Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Canon 300/4 L non IS

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ano niestety, w tym roku stuknęła mu dwudziestka. Następca pojawił się sześć lat później, więc najmłodsze egzemplarze 300/4 L USM będą mieć lat czternaście.
    nie jestem pewny, ze nonIS byly produkowane az do 97-go roku. wiekszosc egzemplarzy, ktore znam, jest juz dawno pelnoletnia moja ex bedzie miala w maju 20
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czeyczer Zobacz posta
    Kolekcjoner, ile Ty za nie dałeś i gdzie?
    Nie pamiętam już :-(. Kupiłem w komisie w Kraku.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie jestem pewny, ze nonIS byly produkowane az do 97-go roku. wiekszosc egzemplarzy, ktore znam, jest juz dawno pelnoletnia moja ex bedzie miala w maju 20
    W 1997 wszedł IS więc produkcję zakończyli pewnie wtedy, albo ewentualnie w 1996.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    fajna sprawa jest tez kupując 200mm f2.8 II +x1.4 II na rynku wtórnym za taki zestaw nie damy wiecej niż 3tyś a jakościowo bardzo podobnie o ile jest jakaś różnica po za działaniem AF
    oj watpie, ze podobnie. na malo gestej matrycy moze, ale w warunkach gdzie da sie dostrzec roznice w rozdzielczosci... 300/4 to jedno z najostrzejszych szkiel Canona w ogole. nie wiem czy goly 200/2.8 daje ten sam poziom (chociaz roznica zapewne jest zaniedbywalna dla normalnego czlowieka), a w neutralnosc TC, sorki, nie wierze...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    fajna sprawa jest tez kupując 200mm f2.8 II +x1.4 II na rynku wtórnym za taki zestaw nie damy wiecej niż 3tyś a jakościowo bardzo podobnie o ile jest jakaś różnica po za działaniem AF
    Podobnie .
    200/2.8 jest odrobinę słabszy od 300-tki na starcie więc jak ma zyskać po dołożeniu TC???
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    200/2.8 jest odrobinę słabszy od 300-tki na starcie
    Pod jakim względem 200/2,8II jest "na starcie" słabszy od 300/4L non IS

Cytat Zamieszczone przez Koloekcjoner Zobacz posta
    jak ma zyskać po dołożeniu TC???
    Zyskuje na długości ogniskowej, na wszystkich pozostałych własnościach niestety traci :sad:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Pod jakim względem 200/2,8II jest "na starcie" słabszy od 300/4L non IS
    golej rozdzielczosci.

200/2.8 nie mialem, 300/4 owszem. jeszcze sie taki korpus nie urodzil, zeby 300/4 mu nie wystarczyl do zmierzenia max rozdzielczosci. mooooze przy 500 mpix...

ten lens to killer. naprawde
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

300/4 to trochę zmitologizowane szkło, ale rzeczywiście bardzo dobre pod względem rozdzielczości. Porównywalne z 400/5.6, choć ten ostatni jest trochę bardziej miękki. Niestety 200/2.8 ustępuje obu wymienionym, przynajmniej na pełnej dziurze. Wszystkie te szkła nie mają elementów fluorytowych, więc średnio znoszą dołączanie TC, zwłaszcza jeśli chodzi o aberrację.
    Komuś rozglądającemu się za 300/4 poleciłbym 400/5.6 lub 300/4 L IS. Różnice są naprawdę pomijalne (może z wyjątkiem stabilizacji), za to te szkła na pewno łatwiej kupić młodsze i dłużej będą serwisowane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Inna rzecz, że tam za bardzo nie ma się co popsuć, o ile są prawidłowo używane. Najczęściej nawala pierścień MF, zwykle na skutek upadku bądź innego uderzenia. Naprawa nie jest (chyba) kłopotliwa.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 25-01-2012 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[QUOTE=jotes25;1038679] 300/4 to trochę zmitologizowane szkło, ale rzeczywiście bardzo dobre pod względem rozdzielczości.[/QUOTE ]

To prawda, jest i zmitologizowane i ostre.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Porównywalne z 400/5.6, choć ten ostatni jest trochę bardziej miękki. Niestety 200/2.8 ustępuje obu wymienionym, przynajmniej na pełnej dziurze.
    200/2,8L II na pewno nie ustępuje ostrością na pełnej dziurze 400/5,6;
    300/4L ustępuje na pełnej dziurze, ale przymknięty do f/4 jest ostrzejszy od 300/4L na f/4, a przymknięty do f/5,6 na pewno ostrzejszy od 400/5,6 na 5,6.
    :-)
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 25-01-2012 o 20:56

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    ...
    200/2,8L II na pewno nie ustępuje ostrością na pełnej dziurze 400/5,6;
    300/4L ustępuje na pełnej dziurze, ale przymknięty do f/4 jest ostrzejszy od 300/4L na f/4, a przymknięty do f/5,6 na pewno ostrzejszy od 400/5,6 na 5,6.
    :-)
    Jak 300/4 na pełnej dziurze ustępuje 200/2.8 a przymknięty do f4 jest już ostrzejszy bo czegoś jakbym nie zrozumiał.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów