Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO OSTRY?

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO OSTRY?

Witam wszystkich.

Mam okazję, takiego tamron'a w\w. Dostałem próbne fotki, może nie do końca o takich parametrach o jakie mi chodziło no ale Jest ostry jak to na prawidłowy egzemplarz przystało? Jakieś porównania z innymi?

http://imageshack.us/g/35/fotki023.jpg/

Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Tamron 28-75 jest więcej niż dobrym obiektywem dla amatora, jeżeli trafi się na dobry egzemplarz. Jeżeli masz taki to nie szukaj porównań z innymi obiektywami ponieważ możesz potem popaść w chorobę nepewności.

Próbe fotki przesłane przez użytkownika niczego nie dowodzą. Obiektyw ma współpracować z twoim body a z tym różnie bywa, dlatego zrób próbne zdjęcia swoim aparatem i dopiero potem zdecyduj.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ostry choć fotka 31 lekki bład focusa pokazuje ew źle złapana ostrość,
    mój ma podobną ostrość jak drukujesz fotki a nie oglądasz w powiększeniu na kompie to 2.8 jest spoko,
    ja swojego tamrona przymykam do 3.5 /4, ale jak światła brakuje to to 2.8 jest ok;

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

hmm ktoś jeszcze się wypowie? Im Was więcej, tym lepiej dla mnie

Bogdan56_Ch, tak, ale to możliwe już tylko po zakupie a potem co, z powrotem na sprzedy? Pisałem do Cichego, forumowego majstersztyka w dziedzinie tamron'ów ale nic nie pisze, eh, może mnie nie lubi?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    bulldog, też to wziąłem pod uwagę, w dodatku że test robiony na automacie, przy czasach 1\60...
    Ostatnio edytowane przez piciuok ; 27-12-2011 o 22:36 Powód: Automerged Doublepost
    Pięćdziesiatka + dodatki

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

na 75 mm f2.8 jest już dosyć płytka głębia ostrości, masz aps-c przy takiej wartości ciasny portret z nieostrymi oczami może być słaby,
    ja poprosiłbym kolegę sprzedawcę o fotki z 75mm na 2.8 i ufał, że to co przesyła jest ok.
    ps. nie odradzam tamrona sam go mam już od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony z niego

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Do portretów to ja mam 50mm 1.8 mk ii To ma byc zakres na "u cioci na imieninach" i na wszelkie inne, choc tak pewnie też tak go będę używał. Mógłbyś pokazac jakieś swoje fotki? Może byc na PW jeśli nie chcesz publicznie.
    Pięćdziesiatka + dodatki

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wyłałem ci na mejla nie zmniejszane fotki, do innych na ten moment dostępu nie mam pozdr.
    nie wiem czy Ci sie na coś zdadzą bo raczej niedbałe świąteczne, ale akurat jedna z 2.8 pokazuje jak u mnie większość fotek wychodzi pod wzgędem ostrości na tej przysłonie pozdr.

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

powiem Ci ze zaj**iście Ci to wyszło ładne kolorki i ostrośc ale widzę też 5d mkii...;P poprawiałeś je jakoś? lampa albo lampy i ich ustawienie?
    Pięćdziesiatka + dodatki

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

lampa w sufit w manualu albo 430 albo yangnuo 460;
    zdjecia z raw ustawiony chyba tylko WB, dodana winietka.
    robiłem tamronem tez z 450d, efekt raczej podobny, jak już wspominałem jestem zadowolony z tego obiektywu gdyby nie jego plastikowość byłoby super

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

No to źle nie będzie z nissinem Fajnie wyszło, naprawdę. No powiem Ci, że musieli iśc na jakiś kompromis, wolałbyś coś gorszego optycznie a za to ze stopów jakichś metali miec obudowe? łee Lżejszy też na rękę. Miałem 5d mk ii, pod to 28-105 L + 580ex II i powiem Ci, że jakbym miał robic tym zdjęcia dłużej niż 2h to ręcę by mi odpadły Dobra, bez off topu, obiektyw zamówiony, przyjdzie to wstawię jakieś sample jak chcecie :P
    Pięćdziesiatka + dodatki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów