Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Tamron AF 18-200 XR Di-II LD Aspherical

Domyślnie Tamron AF 18-200 XR Di-II LD Aspherical

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu kupiłem do swojego aparatu (Cannon 1000d) obiektyw Tamron AF 18-200 XR Di-II LD Aspherical (http://allegro.pl/tamron-af-18-200-x...923153682.html). Zauważyłem, że wiele zdjęć (jak nie większość) wychodzi nieostra, wiem że obiektyw nie ma wbudowanej stabilizacji ale nie ostre zdjęcia wychodzą również przy niewielkim zbliżeniu i użyciu lampy błyskowej. Muszę zrobić kilka zdjęć by w końcu jedno wyszło w pełni ostre. Czy to normalne? Ponadto wiele razy się zdarza, że AF ma problemy z ustawieniem ostrości, musze wtedy kombinować z zoomem. Wiem, że obiektyw nie jest z najwyższej pułki no ale bez przesady, na obiektywie który do tej pory miałem kit 18-55 (bez stabilizacji) praktycznie wszystkie zdjęcia były ostre i to nawet gdy poruszyłem aparat. Te obiektywy tak mają czy mój jest uszkodzony?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez royback Zobacz posta
    ...Te obiektywy tak mają czy mój jest uszkodzony?
    Tak mają i tak nie mają.

Cytat Zamieszczone przez royback Zobacz posta
    ...Muszę zrobić kilka zdjęć by w końcu jedno wyszło w pełni ostre...
    Czyli jednak można Pod względem sprawności to ten model jest jednym ze słabszych megazoomów, a może Ty coś robisz nie tak jak należy ? Na odległość ciężko cokolwiek stwierdzić, ale stawiam że szkiełko jest już 'zmęczone'.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Czyli jednak można Pod względem sprawności to ten model jest jednym ze słabszych megazoomów, a może Ty coś robisz nie tak jak należy ? Na odległość ciężko cokolwiek stwierdzić, ale stawiam że szkiełko jest już 'zmęczone'.
    Nie mówię, że wszystkie wychodzą nieostre lecz duża część, przy poprzednim zwykłym obiektywie 18-55 nie miałem takich problemów. Zdjęcia o których mówię robiłem na automacie w pomieszczeniu (sobotnia wigilia). Wiele z nich jest nieostrych pomimo użycia lampy.

Obawiam się, że przy dużym zoomowaniu i robieniu zdjęć w ruchu np. na pokazach lotniczych wszystkie będą nieostre.
    Ostatnio edytowane przez royback ; 26-12-2011 o 14:14

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jeśli trafisz na dobre warunki to tragedii nie będzie Ja używam sigmy 18-200 i jakoś nie narzekam na AF - chociaż porównując do 70-200 canona (i sigmy zresztą też)...to nie ma co porównywać nawet. A jak warunki będą średnie to cóż...musisz się liczyć że 'ciemne' megazoomy to nie jest to co tygryski lubią najbardziej.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Może to kwestia wyboru pól AF? Ustaw na centralny punkt i sprawdź czy pomoże.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez pancernik12 ; 26-12-2011 o 16:30
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pancernik12 Zobacz posta
    Może to kwestia wyboru pól AF? Ustaw na centralny punkt i sprawdź czy pomoże.

Pozdrawiam
    Ok, spróbuję, dzięki za radę.

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po prostu - jak robisz w automacie i masz ustawione wszystkie pola AF - może ustawiać przysłonę tak, żeby złapać ostrość we wszystkich punktach (np. twarz plus ściana 3-4m za nią)- a jak zwiększa przysłonę to i czas idzie do góry - co przy dużych ogniskowych może powodować "nieostrość".

Pozdrawiam
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów