Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Ślubne

xxl
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hazan
    Cytat Zamieszczone przez xxl
    MAJA & WOJTEK

Male fotki, bo niestety mam malo miejsca na serwerze
    Zalecam przeczytanie:
    http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=157
    Po pierwsze : zdjęcia własne - czyli robione przez siebie samego - a nie te które się nam najbardziej podobają
    Po drugie : zrobione aparatem marki Canon - jeśli sa zrobione innym to przynajmniej proszę o zamieszczenie informacji.
    Po trzecie : wiadomo że nie wolno umieszczać treści których nie dopuszcza regulamin forum.

Nie rozumiem o co Ci chodzi? Zaden z tych punktow nie wystepuje w moim przypadku.

Scaramanga
    No wlasnie, pokaz swoje...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podobają mi się takie ujęcia jak to:

ale chyba bym zcieśnił kadr, może jakoś tak:

Wydaje mi się że tak jest większe wrażenie bliskości a, dodatkowo irytowała mnie ta duża czrna przestrzeń ponad ich głowami.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

xxl
    Guest

Domyślnie

Ciesze się, że jest kilka osób którym się coś z tych fotek podoba. Co do kadrowania, takie jak przedstawiłeś też mi sie podoba. Ostatnio zauważyłem, że na FT i PF panuje tendencja do zacieśniania kadrów i zaczyna mi się to podobać, choć w niektórych przypadkach jest to całkowicie nieuzasadnione...
    Pozdrawiam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pomysly calkiem ciekawe, technicznie juz ktos zauwazyl ze gorzej.
    I co do pomyslow - Scaramanga ma racje... mlodym teraz sie one podobaja, ale za 5 lat?
    Slub to wydarzenie Panstwa Mlodych, a nie impreza dla fotografa. Pomysly mozna realizowac z modelami i modelkami, w plenerze lub studio, mozna sie wtedy bawic fotografia.
    Za to slub nalezy udokumentowac, bo na szastanie pomyslami i ustawianie mlodych wg siebie to moga sobie pozwolic tylko najwieksi fotografowie slubni.
    Tu widac ich wplyw... niestety zbyt duzy, i niestety nie do konca udany.
    Ja bym takich fotek nie zrobil.
    Nie dlatego ze bym nie umial, a dlatego ze bym nie chcial.
    Bo pomysly widac, ale ducha uroczystosci (czyli udokumentowania, przekazania jej) nie widac.

xxl
    Guest

Domyślnie

Ducha uroczystości mam na pozostałych 600 zdjęciach (kościół, wesele, poprawiny). To tam widać to o czym wspomniałeś. Wybrałem te foty, gdyż jak wspomniałem są inne, a ponadto nie pokazują nic czego Młodzi lub inni uczestnicy wesela nie chcieli by pokazać.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Vitez jestes cholerniestaromodny - to co robilXXl - zaczya kopiowac wielu innch, tylk leniwcom za zakladow foto sie tak kombinowac niechce bo po co!

a to super fotki naprawde, a walory techniczne mozna powiedziec ze nie do konca super ale podkreslaja charekter tej sesji!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ducha uroczystości mam na pozostałych 600 zdjęciach
    Skoro zrobiles az tak duzo zdjec(600 powala na kolana) to dziwie sie,ze
    wybrales zdjecia sredniego lotu.Nie chce mi sie wierzyc aby z takiej ilosci
    nie mozna bylo wybrac 30 zdjec naprawde dopracowanych i ciekawych.
    Problem moze lezec w nieumiejetnym wybraniu takich zdjec.W wielu redakcjach
    pism edytorami zdjec sa osoby bedace laikami w sprawach fotografi, a nie fotografowiei,specjalnie aby reprezentowaly przecietnego odbiorce-czytelnika.Sprobuj pokazac te wszystkie zdjecia paru roznym osobom z prosba o wybranie tych,ktore sa wedlug nich najlepsze i zamiesc je ponownie.Mysle,ze taka galeria roznic sie bedzie od tej,ktora zamiesciles.
    Pozdrawiam!
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

xxl
    Guest

Domyślnie

Skoro zrobiles az tak duzo zdjec(600 powala na kolana)
    Hmmm... Nie wiem czy to dużo. Kumpel który robi około 160 wesel w roku robi przecietnie około 2000 fotek i to bez poprawin. Ja zrobiłem około 1000 (340 poszło na dzien dobry do kibelka, bo jakość była żenująca.) i szczerze mówiąc nie wiem jak on tyle zdjęć może zrobić, ale mniejsza z tym.

Scaramanga
    Pewnie masz racje. Przy wyborze fotek kierowałem sie moimi upodobaniami i wystawiłem te które mi sie najbardziej podobały. Chyba będe musiał popytać nie stronnicze osoby, które foty im najbardziej się podobają...

Przemek --> Dzięki

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm... Nie wiem czy to dużo. Kumpel który robi około 160 wesel w roku robi przecietnie około 2000 fotek i to bez poprawin. Ja zrobiłem około 1000
    Robisz cyfrowka wiec dla Ciebie nie duzo.1000 zdjec to prawie 28 rolek .Srednio rolka kosztuje u mnie na gieldzie 18(film) i 32 PLN(slajd Velvia 100F) czyli robiac na filmie wydam 504 PLN
    Tu zaraz ktos powie,ze przeciez taniej cyfrowka.Tak,ale medal ma dwie strony...
    Ja srednio kupuje 4-6 filmow (144-216 zdjec)z czego odpada mi ok. 10-15 klatek(bledy).
    Mniejsza ilosc zdjec zmusza mnie do wiekszego rezimu w stosunku do zwolnienia migawki.Wiele lat robilem zdjecia Pentaconem Sixem (6x6 cm-sredni format)gdzie film ma 12 klatek i nie mozna sobie pozwolic na zmarnowanie chocby jednej.
    Robiac impreze trzema filmami po 12 klatek trzeba bylo tak rozlozyc sie fotografowaniem aby uchwycic wszystkie wazne momenty i nie zostac jeszcze choc bez 1 klatki na koniec.Powiem wam,ze byl to dla mnie poligon,ktory nauczyl mnie
    szanowac material i co najwazniejsze robic mniej bledow.Teraz film 36 klatkowy to dla mnie mozliwosc na cala galerie zdjec.Cyfrowki powoduja(oczywiscie to uogolnienie),ze przyciska sie automatycznie przycisk,nie zastanawiajac sie za bardzo co sie ma przed obiektywem,zawsze przeciez mozna to wykasowac i zrobic nastepne.
    Otrzymujemy setki powtarzalnych zdjec rodem z japonskiej wycieczki fotografujacej wszystko co sie rusza lub nie moze sie przed nia schowac na czas...
    To Cobra wlasnie ze sredniego formatu:

Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja zrobiłem około 1000
    XXL, 1000 fotek ! Przy założeniu że cała uroczystość trwała od rana do wieczora (8 godzin) to waliłeś 125 fotek/h czyli ponad 2/min - sorry, ale nie mieści mi się to w głowie. Gdybyśmy mówili o wyścigach samochodowych, sporcie czy innych szybko ruszajacych się obiektach, to idę sobię wyobrazić taką strategię - strzelam tyle ile bufor przyjmie, bo drugi raz Schumacher jechać w tym miejscu nie bedzie (a później coś wybiorę). Ale my mówimy o foceniu imprezy, która jeśli chodzi o rozkład jest dość typowa i przewidywalna (wszystkie śluby i wesela mają te same fazy). O ile fotografia to moje hobby, o tyle zawodowo zajmuję się zarządzaniem projektami. W projekcie, największym błędem, którego nie da się nadrobić potem w fazie realizacji (no chyba, że jesteś urodzonym geniuszem improwizacji, i jeszcze do tego masz farta) jest brak planowania. W zarządzaniu projektami, faza planowania to 15 do czasem 50% czasu/środków przeznaczonych na projekt Myślę, że to czego najbardziej zabrakło w Twoim projekcie to planowanie. Gdybyś miał dobry plan (np 30-40 ujęć) to poświęciłbyś czas na zrobienie fotek do tych zaplanowanych scen - niech bedzie nawet po 5-7 klatek na scenę, to ci daje 150 - 280 zdjęć + jakieś 100 ad hocków (w końcu mamy cyfre to nas nie kosztuje 8) ) razem do 400 klatek (400 klatek w RAW to 3 x 1 GB CF) - z których na pewno wybierzesz extra esej na 30-40 zdjeć.

Widzę po Twoich zdjęciach, że przeglądałeś dużo dobrych prac ze ślubów i starałeś się niektóre powtórzyć - co jest jak najbardziej OK. Zawodowcy chetnie publikują swoje super zdjęcia, natomiast bardzo rzadko piszą jak naprawdę organizują sobie pracę i jak się do niej przygotowują. Moim zdanie pomijają celowo to co stanowi ich największą tajemnicę zawodową .

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów