Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Przejście z kompakta na lustrzanke cfrową?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

No i skończyły się żarty.
    Poczekajmy co powie autor wątku bo póki co zaczyna się sielanka jak prawie zawsze. A temat dąży do Hydeparku.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Jest wiele różnych opinii i trudno przy takiej rozbieżności podjąć decyzję. Najprościej to po prostu iść do sklepu, wziąć do łapy, pomacać, zrobić na swojej pustej karcie trochę zdjęć i zobaczyć czy praca lustrzanki i jakość zdjęć odpowiada. Jeżeli tak to z biegiem czasu powinno być jeszcze lepiej, bo niestety decyzję podjąć musi sam autor i taki choćby krótki kontakt ze sprzętem może nieco pomóc w podjęciu decyzji.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zanim się nauczyłem robić zdjęcia lustrzanką to trochę czasu minęło. Trzeba poznać sprzęt... Ale potem efekty są lepsze niż z kompakta.

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie.
    Nie znalazłem osobnego działu, gdzie można się przywitać, ale być może coś przeoczyłem.
    Mam na imię Bartek i jestem nowy na tym forum.
    Na święta dostałem swoją pierwszą lustrzankę. Nie jest to jakiś wypas, ale używany 400d z kitowym obiektywem (na naukę musi wystarczyć - względy finansowe). Przesiadłem się na nią z mojego kompakta Fuji i myślę, że nie pożałuję Mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualne głupie pytania, jeśli takowe się pojawią, ale jak już mówiłem jestem świeżak i brakuje mi jeszcze doświadczenia.
    Uczyć się, jeszcze raz uczyć... i podglądać najlepszych...
    Aktualnie żółty system.

Zobacz mój fotoblog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwido33 Zobacz posta
    Nie znalazłem osobnego działu, gdzie można się przywitać, ale być może coś przeoczyłem.................
    Przeoczyłeś: http://www.canon-board.info/showthre...=5446&page=133
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwido33 Zobacz posta
    ...
    Mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualne głupie pytania, jeśli takowe się pojawią,..
    O jedno czy dwa nie przyjdzie
    A poza tym: witaj
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Już poprawiam błąd, dzięki
    Ostatnio edytowane przez Gwido33 ; 30-12-2011 o 12:27
    Aktualnie żółty system.

Zobacz mój fotoblog

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek i powiem tak. Przeskoczyłem z kompakta na lustrzankę. Do tej pory miałem Fuji FinePix S100FS. Bardzo fajny aparacik, jasny obiektyw i matryca jak na kompakt dość duża bo aż 2/3". Jednak wiedziałem, że lustro wybawi mnie od pewnych uciązliwych przypadłości, jakie ma kompakt - wszechobecne szumy na wyższych ISO i w niekorzystnych warunkach oświetleniowych. Zdaję sobie, że Canon 400D z kitem to jest stan przejściowy, niemniej jednak to, jakie on zdjęcia robi w pomieszczeniach bez użycia lampy, nawet z kitowym obiektywem to bajka w porównaniu z kompaktem. W tej chwili jestem na etapie robienia zdjęć przede wszystkim w domu, bo mam małą dzidzię... Ale jak byłem na wypadzie na sanki z dziećmi w niedzielę, to rzeczywiście zdjęcia były nie za ostre. Jednak uważam, że to kwestia doboru przesłony, czasu i ISO i wszystko się da wyregulować. Tylko trochę cierpliwości i wprawy.
    Ostatnio edytowane przez Gwido33 ; 02-01-2012 o 13:37
    Aktualnie żółty system.

Zobacz mój fotoblog

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Z tymi sankami to dochodzą dodatkowe czynniki - ruch sanek, trzęsące się na zimnie ręce
    oraz ogólnie szybka akcja powoduje, że ostrość ustawiamy na inne obiekty lub tło.

Domyślnie

Niby tak, ale jak robiłem zdjęcia zaśnieżonego lasu to miałem wrażenie nieostrości... dodatkowo zdjęcia były ciemne, bo z przyzwyczajenia do kompaktów dałem niskie ISO...
    Aktualnie żółty system.

Zobacz mój fotoblog

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów