Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Poszukuję dobrego aparatu cyfrowego.

Domyślnie

Reklamowany Nikon1 V1 nie łapie się w budżecie, a wersja jedynki łapiąca się w budżet czyli J1 z tego co słyszałem nie robi zdjęć "zanim naciśniesz na spust" ale mogę się mylić. Niemniej jednak to dobra alternatywa dla wyżej wspomnianego Sony Nex ale nie 5N bo ten tez wykracza ponad budżet a c3 z kitem IMO z małą przewagą dla sony.
    Ostatnio edytowane przez Hakus ; 28-12-2011 o 23:00

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Mały aparat na wakacje... hm.. canon s 95, nikon p300, canon g12, nikon p7100, olympus xz-1, lub samsung ex-1. To moje typy, każdy fajny i niezły.
    Magia zdjęć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Większy budżet - Fuji X10, choć gabaryty bezlusterkowca. Jasny obiektyw f/2-2.8 i świetna ergonomia (kółka, kółka, przyciski). I najlepszy DR. Matryca największa (choć różnica między 2/3'' a 1/1.63'' nie jest jakaś znacząca). Solidność. Optyczny wizjer (jaki jest taki jest, ale jest), z błędem paralaksy i nie kryjący całego kadru (nie jest to to co elektronczny VF-2 do Olków) ale za to w standardzie.

Mniejszy budżet - Olympus XZ-1. Najjaśniejszy obiektyw f/1.8-2.5, co nadrobi światłem nieco większy rozmiar matrycy Fuji X10. Z takim obiektywem GO jak z bezlusterkowców z ciemnym kitem. Solidność. Ekran OLED. Ergonomia niezła (pokrętło wokół obiektywu), choć nie tak dobra jak w Fuji. Za to gabaryty WYRAŹNIE mniejsze i bez trudnu zmieści się wygodnie w kieszeni marynarki, kurtki, w większej kieszeni spodni. W dodatku są już egzemplarze na rynku wtórnym, a wtedy mamy dwa razy taniej niż Fuji (Fuji jest za nowe na rynku by było coś z drugiej ręki). Spora ilość akcesoriów, bo z reguły wszystko co do PENa pasuje, pasuje i do XZ-1 - lampy, lampki do makro, elektroniczne wizjery, jakieś gadżety do przesyłania zdjęć do smartfonów... Jest też, stosunkowo niedroga, obudowa podwodna. I potrafi zdalnie sterować lampami, czyli możliwości naprawdę poważnego aparatu.

Kieszonkowość - Canon S95 lub S100. Obiektyw wyraźnie ciemniejszy (szczególnie na długim końcu) niż u dwóch poprzedników, ale za to pełna kieszonkowość aparatu.

Lub bezlusterkowiec... Micro43, NEX, Samsung NX...
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 29-12-2011 o 12:01

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tylko Canon albo Olympus, wszystko jedno co, aby było małe. Masz gwarancję zadowolenia - najlepsze jpg, rozpoznawalne marki. I Już. Chyba, że Mama czy Tata mieli do czynienia z fotografią, no wtedy sprawa komplikuje się nieeeeeezmiernie.
    Pozdrawiam
    Macacz wielu wynalazków.
    Grzegorz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów