Cytat Zamieszczone przez MateuszCanon Zobacz posta
niekoniecznie canon, pisałem, że do tej pory tylko canony kupowałem, jednak jak coś jest lepszego od canona to chętnie...
od canona lepszy oże być nikon, sony, pentax, samsung, olympus.... zależy który model i pod jakim względem.

Cytat Zamieszczone przez MateuszCanon Zobacz posta

Nie robię kompaktem zdjęć z zoomem bo jakość jest gorsza - takie moje odczucie. Zooma w ogóle nie używam, no może w drodze wyjątku, ale takie zdjęcie raczej spisuje na straty.

Chyba mamy inne wyobrażenie o pojęciu "ZOOM". sądzę, że mylisz pojęcie zoom optyczny z cyfrowym. Jeśli nie stosujesz zoom, to masz stałoogniskowy obiektyw w kompakcie???? były takie kompakty? Jaką więc masz ogniskowa obiektywu w przeliczeniu na 35mm?

Może pokaż kilka swoich zdjęć, powiedz co Cie w nich ograniczało w obecnym sprzęcie, że nie wyszły one tak jakbyś chciał. I napisz jak sobie wyobrażałeś to zdjęcie. Być może wystarczy tylko zainwestować parę godzin w naukę obsługi darmowego programu GIMP, żeby zdjęcie wyretuszować. Być może wystarczy trochę zmienić technikę robienia zdjęć lub po prostu poświęcić czas na zrozumienie zasad fotografi by zdjęcie było takie jakie chcesz przy wykorzystaniu obecnego aparatu.

Przez parę miesięcy miałem kompakta samsung EX1, udało m się zrobić wiele fajnych zdjęć, których lustrem nie byłbym w stanie zrobić np. zdjęcia w kopalni soli - mimo jasnego obiektywu 2.8 w lustrze kompakcik miał jaśniejszy obiektyw 1.8 i był łatwiejszy w trzymaniu. Ruchomy ekran w samsungu pozwolił zrobić w wygodny sposób zdjęcia kwiatków z perspektywy "żaby" lustrem byłoby to trudne z uwagi, że nie chciałem leżeć w błocie. W górach też kompakt był wygodniejszy i wielu zdjęć lustrem bym nie zrobił (obsługa kompakta jedną ręką jest prosta).