Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Czym sobie ułatwić sprawę.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witkowskipl Zobacz posta
    Posiadam 50d z 50 1.8 i Tamkiem 17-50 2.8
    Cytat Zamieszczone przez Lucas93 Zobacz posta
    więc może jasną szeroką stałkę? Np. Canon 28/1.8
    Jak już szeroko, to prędzej 14/2.8 Samyanga. 28mm na cropie, to do szerokich się nie zalicza

Chciałem zrobić tym zestawem parę zdjęć w miejscach typu cukiernia, knajpka, pokój w mieszkaniu. Okazało się, że zazwyczaj wychodzę na styk (coś koło f3.2, 1/60s, ISO 800)
    Cytat Zamieszczone przez Lucas93 Zobacz posta
    Zgoda, ale statywem ruchu nie zamrozi.
    Z podanego przez autora wstępu, wywnioskowałem, że zdjęciach w różnych pomieszczeniach mają prezentować sale w okazałości, a nie ludzi. Jedynie, że autor miał coś innego na myśli.

Lampa lub statyw. Sam nie przepadam za lampami. Użyte nie poprawnie dają płaskie efekty. Nie wiem jak u kolegi z czasem (u mnie krucho) więc nie będę ciągnął tego dalej. Na temat statywu wiem jedno. Jeden porządny (nawet za 300+zł), ale na kilka lat. Chociaż ten z bidy też daję radę
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jezyor Zobacz posta
    Leon007 ma rację. świetna strona. warto zaglądać. lampy nie gryzą i prądem nie kopią. 430 będzie w sam raz.
    Strona dobra, szczególnie dla ślubniaków i foto-repo. Dla architektury wnętrz raczej mało przydatna. "Zrobić sobie światło" to ciut ponad elementarz (wg. mnie oczywiście) - no ale wiedzy nigdy za wiele

BTW Na szczególną uwagę zasługuje ten fragment:
    Czasem podczas wieczornych zdjęć w plenerze, odbijam światło lampy błyskowej od parasolki, którą trzyma mój asystent. Przemieszcza się on wówczas ze mną w tandemie. Tak, do tego stopnia nie znoszę bezpośredniego światła.
    Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma - nie mam asystenta i musiałem polubić światło zastane

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam 430exII, myślę, że spokojnie byś ją opanował, e-ttl, aparat na manualu iso100/200, 1/200, f jaka Ci się chce, palnik w sufit i tyle -- sprawdza się w 80% przypadków "pokojowych", w pozostałych trzeba skorygować moc lampy bądź ustawienie palnika ;-)

Oczywiście to jest wyjście, jeżeli fotografujesz jakieś imprezki rodzinne, spotkania ze znajomymi itp. Do wnętrz jako takich to lepiej statyw.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Jesteś z Gdańska, więc jak się spotykamy możesz wpaść, ktoś zawsze obsługi lampy nauczy
    FF

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartorux Zobacz posta
    ktoś zawsze obsługi lampy nauczy
    Na temat obsługi lampy powinna "wypowiedzieć się" instrukcja dotycząca danego modelu. Bardziej chodzi o wykorzystanie jej w praktyce. Zajmuje to naprawdę dużo czasu. Jesteśmy tylko ludźmi, a nie wierzę by ktoś zdołał przerobić to wszystko i pokazać efekty w przeciągu jednego dnia

Samo posiłkowanie się z techniką wykorzystania lamp wymaga czasu, skupienia, a w szczególności praktyki. Akurat z kolegą Jacek_73 nie mogę się zgodzić. Sam nie jestem fanem lamp błyskowych, ale po zastosowaniu się do kilku wskazów ze strony foto_jasiu, jestem w stanie przenieść moją wiedzę do wykorzystania w krajobrazach. Nie jest to być może efekt tak świetny jaki uzyskuje profesjonalista z "grupą wsparcia", ale nadal dobry*.

*jak na moje potrzeby
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Posiadam 50d z 50 1.8 i Tamkiem 17-50 2.8
    Chciałem zrobić tym zestawem parę zdjęć w miejscach typu cukiernia, knajpka, pokój w mieszkaniu. Okazało się, że zazwyczaj wychodzę na styk (coś koło f3.2, 1/60s, ISO 800) Chciałbym mieć pewien komfort, zapas i trochę zejść z tymi wartościami. W co powinienem się zaopatrzyć, by w miarę elegancko zejść z tej granicy. Świat lamp jest mi kompletnie obcy i nie ukrywam, że trochę zbyt efekciarski. Przez co boję się tykać czegokolwiek z tego typu sprzętu. Czy lampa pokroju 430exii byłaby zbawieniem/złagodzeniem? Niestety zazwyczaj widzę same studyjne i ślubne zdjęcia, a to nie moja działka. Chcę uniknąć szpanu i uchronić się od iso 3200.
    Jak już koledzy wyżej wspomnieli masz dwa wyjścia:
    1. Kupić lampę - chcesz się rozwijać, to i tak prędzej czy później będziesz musiał kupić jakieś błyskadełko i nauczyć się je obsługiwać. Dodatkowo - w kawiarniach (jeżeli to jest Twoim zamysłem) zamrozisz ruch ludzi.

2. Kupić statyw - lepiej mieć jakikolwiek niż nie mieć żadnego. Statyw umożliwi Tobie fotografowanie w warunkach zastanych i dzięki temu będziesz mógł oddać klimat fotografowanej sceny. Dzięki statywowi będziesz mógł też zwiększyć tonalność zdjęć (HDR).

Wybór należy do Ciebie :-). Ja w fotografii architektury praktycznie nigdy nie błyskam. Wolę oddać klimat danego miejsca, jego barwę i wygląd za pomocą naturalnego światła (tzn. nie generowanego przez błysk mojej lampy).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk / Gdańsk

Domyślnie

Klarując nieścisłości: nie chcę fotografować samych lokali, a ludzi w nim. Ogólnie interesuję się stylem filmowym. Kadrowo wyglądałoby to mniej wiecej tak:
    http://img716.imageshack.us/img716/6652/7middle3.jpg
    Oczywiście światła takiego nie uzyskam. Jest to screen z filmu i tylko daje wyobrażenia kompozycyjne moich zamiarów, czyli tematyka rozmowy dwóch osób w lokalu.

Dzięki wielkie za wszystkie uwagi.
    Canon 50d i działo 50mm 1.8 II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zarówno lampa jak i porządny statyw rozwiążą Twój problem, ale IMHO są to rozwiązania uzupełniające się a nie zamienne.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

do tego typu zdjęć to ani lampa, ani tym bardziej nie statyw :]

Jeśli to będzie sesja pozowana to tylko lampki studyjne, ewentualnie dla zabawy starczą systemowe, ale no właśnie przydało by się nieco więcej niż jedna.

Jeśli fotki sytuacyjne to tylko i wyłącznie dobre szkło. Do sytuacyjnych zdecydowanie nieco dłuższe czyli od 135, 70-200

Jeśli pozowane to samo szkło też wystarczy , może 35mm i 85mm ?
    C1D3-S35mm1.4

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów