Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Ceny - podzielcie się swoimi przewidywaniami :)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pewien obraz cen masz tu: http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1052&tab=2 ale na ile sensowny - to sam musisz ocenić albo z kimś zweryfikować. Jednak to zawsze jakiś punkt odniesienia - czyli lepiej, niż nic.
    Z przyzwyczajenia Canon

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

dzięki abyss, mam świadomość że bardziej chodzi o trendy niż dokładne wartości

ćwiczenie z wejściem 50tki jest nastepujace , miesiąc po premierze 40tka idzie mocno do góry, 15% spadek ceny po 4 miesiącach

5D w pierwszym miesiącu po premierze 5DII idzie w górę, po 5 miesiącach osiąga cenę z momentu premiery następcy,

wniosek jest taki że najlepiej kupować moment przed premierą następcy, lub potem dać sobie długo na wstrzymanie , ale wtedy już tylko rynek wtórny.

Czyli nie czekam

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Zastanawiałem się długo czy nie czekać na 5D mk3. W końcu pomyślałem, że zanim wejdzie - minie jakieś 6 miesięcy, zanim spadnie do stabilnej ceny - kolejne 6 miesięcy, czyli z grubsza rok czekania.
    A więc kupiłem mk2 i mam dodatkowy rok radości

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

greatidea myślę że mam łatwiejsze zadanie bo w przypadku 7D ciężko jakieś negatywy wyłapać , co do mk2 dochodzi motyw autofokusa, jesli się okaże celniejszy w trójce.
    Ostatnio edytowane przez tomek1906 ; 23-12-2011 o 11:57

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Za rok wymienię na mk3 Dzięki temu, że mk2 wrzucam w koszty, nie powinienem za bardzo odczuć straty wartości.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

IMHO wyczekiwanie niewielki ma sens.
    Czas ma niewątpliwy wpływ nie tylko na ceny ale i na wartość przedmiotu zakupu,jak i jego konkurencyjność do aktualnie produkowanego.
    Jeśli wiem co chcę to realizuję i nie wracam do tego ile coś kosztowało ,a ile kosztuje obecnie i co by było gdyby..
    Może by było a może by nie było,bo w dniu kiedy kupowaliśmy aparat bylibyśmy na innej ulicy i mielibyśmy stłuczkę z TIR-em [czołową].
    Możliwości powstania różnych zdarzeń jest nieskończona ilość ,ale na pewno tego nie przewidzimy.A życzeniowe kreowanie niezaistniałej przeszłości jakoś mnie nie wciąga.
    Żyję dziś.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Może by było a może by nie było,bo w dniu kiedy kupowaliśmy aparat bylibyśmy na innej ulicy i mielibyśmy stłuczkę z TIR-em [czołową].
    Możliwości powstania różnych zdarzeń jest nieskończona ilość ,ale na pewno tego nie przewidzimy.A życzeniowe kreowanie niezaistniałej przeszłości jakoś mnie nie wciąga.
    Żyję dziś.
    Nareszcie jakieś zdroworozsądkowe podejście do życia a nie wróżbiarstwo poprzeplatane myśleniem życzeniowym
    Gdybym wiedział co przyniesie jutro to zagrałbym w lotto za tydzień a nie dziś

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Najlepiej to z zakupem 5d (lub czegokolwiek innego) poczekać jakieś 10 lat. Wtedy będzie na pewno tańszy. Zaś te 10 lat można poswięcić na czytanie forum o cenach aparatów i tworzeniu krzywych cen, by być pewnym dokonywanego wyboru (za 10 lat oczywiście). Broń Boże nie robić zdjęć zbyt drogimi aparatami w tym czasie!

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Panowie, dziękuję za Wasze zdanie, pozwolę sobie się z nim nie zgodzić;

janmar - szanuję Twoje podejście do życia, jeśli masz taką sytuację (w tym wypadku dla mnie finansową) że realizujesz założenia bez głębszej weryfikacji to zwyczajnie może Cię na to stać, a mnie zwyczajnie nie. Dlatego też wchodzę na forum ludzi którzy mają wiedzę i mają ochotę tą wiedzą się podzielić. Nie uważam aby to o czym rozmawiamy miało charakter "kreowania niezaistniałej przeszłości".
    nie widzę podobieństwa pomiędzy analizą wykresu cen na e-bayu a "możliwością powstania różnych zdarzeń nieskończona ilość", nawet jeśli to tylko trendy.

tomfoot - szczerze to nie rozumiem co Twój post ma do mojego pytania, z czego wynikają Twoje wnkioski?

rozumiem że zakup w Waszym przypadku sprzętu nastąpił na zasadzie nagłego impulsu ?
    obudziliscie się rano nic nie przeczuwając, idąc ulicą zobaczyliście lustro na wystawie, weszliście i bez zastanowienia kupiliście?

nowart - tych "wróżbiarzy" znajdziesz w bankach, domach maklerskch, i innych instytucjach , tylko innaczej się nazywają

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    nowart - tych "wróżbiarzy" znajdziesz w bankach, domach maklerskch, i innych instytucjach , tylko innaczej się nazywają
    ależ oczywiście masz rację. wszelkiej maści "analitycy" nie mający zielonego pojęcia co się stanie nazajutrz. prędzej zaufałbym cygance w parku niż tym wróżbitom w białych kołnierzykach
    Dokładnie na tym samym bazuje ten wątek z którego kompletnie nic się nie dowiesz poza odwiecznym bajaniem...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów