Prawda jest taka, że wiele osób kieruje się tylko i wyłącznie opiniami "zaufanych" kolegów. Pisząc zaufanych, mam między innymi na myśli znajomych, którzy zarabiają na fotografii. Wielu moich kolegów przychodzi do mnie o opinie w kwestii doboru aparatu czy zakupu akcesoriów. Oczywiście staram się im w jak najmilszy sposób przekazać swoją wiedzę. W przypadku koleżanki Ani, zapewne było podobnie. Znajomy fotograf po prostu pochwalił się, co by wybrał gdyby dysponował takim, a takim funduszem.Bo pamiętajmy, ten kto kupi aparat, nie staje się fotografem![]()
Kwestie doboru korpusu pozostawiam autorce. Uważam, że 1100D jest jaki jest, spełnia swoje funkcje, robi zdjęcia - w dodatku nie tak bardzo odbiegające jakością od pozostałych cropowych puszek. Dopiero przeskok na FF da pewne zmiany w obrazku. Jednak poszukiwania 5D mark I w dobrym stanie, przebiegu mogą trwać dłużej niżeli się przypuszcza.
Jeśli chodzi o szkło, to tutaj już powinna się zapalić lampka. Co takiego wymagam od szkła. Jeśli będzie, to moje pierwsze i jedyne szkiełko, to muszę szukać takiego, które spełni wszystkie oczekiwania. Czyli taki 17-55 czy 15-85, a nawet tani 17-85.
Jeśli planuje się dokupić jakieś szkła, to trzeba się konkretnie zastanowić jakie szkło dobrać. Czy L-ke typu 24-105, spacerniak i do niego dokupić szeroki kąt czy poszukać 17-40 i dokupić stałki.
Ostatnią rzeczą nad którą naprawdę należy poświęcić nieco czasu jest dobranie parametrów pod swoje standardy. Rozumiem, że 17-40, to jest szkło typu Luxury, ale jest przystosowane do odpowiednio dobranych zastosowań. Robiąc zdjęcia w pomieszczeniach czy na jakichkolwiek imprezach można się naprawdę przejechać. Nie będzie stabilizacji, tak więc wymagane są wysokie czułości iso lub lampa - którą też trzeba dokupić.
Rozumiem, że kolega zasugerował 17-40 pod kątem późniejszego zakupu pełnej klatki. Jednak czy nie lepszym rozwiązaniem będzie zakupienie 18-55 (kiciaka) lub (jakieś 17-55 z f=2.8) i zakup stałek?
W moich poczynaniach doszedłem do wniosku, że brakuje mi długich szkieł (naprawdę długich) czego Tobie (autorze) brakuje? Jeśli zamierzasz używać szkła do wszystkiego, to rozważ zakup szkła typu 15-85 i dokupienie stałek lub pójście tylko i wyłącznie w stałki. Imho 35/2 + 85/1.8, to wydatek (używki) poniżej 2000zł. Wtedy spokojnie starczy na dołożenie do 17-50 tamrona i/lub zakup używki 15-85
Co najważniejsze, to i tak Ty (autorze) musisz tę decyzję podjąć. Żadne z nas czy które kolwiek z Twoich znajomych podejmie się odpowiedzialności za zły wybór.