke (mniej zdjęć) a nauczy cię kontrolować ekspozycje, a ostrość łapać tam gdzie chcesz a nie tam gdzie masz punkty af.
    Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że zabawa w m42 i manualne 50mm dała mi najwięcej- czy to szybka szkoła trybu M czy kadrowania stałką nie wiem, ale polecam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów