Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Canon 1100D + obiektyw Canon EF 17-40mm f/4 L USM

Domyślnie Canon 1100D + obiektyw Canon EF 17-40mm f/4 L USM

Hej,

Planuje zakup aparatu Canon 1100D i dodatkowo obiektyw Canon EF 17-40mm f/4 L USM.
    Chciałam się dowiedzieć czy to dobry wybór i co myślicie o tym?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wybor jest OK, pytanie tylko, czy to najlepsza kombinacja za dana kwote. czym robisz w tej chwili zdjecia, co dokladnie chcesz kupic i jaka kwota wchodzi pod uwage?
    www albo tez flickr

Domyślnie

Kwota w granicach 4500zł, szczerze mówiąc dopiero zaczynam przygodę z fotografią, znajomy fotograf polecił mi taki wybór ale wolę się podpytać jeszcze innych osób

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Na twoim miejscu wolałbym się rozejrzeć za 17-55 2.8 is, lepsze światło, lepszy zakres, stabilizacja, bardzo szybki af, na minus jedynie pancerność ale też źle nie jest.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w tej kwocie wybieralbym miedzy zestawami:

Canon 60D + 18-55
    Nikon D90 + 18-105
    Canon 600D + 18-135

dlatego, ze obiektyw 17-40 to jest zdecydowanie przesada (glownie pod wzgledem ceny w tym wypadku), bo mozna kupic cos tanszego i nadal w zupelnosci wystarczajacego do potrzeb zaczynajacego fotografa.

trojka powyzej jest ulozona w kolejnosci od najlepszego do najgorszego korpusu, co do obiektywow, to w zasadzie sa bardzo podobne jakosciowo, roznia sie zakresem ogniskowych, tzn. mozliwosciami. na potrzeby poczatkujacego fotografa polecalbym wybierac miedzy dwoma ostatnimi wedlug oceny organoleptycznej - tzn. co lepiej w rece lezy (ja mam lape nawykla do wiekszych korpusow i taki 600D mi zle lezy w porownaniu z chocby D90, ale np. moja slubna malzonka zdecydowanie woli wlasnie maly 600D).

polecany zestaw 1100D + 17-40 to w porownaniu z powyzszymi generalnie slabszy korpus i obiektyw lepszy optycznie, ale dajacy mniejsze mozliwosci (konczy sie raptem na 40mm, gdzie inne siegaja nawet powyzej 100mm). IMHO, zaczynajac przygode z fotografia lepiej kierowac sie mozliwosciami sprzetu nie jakoscia optyki. lepiej kupic lepszy korpus niz 1100D i dobrac do niego obiektyw dajacy przede wszystkim wiekszy zakres ogniskowych. z ww. obiektywow mam 17-40, 18-55 i 18-135 - i obiektywnie rzecz ujmujac, 17-40 na pewno jest najlepszy a 18-135 najgorszy, ale jak biore na wycieczke aparat (450D w moim przypadku) to chetniej biore wlasnie 18-135. ze wzgledu na wygode i mozliwosci.
    www albo tez flickr

Domyślnie

No tak...tylko te obiektywy, które proponujesz to plastik a ja bym jednak wolała szkiełko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ania84 Zobacz posta
    No tak...tylko te obiektywy, które proponujesz to plastik a ja bym jednak wolała szkiełko
    ja bardziej oceniam pod katem zdjec, ktore mi z tego wychodza.

inna kwestia, ze plastik to dobre okreslenie na 1100D.

ale... to nie moje pieniadze...
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ania84 Zobacz posta
    No to może Canon 17-55/2.8, jasny, bardziej uniwersalny zakres, a jakością na pewno nie odbiega od 17-40, może obudową, ale źle też nie jest
    A jeśli chcesz od razu eLke to lepszy wg mnie będzie 24-105 niż 17-40. Bardziej uniwersalny, to samo światło, stabilizacja.

Ale w obu przypadkach wyjdzie niecałe 5 tyś.

Pozostaje jeszcze kwestia body. Takie szkła do 1100d to trochę przesada. Może lepiej opcja akustyka z 600d lub 60d, a na lepsze szkiełko trochę pozbierać?
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

17-40/4L to dobre szkło, ale zostało projektowane do czegoś inne niż bycie uniwersalnym zoomem na aparacie z małą matrycą.

Jak nie Canon 17-55/2.8 to może Sigma 17-50/2.8 HSM lub jeszcze taniej Tamron 17-50/2.8 VC?

Co do plastikowości, popieram akustyka - argument bezsensowny przy tej puszce.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Biorąc pod uwagę własne doświadczenie też bym na twoim miejscu rozważył 24-105 zamiast 17-40. Cena praktycznie ta sama a wydaje się być bardziej uniwersalny. Zaczynałem z nim od EOSa 400, to podstawowy mój obiektyw i rzadko go ściągam z body. Czasem jednak brakuje szerokiego kąta i tu musisz założyć, że wcześniej czy później (zależy jakie zdjęcia chcesz robić) trzeba będzie taki dokupić.
    Jak poprzednicy radził bym też przynajmniej 600D, wyjdzie ok. 700 zł więcej ale chyba warto.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów