Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Co, jak i dlaczego?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    jeszcze dodam że jeśli chodzi o zdjęcia typu "makro" to można zastosować zamiast drogiego obiektywu (drogiego w porównaniu do sprzętu o którym pisze założycielka wątku) tzw. pierścienie pośrednie. w wersji tańszej nie przenoszą automatyki ale to nie problem w makro.. można też zastosować przejściówkę na bagnet M42 i używać pierścieni i szkieł od starych aparatów typu zenit, praktica itp.
    a właśnie co będzie jak np. dołoże np. te pierscienie pośrednie do obiektywu macro? czy skala odwzorowania się zwiększy i jaki to ma wpływ np. na jakośc obrazu? czy np. obiektywem macro plus pierścienie pośrednie będę w stanie sfotografować oko pszczoły już zamiast tylko jej całej?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ucan Zobacz posta
    Witam serdecznie ;-)
    Otóż jestem początkującą użytkowniczką Canona EOS 1000D. Na początku pracowałam na obiektywie kitowym, który do body dorzuciła mi osoba sprzedająca mi niemal nieużywany aparat. Po pewnym czasie pracowania na kicie dokupiłam do swojego osprzętu stałkę 50mm/1.8. Obiektyw kitowy sprzedałam. Jednak stałka nie nadaje się do robienia zdjęć makro, których ostatnim czasem wykonuję dość sporo.
    Moje pytanie brzmi:
    Jakie obiektywy są najlepsze do wykonywania zdjęć makro przy Canonie 1000D?
    Do robienia jakich zdjęć najlepsze są stałki? I dlaczego tak jest?

Proszę nie krytykować. Dopiero zaczynam
    Jeżeli masz 50/1.8 to ja doradzę dokupić nakładkę RAYNOX DCR-250
    Robiłem swego czasu zdjęcia takim zestawem

Do zabawy w makro mi pasowało!
    Pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    tzw. pierścienie pośrednie. w wersji tańszej nie przenoszą automatyki ale to nie problem w makro.. można też zastosować przejściówkę na bagnet M42 i używać pierścieni i szkieł od starych aparatów typu zenit, praktica itp.
    Pierścienie bez automatyki tylko do obiektywów z ręcznym ustawiemiem przesłony (M42 np.). W innym przypadku będzie problem.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Pierścienie bez automatyki tylko do obiektywów z ręcznym ustawiemiem przesłony (M42 np.). W innym przypadku będzie problem.
    no ale przecież pierścienie z automatyką można kupić za 200 zł, wieć chyba nie warto się łaszczyć na te bez...?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    no ale przecież pierścienie z automatyką można kupić za 200 zł, wieć chyba nie warto się łaszczyć na te bez...?
    Dokładnie też tak myślę. Jak kupować to właśnie takie z automatyką, tym bardziej, że będzie można bez problemu zastosować do współczesnych obiektywów bez możliwości ręcznego ustrawienia przesłony. Sam mam takie Delty (230zł) i są OK!

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Hehe... nowka jest na allegro za niecale 140 zeta

Niewiele tansze sa pierscienie bez przenoszenia automatyki, ale z dandelionem. Wiec warto doplacic

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

a właśnie co będzie jak np. dołoże np. te pierscienie pośrednie do obiektywu macro? czy skala odwzorowania się zwiększy i jaki to ma wpływ np. na jakośc obrazu? czy np. obiektywem macro plus pierścienie pośrednie będę w stanie sfotografować oko pszczoły już zamiast tylko jej całej?
    Skala się powiękrzy. Problem w tym, że ze wzrostem skali odwzorowania maleje też odległość przedmiotu od obiektywu i szybko dojdziesz do momentu zetknięcia obiektu z soczewką. Z Tamronem 90 z tego co pamiętam maksymalna skala odwzorowania jaką udało się osiągnąć to ok. 1.5 przy 3 pierścieniach, jakby ktoś był zainteresowany to mogę sprawdzić dokładnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Hehe... nowka jest na allegro za niecale 140 zeta

Niewiele tansze sa pierscienie bez przenoszenia automatyki, ale z dandelionem. Wiec warto doplacic
    Plastikowe są nawet jeszcze tańsze. Co do ich jakości niech się wypowie ktoś kto takie posiada. Ja wolałem nie ryzykować i kupiłem częściowo metalowe.
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 25-12-2011 o 15:09 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Plastikowe są nawet jeszcze tańsze. Co do ich jakości niech się wypowie ktoś kto takie posiada. Ja wolałem nie ryzykować i kupiłem częściowo metalowe.
    Ja posiadam Delty Econo i nie narzekam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów