Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Pixel hot shoe converter + HVL42AM

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pixel hot shoe converter + HVL42AM

Witam,

Jestem na tym forum bardzo świeży gdyż przesiadłem się z Sonego na Canona kilka dni temu. Niestety od razu pojawił się problem gdyż nie potrafię dogadać się z lampą wbudowaną w 7D i chciałem jeszcze przez jakiś czas (nieokreślony) posługiwać się swoją starą lampą z Sonego (HVL42AM). Zakupiłem więc konwerter na ISO Pixela i niestety błysk nie jest wyzwalany.

Teraz pojawia się światełko w tunelu gdyż jeżeli założę lampę do swojej starej A700 i przekładam ją do 7D (bez wyłączania) to normalnie mam (co prawda w pełni manualną) lampę. Błyska aż miło. Niestety gdy wyłączę lampę i ponownie ją włączę (na Canonie) już nie działa. Nie mam pojęcia jak przejść ten problem. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Domyślnie

Nic nie zrobisz. Lampa nie komunikuje się z body Canona więc mimo przejsciowki myśli, że nie jest potrzebna i nie blyska. Założenie jej na Sony a700 i zdjęcie powoduje że przestawia się na tryb zdalnego wyzwania (nie mam ma myśli wireless bo to coś innego)
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok spoko, w takim razie pytanie co to jest ta zmiana trybu na zdalne wyzwalanie? Gdzie tu leży problem? Skoro mówisz, że nie komunikuje się z body Canona a jak ją wyzwolę raz na Sonym to zaczyna się komunikować? Dociekam bo chcę zrozumieć i przy okazji bardzo lubię swoją HVL-kę.

Uprawnienia umieszczania postów