Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: [wydzielone] kliszak jako pierwszy aparat

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

mając w świadomości masę zdjęć, których nie zrobiłem jeszcze, a które przy użyciu mojego ponad 15 - letniego sprzętu spokojnie mógłbym zrobić.
    Mój EOS 50 w szafce w bibliotecznej puszcza do mnie oko a i praktica PLC patrzy pentaconem 50 i ciągle w szafkach różnych aparaty dziwne znajduję.
    To bez znaczenia jaki aparat.Zgoda.
    Ale...Noce przy oknach kocami zasłoniętych jeszcze w M3.Temp.uciekająca na termometrach w kiuwetach parujących od ciepła powiększalnika, wanna i miski z pływającymi odbitkami,rano suszenie bo tiosiarczan szczegóły w zbyt długim płukaniu wyżre.....A color [panienkonajjaśniejsza],chemia trucizna,filtry do powiększalnika,obiektyw trzykolorowy firmy PZO,wypełzające błyskiem kolory z kiepskich papierów...
    obcość i brud wypożyczanych ciemni.Nie,nie żal mi [za Edith Piaf]
    Mimo lepszych dziś warunków ,nie ,już nie.
    Ciemna noc wokół i tylko ekran monitora przede mną.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

No,...ale teraz dajesz do CEWE więć nie trzeba się 'moczyć'
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu

Domyślnie

Janmar dobrze prawisz, ale czar kółka fotograficznego w MDK jest bezcenny.
    Cyfra daje dodatkowe możliwości np. panoramy sferyczne, łatwiej składać zwykłe panoramy, time laps, zdjęcia z animowanymi elemantami, HDR itd. tylko czy to jest jeszcze fotografia?
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A jeszcze z innej strony:

Weekend z cyfrą na wyjeździe to ok 500-1500 zdjęć, w zależności od atrakcyjności miejsca. I potem ślęczenie nad rawami, finalnie wychodzi może 100 zdjęć, o których potem słyszę, że i tak źle obrobione.

Weekend z analogiem: 3-4 negatywy, większość zdjęć dobra, wywołuję w labie, skanuję w domu, jakieś lekkie wyrównanie poziomów i jest szał.

Dla mnie analog jest mniej pracochłonny
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    ...Weekend z analogiem: 3-4 negatywy, większość zdjęć dobra...
    Marta, a kto Cię zmusza walić cyfrakiem na umór skoro 144 zdjęcia to aż nadto :-D
    Jestę fotografę

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Dla mnie analog jest mniej pracochłonny
    a nie, ze po prostu masz awersje na klawisz Delete?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Marta, a kto Cię zmusza walić cyfrakiem na umór skoro 144 zdjęcia to aż nadto :-D
    To raczej kwestia realnego kosztu klatki analogowej. Cyfrą zrobię fotę czegoś tylko po to, żeby pokazać znajomemu, który akurat tym czymś się interesuje. Nawet jeżeli to zdjęcie jako zdjęcie nie będzie miało wartości. Analogiem już nie. Tu się zawsze pojawia pytanie "czy chciałabym mieć taką odbitkę?". Cyfrą zrobię coś na szybko, a nuż zdążę złapać moment, analogiem odpuszczę. Cyfrą zrobię 5 ujęć tego samego, z lekko różną ekspozycją i/lub kadrem. Analogiem zrobię jedno lub odpuszczę. I tak dalej... ;-)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a nie, ze po prostu masz awersje na klawisz Delete?
    I tak i tak trzeba to wszystko przejrzeć, żeby zrobić delete ;-) A ekranik 40tki nie jest dobry do tego, więc i tak i tak wszystko ląduje na kompie...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

I tak i tak trzeba to wszystko przejrzeć, żeby zrobić delete ;-) A ekranik 40tki nie jest dobry do tego, więc i tak i tak wszystko ląduje na kompie...
    z autopsji... jak juz sie pokona ten poczatkowy bol, to potem kasowanie nadmiarowych zdjec idzie latwo. da sie. bo i na cholere trzymac 3 podobne kopie, jesli starczy jedna...

co do wlasciwej ilosci... kwestia kontrolowania sie w trakcie focenia. zeby nie napierniczac bez sensu. ale koniec koncow wole moc zrobic fote, niz modlic sie, czy mi starczy kliszy, kasy na wywolanie potem, albo czy mi tego w ogole w labie nie spiernicza. inna kwestia, ze czasem fota okazuje sie lepsza juz w domu na ekraniku. no, 40D to moze nie, ale w przypadku 5D mkI, naprawde, zdjecie moze byc tylko lepsze na kompie
    www albo tez flickr

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...wole moc zrobic fote, niz modlic sie, czy mi starczy kliszy,...
    HM na odwrót raczej...wracałem skądś, a w aparacie x klatek do naświetlenia, a strasznie oczy swędzą coby zobaczyć JUŻ efekty
    Jestę fotografę

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dodam jeszcze ze swojej strony, iż nie chodzi mi o słynne 'staranniejsze kadrowanie' analogiem powodujące mniejszą ilość odpadów, gdyż nie jest to prawdą. Rzadziej wyciąga się aparat - to już prawda jest. Natomiast w mojej ocenie pewien opór do wymiany analoga na cyfrę rośnie we mnie z powodu faktu, iż 95 % zdjęć zamieszczanych czy tutaj na CB czy na jakimkolwiek innym portalu, z powodzeniem zamiast cyfry możnaby było zrobić analogiem.

Nie ma sensu w wyścigu, o którym wspomniał janmar, ustawiać się od razu z tyłu. To prawda. Pytanie tylko, czy ustawienie się z przodu cokolwiek daje, biorąc pod uwagę docelowy efekt?

To pytanie choćby do Ciebie, Akustyk. Twoje prace cenię wysoko, sporo tych krajobrazów jest naprawdę bardzo dobrych. Pytanie tylko, czy nie zrobiłbyś identycznych tym samym obiektywem, przy użyciu puszki z zainstalowaną Velvią zamiast 5d (czy innego aparatu, którego używasz, z tym 5d strzelałem). Moim zdaniem, w bardzo wielu przypadkach efekt byłby identyko. Tym bardziej, że na potrzeby strony internetowej publikujesz zdjęcia w wymiarze niewielkim, zaś wiadomo, że slajdy powstały głównie z dwóch powodów - po pierwsze by był szybszy podgląd (taki pre-live view), po drugie zaś - by lepiej się je drukowało. Także w przypadku ewentualnej publikacji prac w prasie, te slajdowe również by się sprawdziły. A biorąc pod uwagę Twój warsztat i umiejętności, myślę, że nie potrzebujesz specjalnie widzieć efektu od razu (wspomniany live view).

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów